Características agronômicas, adaptabilidade e estabilidade produtiva de genótipos de feijão caupi de porte semi-ereto no estado de Roraima
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2011 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFRR |
Texto Completo: | http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/579 |
Resumo: | Trials have been conducted to evaluate 17 semi erect cowpea genotypes in the years 2007, 2008 and 2009, in the period from July to September of each year aiming identify those with wide adaptability and stability of production in Roraima State. The experimental design was a randomized complete block design with 17 treatments (genotypes) and four replications. The collected data were the number of days elapsed from plant emergence until the beginning of flowering, lodging, length of five pods, mass of five pods, number of grains of five pods, grains weight of five pods and grains weight in each plot, corrected to standard moisture of 13% and transformed to productivity (kg ha-1). Based on data colected were stimated weight of 100 grains and grain index. The results were submitted to individual and jointly analysis of variance and were later carried out the analysis of adaptability and stability of production by the methodologies proposed by Eberhart and Russel (1966) and Annicchiarico (1992). The best genotypes were BRS Cauamé, BRS Tumucumaque and BRS Guariba cultivars. No experimental lines overcame these three cultivars when considering all variables evaluated. |
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Características agronômicas, adaptabilidade e estabilidade produtiva de genótipos de feijão caupi de porte semi-ereto no estado de RoraimaAgronomic characteristics, yield adaptability and stability of semi erect cowpea genotypes carried in the Roraima stateVigna unguiculataMelhoramento genéticoSeleçãoInteração genótipo por ambienteGenetic improvementSelectionGenotype by environment interactionCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIATrials have been conducted to evaluate 17 semi erect cowpea genotypes in the years 2007, 2008 and 2009, in the period from July to September of each year aiming identify those with wide adaptability and stability of production in Roraima State. The experimental design was a randomized complete block design with 17 treatments (genotypes) and four replications. The collected data were the number of days elapsed from plant emergence until the beginning of flowering, lodging, length of five pods, mass of five pods, number of grains of five pods, grains weight of five pods and grains weight in each plot, corrected to standard moisture of 13% and transformed to productivity (kg ha-1). Based on data colected were stimated weight of 100 grains and grain index. The results were submitted to individual and jointly analysis of variance and were later carried out the analysis of adaptability and stability of production by the methodologies proposed by Eberhart and Russel (1966) and Annicchiarico (1992). The best genotypes were BRS Cauamé, BRS Tumucumaque and BRS Guariba cultivars. No experimental lines overcame these three cultivars when considering all variables evaluated.Foram conduzidos ensaios de avaliação de 17 genótipos de feijão-caupi de porte semi-ereto nos anos de 2007, 2008 e 2009, no período de julho a setembro de cada ano, com o objetivo de identificar aqueles com ampla adaptabilidade e estabilidade de produção no Estado de Roraima. O delineamento experimental utilizado foi o de Blocos Completos Casualizados, com 17 tratamentos (genótipos) e quatro repetições. Foram coletados dados de número de dias transcorridos da emergência das plantas até o início da floração, comprimento de cinco vagens, massa de cinco vagens, número de grãos de cinco vagens, peso de grãos de cinco vagens e peso de grãos na área útil da parcela, corrigida para umidade padrão de 13% e transformada para produtividade (kg ha-1). Com base nos dados coletados foram estimados o peso de 100 grãos e o índice de grãos. Os resultados foram submetidos à análise de variância individual e conjunta e, posteriormente, foram realizadas as análises de adaptabilidade e estabilidade de produção pelas metodologias propostas por: Eberhart e Russell (1966) e Annicchiarico (1992). Os melhores genótipos foram as cultivares BRS Cauamé, BRS Tumucumaque e BRS Guariba. Nenhuma linhagem experimental superou essas três cultivares quando consideradas todas as variáveis analisadas.Universidade Federal de RoraimaBrasilPRPPG - Pró-reitoria de Pesquisa e Pós-GraduaçãoPOSAGRO - Programa de Pós-Graduação em AgronomiaUFRRVilarinho, Aloisio Alcantarahttp://lattes.cnpq.br/5215349723045840Cordeiro, Antonio Carlos Centenohttp://lattes.cnpq.br/8617553649405571Arruda, Katherine Rodrigues de2022-03-18T13:21:02Z20112022-03-18T13:21:02Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisARRUDA, Katherine Rodrigues de. Características agronômicas, adaptabilidade e estabilidade produtiva de genótipos de feijão-caupi de porte semi-ereto no estado de Roraima. Boa Vista, 2011. 69f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Federal de Roraima, Boa Vista, 2011.http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/579porAttribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Brazilhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/br/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFRRinstname:Universidade Federal de Roraima (UFRR)instacron:UFRR2023-08-08T17:54:07Zoai:repositorio.ufrr.br:prefix/579Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufrr.br:8080/oai/requestangelsenhora@gmail.comopendoar:2023-08-08T17:54:07Repositório Institucional da UFRR - Universidade Federal de Roraima (UFRR)false |
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