Extrato hidroalcoólico de rosela (Hibiscus sabdariffa L.) na alimentação do peixe Mato Grosso (Hyphessobrycon eques)
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Medicina Veterinária (Recife. Online) |
Texto Completo: | https://www.journals.ufrpe.br/index.php/medicinaveterinaria/article/view/5337 |
Resumo: | This study evaluated the inclusion of hydroalcoholic rosela extract (Hibiscus sabdariffa) in diets of the thick-bush fish (Hyphessobrycon eques). 120 fish (0.51± 0.06 g), were randomly distributed in 12 polyethylene aquariums of 20L, in a water recirculation system, with the storage density of 10 fish per aquarium. Fish were fed for 21 days per diet (40.88% CP and 4374.8 Kcal kg-1), plus rosela alcohol extract (control; 0.12; 0.25 and 0.50mg of EHR/kg of feed). The inclusion of concentrations of 0.25 and 0.50 EHR/kg promoted an improvement in zootechnical indices, in weight gain, total length, standard length and feed conversion. The fish presented alteration of chroma a*(shades of green and red), there was no increase in intensity in relation to chroma b* luminosity (shades of blue and yellow). The use of 0.25 and 0.50 EHR/kg reflected decreased activity of AST and ALT enzymes. An increase in catalase activity was observed in concentrations with higher rates of hydroalcoholic rosela extracts in the diet. The hydroalcoholic extract of Rosela is efficient in feeding Mato Grosso at the concentration of 0.50 mg EHR/kg. |
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Extrato hidroalcoólico de rosela (Hibiscus sabdariffa L.) na alimentação do peixe Mato Grosso (Hyphessobrycon eques)aditivoatividade antioxidantehepatoprotetorapeixes ornamentaisThis study evaluated the inclusion of hydroalcoholic rosela extract (Hibiscus sabdariffa) in diets of the thick-bush fish (Hyphessobrycon eques). 120 fish (0.51± 0.06 g), were randomly distributed in 12 polyethylene aquariums of 20L, in a water recirculation system, with the storage density of 10 fish per aquarium. Fish were fed for 21 days per diet (40.88% CP and 4374.8 Kcal kg-1), plus rosela alcohol extract (control; 0.12; 0.25 and 0.50mg of EHR/kg of feed). The inclusion of concentrations of 0.25 and 0.50 EHR/kg promoted an improvement in zootechnical indices, in weight gain, total length, standard length and feed conversion. The fish presented alteration of chroma a*(shades of green and red), there was no increase in intensity in relation to chroma b* luminosity (shades of blue and yellow). The use of 0.25 and 0.50 EHR/kg reflected decreased activity of AST and ALT enzymes. An increase in catalase activity was observed in concentrations with higher rates of hydroalcoholic rosela extracts in the diet. The hydroalcoholic extract of Rosela is efficient in feeding Mato Grosso at the concentration of 0.50 mg EHR/kg.O objetivo deste estudo foi avaliar a inclusão do extrato hidroalcoólico de rosela (Hibiscus sabdariffa) em dietas do peixe Mato Grosso (Hyphessobrycon eques). Foram utilizados 120 peixes (0,51± 0,06 g), que foram distribuídos aleatoriamente em 12 aquários de polietileno de 20L, em sistema de recirculação de água, com a densidade de estocagem de 10 peixes por aquário. Os peixes foram alimentados por 21 dias com uma dieta (40,88% PB e 4374,8 Kcal kg-1), acrescida de extrato hidroalcoólico de rosela - EHR (controle; 0,12; 0,25 e 0,50 mg de EHR/kg de ração). A inclusão de concentração de 0,25 e 0,50 EHR/kg, promoveu uma melhora nos índices zootécnicos, comprimento padrão e eficiência alimentar. Os peixes apresentaram alteração de croma a*(tonalidades de verde e vermelho), entretanto, não houve aumento de intensidade em relação à luminosidade croma b* (tonalidades de azul e amarelo). A utilização de 0,25 e 0,50 EHR/kg refletiu em diminuição da atividade das enzimas AST e ALT. Observou-se o aumento da atividade catalase em concentrações com maiores índices de extratos hidroalcoólicos de rosela na dieta. O extrato hidroalcoólico de rosela é eficiente na alimentação de peixe Mato Grosso na concentração de 0,50 mg EHR/kg.MEDICINA VETERINÁRIA2023-08-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.journals.ufrpe.br/index.php/medicinaveterinaria/article/view/533710.26605/medvet-v17n2-5337Medicina Veterinária; v. 17 n. 2 (2023): Medicina Veterinária; 114-1182675-66171809-467810.26605/medvet-v17n2reponame:Medicina Veterinária (Recife. Online)instname:Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE)instacron:UFRPEporhttps://www.journals.ufrpe.br/index.php/medicinaveterinaria/article/view/5337/482485007Copyright (c) 2023 Barbara Libanio da Cruz, Marcos Paiva Scardua, Rebeca Maria Sousa, Mayara Schueroff Siqueira, Heriberto Gimênes Junior, Henrique Momo Ziemniczak, Alzira Gabriela da Silva Pause, Paulo Henrique Braz, Claucia Aparecida Honoratohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCruz, Barbara Libanio da Scardua, Marcos PaivaSousa, Rebeca Maria Siqueira, Mayara SchueroffGimênes Junior, Heriberto Ziemniczak, Henrique MomoPause, Alzira Gabriela da SilvaBraz, Paulo HenriqueHonorato, Claucia Aparecida2023-08-03T13:12:07Zoai:ojs.10.0.7.8:article/5337Revistahttps://www.journals.ufrpe.br/index.php/medicinaveterinaria/PUBhttps://www.journals.ufrpe.br/index.php/medicinaveterinaria/oairevmedvet@ufrpe.br1809-46782675-6617opendoar:2023-08-03T13:12:07Medicina Veterinária (Recife. Online) - Universidade Federal Rural de Pernambuco (UFRPE)false |
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