Leveduras fermentadoras associadas a insetos de igarapés roraimenses
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2017 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFRR |
Texto Completo: | http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/423 |
Resumo: | Production of lignocellulosic ethanol is linked to yeast capable of fermenting the hemicellulosic of lignocellulosic biomass. However, there are few studies that describe about this activity, especially in isolates from intestinal tract of insect with fermentative capability and fermentative biomass production as carbon source. The yeasts utilized in this research were isolated from digestive tract of aquatic fragmenting insects, in Serra do Tepequém – RR. In total, 22 yeast were isolated and were tested regarding glucose, galactose, maltose and melibiose fermentation. There was fermentation by different strains in all sugars, expect xylose. The yeast were submitted to morphological, physiological and biochemical tests, aiming to its conventional identification. Six yeasts were molecularly identified, belonging to the genera: Cryptococcus, Aureobasidium, Tremella and Yamadazyma. The rest of the strains are still on identification process. Sex strains selected with fermenting potential were evaluated regarding ethanol production capability, using pineapple peel hydrolyzed as only carbon source, with ethanol production up to 53.4 g/L and yield up to 0.81 g/L. |
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Leveduras fermentadoras associadas a insetos de igarapés roraimensesFermenting yeast associated with insects from Roraima streamsAbacaxiBiomassaEtanolFermentaçãoRoraimaPineappleBiomassEthanolFermentationCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICASProduction of lignocellulosic ethanol is linked to yeast capable of fermenting the hemicellulosic of lignocellulosic biomass. However, there are few studies that describe about this activity, especially in isolates from intestinal tract of insect with fermentative capability and fermentative biomass production as carbon source. The yeasts utilized in this research were isolated from digestive tract of aquatic fragmenting insects, in Serra do Tepequém – RR. In total, 22 yeast were isolated and were tested regarding glucose, galactose, maltose and melibiose fermentation. There was fermentation by different strains in all sugars, expect xylose. The yeast were submitted to morphological, physiological and biochemical tests, aiming to its conventional identification. Six yeasts were molecularly identified, belonging to the genera: Cryptococcus, Aureobasidium, Tremella and Yamadazyma. The rest of the strains are still on identification process. Sex strains selected with fermenting potential were evaluated regarding ethanol production capability, using pineapple peel hydrolyzed as only carbon source, with ethanol production up to 53.4 g/L and yield up to 0.81 g/L.A produção de etanol lignocelulósico está vinculada a leveduras capazes de fermentar a fração hemicelulósica da biomassa lignocelulósica. Porém existem poucos estudos que relatem sobre essa atividade, principalmente em isolados do trato intestinal de insetos com capacidade fermentativa e produção de biomassa fermentativa como fonte de carbono. As leveduras utilizadas nesta pesquisa foram isoladas do trato digestório de larvas insetos fragmentadores aquáticos, na Serra do Tepequém - RR. No total foram isoladas 22 leveduras, que foram testadas quanto à fermentação de glicose, galactose, maltose, melibiose e xilose. Houve fermentação por diferentes cepas em todos os açúcares, com exceção da xilose. As leveduras foram submetidas a testes morfológicos, fisiológicos e bioquímicos, visando a identificação convencional. Foram identificadas molecularmente seis leveduras, pertencentes aos gêneros Cryptococcus, Aureobasidium, Tremella e Yamadazyma. As demais estirpes estão em processo de identificação. Seis cepas selecionadas como potencialmente fermentadoras foram avaliadas quanto a capacidade de produção de etanol, utilizando hidrolisado da casca de abacaxi como única fonte de carbono, com produção de etanol de até 53,4 g/L e rendimento de até 0,81 g/L.Agência 1Universidade Federal de RoraimaBrasilPRPPG - Pró-reitoria de Pesquisa e Pós-GraduaçãoPRONAT - Programa de Pós-Graduação em Recursos NaturaisUFRRVital, Marcos José Salgadohttp://lattes.cnpq.br/7855596789769104Granja, Fabianahttp://lattes.cnpq.br/7817030564952294Silva, Joselma Pedrosa da2021-12-16T13:26:17Z20212021-12-16T13:26:17Z2017info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisSILVA, Joselma Pedrosa da. Leveduras fermentadoras associadas a insetos de igarapés roraimenses. 2017. 95f. Dissertação (Mestrado em Ciências Ambientais) - Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais, Universidade Federal de Roraima, Boa Vista, 2017.http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/423porAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Brazilhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/br/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFRRinstname:Universidade Federal de Roraima (UFRR)instacron:UFRR2023-06-23T13:08:19Zoai:repositorio.ufrr.br:prefix/423Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufrr.br:8080/oai/requestangelsenhora@gmail.comopendoar:2023-06-23T13:08:19Repositório Institucional da UFRR - Universidade Federal de Roraima (UFRR)false |
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