Corantes artificiais: riscos à saúde e necessidade de revisão da regulamentação brasileira
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFRN |
Texto Completo: | https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/40092 |
Resumo: | The present study evaluated the need for revision of Brazilian legislation for the use of artificial colors in food. A search was carried out on health risks and international and national regulations, through Science Direct, PubMed, Scielo, Springer, Digital Scolarship and Wiley Online Library databases, using health descriptors. Publications indicate the occurrence of hypersensitivity, carcinogenicity and hyperactivity in rodents associated with the use of innumerable artificial dyes from the azo and triphenylmethane groups. They also demonstrate consumers' current preference for healthier foods with fewer dyes. However, Brazilian legislation has allowed the increase of the number of permitted substances, adopting a posture contrary to the one of countries such as USA and EU. Another worrying fact, described in the literature, is the fact that the concentration of dyes in foods directed to the infant group exceeds the limits recommended by the legislation. We concluded that Brazilian regulation on artificial dyes needs to be revised, guaranteeing the population's safety regarding the consumption of industrialized foods. |
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Mota, Isadora Gomes CavalcanteRenata Alexandra Moreira das NevesPassos, Thaís SouzaNeves, Renata Alexandra Moreira dasMaciel, Bruna Leal LimaPassos, Thaís Souza2016-12-09T14:03:45Z2021-09-29T11:42:28Z2016-12-09T14:03:45Z2021-09-29T11:42:28Z2016-12-122011035634MOTA, Isadora Gomes Cavalcante. Corantes artificiais: riscos à saúde e necessidade de revisão da regulamentação brasileira. 2016. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Nutrição) - Departamento de Nutrição, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Natal, RN, 2016.https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/40092The present study evaluated the need for revision of Brazilian legislation for the use of artificial colors in food. A search was carried out on health risks and international and national regulations, through Science Direct, PubMed, Scielo, Springer, Digital Scolarship and Wiley Online Library databases, using health descriptors. Publications indicate the occurrence of hypersensitivity, carcinogenicity and hyperactivity in rodents associated with the use of innumerable artificial dyes from the azo and triphenylmethane groups. They also demonstrate consumers' current preference for healthier foods with fewer dyes. However, Brazilian legislation has allowed the increase of the number of permitted substances, adopting a posture contrary to the one of countries such as USA and EU. Another worrying fact, described in the literature, is the fact that the concentration of dyes in foods directed to the infant group exceeds the limits recommended by the legislation. We concluded that Brazilian regulation on artificial dyes needs to be revised, guaranteeing the population's safety regarding the consumption of industrialized foods.O presente estudo avaliou a necessidade de revisão da legislação brasileira para o uso de corantes artificiais em alimentos. Foi realizada busca sobre riscos promovidos à saúde e regulamentação internacional e nacional, por meio das bases de dados Science Direct, PubMed, Scielo, Springer, Digital Scolarship e Wiley Online Library, utilizando descritores em saúde. Publicações apontam a ocorrência de hipersensibilidade, carcinogenicidade e hiperatividade em roedores associadas ao uso de inúmeros corantes artificiais dos grupos azo e trifenilmetano. Também demonstram a preferência atual dos consumidores por alimentos saudáveis e com menos corantes. Entretanto, a legislação brasileira vem autorizando o aumento do número de substâncias permitidas, seguindo um caminho inverso ao internacional. Outro dado preocupante é que a concentração de corantes em alimentos direcionados para o grupo infantil ultrapassa os limites recomendados pela legislação. Conclui-se que a regulamentação brasileira sobre corantes artificiais necessita ser revisada, garantindo a segurança da população quanto ao consumo de alimentos industrializados.Universidade Federal do Rio Grande do NorteUFRNBrasilNutriçãoCorantes de AlimentosRevisãoToxicidadeLegislação sobre AlimentosAgência Nacional de Vigilância SanitáriaFood Coloring AgentsToxicityLegislation, FoodBrazilian Health Surveillance AgencyReviewCorantes artificiais: riscos à saúde e necessidade de revisão da regulamentação brasileiraArtificial dyes: health risks and the need for revision of Brazilian regulationsinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da UFRNinstname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)instacron:UFRNTEXTCorantesartificiaisriscos_2016_Trabalho de Conclusão de Curso.txtExtracted texttext/plain66464https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40092/1/Corantesartificiaisriscos_2016_Trabalho%20de%20Conclus%c3%a3o%20de%20Curso.txt5606af84e7892b8ddc463c83541e3c12MD51ORIGINALCorantesartificiaisriscos_2016_Trabalho de Conclusão de CursoTexto Completoapplication/octet-stream553741https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40092/2/Corantesartificiaisriscos_2016_Trabalho%20de%20Conclus%c3%a3o%20de%20Curso7fa0f47b2301eb4c95f1a9cf4b5c7a74MD52LICENSElicense.txttext/plain756https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/40092/3/license.txta80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43MD53123456789/400922021-09-29 08:42:28.605oai:https://repositorio.ufrn.br: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ório de PublicaçõesPUBhttp://repositorio.ufrn.br/oai/opendoar:2021-09-29T11:42:28Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)false |
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