Consumo e digestibilidade aparente de dietas com níveis crescentes do subproduto do caju em ovinos
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Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Dissertação |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFRN |
Texto Completo: | https://repositorio.ufrn.br/jspui/handle/123456789/17178 |
Resumo: | The present study was conducted to evaluate the intake and digestibility of diets containing increasing levels of byproduct of cashew in sheep. The animals were distributed in a completely randomized design were evaluated in four levels (0%, 20%, 40%, 60%) by product of cashew with four replicates, making up 16 observations. The indicator used was the Purified Lignin and Enriched - LIPE ®. The scorer was orally administered directly into the mouth of the animals, in the form of capsules 250mg/animal/dia for a period of two days and five days of adaptation samples being the same supplied with the aid of a hose polyethylene and a device allowing the release of the capsule in the esophagus of sheep. With the estimate made by the indicator LIPE was observed a reduction for DM, OM, CP, NDF, EE, NFC and MM along the inclusion of byproduct of cashew. The results of nutrient digestibility were not satisfactory with the inclusion of byproduct of cashew, reducing linearly with the inclusion of the diets. The use of increasing levels of byproduct of cashew in the diets of sheep did not provide satisfactory results, it is not feasible to use the animals studied in this experiment |
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The animals were distributed in a completely randomized design were evaluated in four levels (0%, 20%, 40%, 60%) by product of cashew with four replicates, making up 16 observations. The indicator used was the Purified Lignin and Enriched - LIPE ®. The scorer was orally administered directly into the mouth of the animals, in the form of capsules 250mg/animal/dia for a period of two days and five days of adaptation samples being the same supplied with the aid of a hose polyethylene and a device allowing the release of the capsule in the esophagus of sheep. With the estimate made by the indicator LIPE was observed a reduction for DM, OM, CP, NDF, EE, NFC and MM along the inclusion of byproduct of cashew. The results of nutrient digestibility were not satisfactory with the inclusion of byproduct of cashew, reducing linearly with the inclusion of the diets. The use of increasing levels of byproduct of cashew in the diets of sheep did not provide satisfactory results, it is not feasible to use the animals studied in this experimentLeite, Dyego Felipe de Lima. Consumo e digestibilidade aparente de dietas com níveis crescentes do subproduto do caju em ovinos. 35 f. Dissertação (Mestrado em Produção Animal). Universidade Federal do Rio Grande do Norte UFRN. Macaíba RN, 2013. O presente estudo foi conduzido com o objetivo de avaliar o consumo e a digestibilidade aparente de dietas contendo níveis crescentes do subproduto do caju em ovinos. Os animais foram distribuídos em um delineamento experimental inteiramente casualizado, onde foram avaliados quatro níveis de inclusão (0%, 20%, 40%, 60%) do subproduto do caju com quatro repetições, perfazendo-se 16 observações. O indicador utilizado foi a Lignina Purificada e Enriquecida - LIPE®. O marcador foi administrado de forma oral diretamente na boca dos animais, no formato de cápsulas de 250mg/animal/dia por um período de dois dias de adaptação e cinco dias de coletas sendo o mesmo, fornecido com a ajuda de uma mangueira de polietileno e um dispositivo que permitisse o lançamento da cápsula no esôfago dos ovinos. Com a estimativa feita pelo indicador LIPE foi observado uma redução nos consumos de MS, MO, PB, FDN, EE, CNF e MM ao longo da inclusão do subproduto do caju. Os resultados de digestibilidade dos nutrientes não foram satisfatórios com a inclusão do subproduto do caju, reduzindo linearmente com a inclusão deste nas dietas. O uso dos níveis crescentes do subproduto do caju nas dietas dos ovinos não apresentou resultados satisfatórios, não sendo viável o seu uso para os animais estudados neste experimentoCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorapplication/pdfporUniversidade Federal do Rio Grande do NortePrograma de Pós-Graduação em Produção AnimalUFRNBRSistemas de Produção Sustentáveis no Semi-árido; Caracterização, conservação e melhoramento genéticoAlimentos Alternativos. Marcadores. Resíduos da Agroindústria. Ruminantes. Valor NutritivoAlternative Feeds. Markers. Waste Agribusiness. Ruminant Byproducts. 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