The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2019 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Estudos Sociedade e Agricultura (Online) |
Texto Completo: | https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao |
Resumo: | Alternatives to conventional production system have emerged in recent years. Among these, organic production stands out. In Brazil, the commercialization of organic products with or without certification is formalized. Therefore, this paper analyzes the evolution of certification for organic products in Brazil and discusses the adherence to each of them by the producers and their motivations. The material presents data collected in the National Registry of Organic Producers. The data indicate that individual certification predominates due to the possibility of access to the external market and the difficulties of organizing producers.Keywords: formalization; certification; organic; Brazil.SOUZA, Raquel Pereira de; BATISTA, Angelita Pereira; CÉSAR, Aldara da Silva. As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 27, n. 1, p. 95-117, fev. 2019.Submitted in august 2018.Accepted in december 2018. |
id |
UFRRJ-4_5d6ffdea1976d03a18eb0e8e4505f2cf |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/1183 |
network_acronym_str |
UFRRJ-4 |
network_name_str |
Estudos Sociedade e Agricultura (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no BrasilAs tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil: The trends in Organic Certification in BrazilAlternatives to conventional production system have emerged in recent years. Among these, organic production stands out. In Brazil, the commercialization of organic products with or without certification is formalized. Therefore, this paper analyzes the evolution of certification for organic products in Brazil and discusses the adherence to each of them by the producers and their motivations. The material presents data collected in the National Registry of Organic Producers. The data indicate that individual certification predominates due to the possibility of access to the external market and the difficulties of organizing producers.Keywords: formalization; certification; organic; Brazil.SOUZA, Raquel Pereira de; BATISTA, Angelita Pereira; CÉSAR, Aldara da Silva. As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 27, n. 1, p. 95-117, fev. 2019.Submitted in august 2018.Accepted in december 2018.Projetos alternativos ao sistema convencional de produção têm emergido nos últimos anos. Dentre esses, destaca-se a produção orgânica. No Brasil, é formalizada a comercialização de produtos orgânicos sem certificação ou com certificações. Diante disso, este trabalho analisa a evolução da certificação para produtos orgânicos no Brasil e discute a aderência de cada uma delas junto aos produtores e suas motivações. O material apresenta dados coletados no Cadastro Nacional dos Produtores Orgânicos. Os dados apontam que a certificação individual predomina em decorrência da possibilidade de acesso ao mercado externo e das dificuldades de organização dos produtores.Palavras-chave: formalização; certificação; orgânicos; Brasil.SOUZA, Raquel Pereira de; BATISTA, Angelita Pereira; CÉSAR, Aldara da Silva. As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 27, n. 1, p. 95-117, fev. 2019.Recebido em agosto de 2018.Aceito em dezembro de 2018.Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ)2019-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao10.36920/esa-v27n1-5Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 27 No. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (february to may 2019); 95-117Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 27 Núm. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (febrero a mayo 2019); 95-117Estudos Sociedade e Agricultura; v. 27 n. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (fevereiro a maio de 2019); 95-1172526-775210.36920/esa-v27n1reponame:Estudos Sociedade e Agricultura (Online)instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)instacron:UFRRJporhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao_PDFhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao_HTMLSouza, Raquel Pereira deBatista, Angelita PereiraCésar, Aldara da Silvainfo:eu-repo/semantics/openAccess2020-10-16T16:01:29Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/1183Revistahttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esaPUBhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/oaiestudoscpda@gmail.com||2526-77521413-0580opendoar:2020-10-16T16:01:29Estudos Sociedade e Agricultura (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil: The trends in Organic Certification in Brazil |
title |
The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil |
spellingShingle |
The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil Souza, Raquel Pereira de |
title_short |
The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil |
title_full |
The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil |
title_fullStr |
The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil |
title_full_unstemmed |
The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil |
title_sort |
The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil |
author |
Souza, Raquel Pereira de |
author_facet |
Souza, Raquel Pereira de Batista, Angelita Pereira César, Aldara da Silva |
author_role |
author |
author2 |
Batista, Angelita Pereira César, Aldara da Silva |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Souza, Raquel Pereira de Batista, Angelita Pereira César, Aldara da Silva |
description |
Alternatives to conventional production system have emerged in recent years. Among these, organic production stands out. In Brazil, the commercialization of organic products with or without certification is formalized. Therefore, this paper analyzes the evolution of certification for organic products in Brazil and discusses the adherence to each of them by the producers and their motivations. The material presents data collected in the National Registry of Organic Producers. The data indicate that individual certification predominates due to the possibility of access to the external market and the difficulties of organizing producers.Keywords: formalization; certification; organic; Brazil.SOUZA, Raquel Pereira de; BATISTA, Angelita Pereira; CÉSAR, Aldara da Silva. As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 27, n. 1, p. 95-117, fev. 2019.Submitted in august 2018.Accepted in december 2018. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-02-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao 10.36920/esa-v27n1-5 |
url |
https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao |
identifier_str_mv |
10.36920/esa-v27n1-5 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao_PDF https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao_HTML |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ) |
publisher.none.fl_str_mv |
Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 27 No. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (february to may 2019); 95-117 Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 27 Núm. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (febrero a mayo 2019); 95-117 Estudos Sociedade e Agricultura; v. 27 n. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (fevereiro a maio de 2019); 95-117 2526-7752 10.36920/esa-v27n1 reponame:Estudos Sociedade e Agricultura (Online) instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ) instacron:UFRRJ |
instname_str |
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ) |
instacron_str |
UFRRJ |
institution |
UFRRJ |
reponame_str |
Estudos Sociedade e Agricultura (Online) |
collection |
Estudos Sociedade e Agricultura (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Estudos Sociedade e Agricultura (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ) |
repository.mail.fl_str_mv |
estudoscpda@gmail.com|| |
_version_ |
1797077445454594048 |