The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Souza, Raquel Pereira de
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Batista, Angelita Pereira, César, Aldara da Silva
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Estudos Sociedade e Agricultura (Online)
Texto Completo: https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao
Resumo: Alternatives to conventional production system have emerged in recent years. Among these, organic production stands out. In Brazil, the commercialization of organic products with or without certification is formalized. Therefore, this paper analyzes the evolution of certification for organic products in Brazil and discusses the adherence to each of them by the producers and their motivations. The material presents data collected in the National Registry of Organic Producers. The data indicate that individual certification predominates due to the possibility of access to the external market and the difficulties of organizing producers.Keywords: formalization; certification; organic; Brazil.SOUZA, Raquel Pereira de; BATISTA, Angelita Pereira; CÉSAR, Aldara da Silva. As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 27, n. 1, p. 95-117, fev. 2019.Submitted in august 2018.Accepted in december 2018.
id UFRRJ-4_5d6ffdea1976d03a18eb0e8e4505f2cf
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/1183
network_acronym_str UFRRJ-4
network_name_str Estudos Sociedade e Agricultura (Online)
repository_id_str
spelling The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no BrasilAs tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil: The trends in Organic Certification in BrazilAlternatives to conventional production system have emerged in recent years. Among these, organic production stands out. In Brazil, the commercialization of organic products with or without certification is formalized. Therefore, this paper analyzes the evolution of certification for organic products in Brazil and discusses the adherence to each of them by the producers and their motivations. The material presents data collected in the National Registry of Organic Producers. The data indicate that individual certification predominates due to the possibility of access to the external market and the difficulties of organizing producers.Keywords: formalization; certification; organic; Brazil.SOUZA, Raquel Pereira de; BATISTA, Angelita Pereira; CÉSAR, Aldara da Silva. As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 27, n. 1, p. 95-117, fev. 2019.Submitted in august 2018.Accepted in december 2018.Projetos alternativos ao sistema convencional de produção têm emergido nos últimos anos. Dentre esses, destaca-se a produção orgânica. No Brasil, é formalizada a comercialização de produtos orgânicos sem certificação ou com certificações.  Diante disso, este trabalho analisa a evolução da certificação para produtos orgânicos no Brasil e discute a aderência de cada uma delas junto aos produtores e suas motivações. O material apresenta dados coletados no Cadastro Nacional dos Produtores Orgânicos. Os dados apontam que a certificação individual predomina em decorrência da possibilidade de acesso ao mercado externo e das dificuldades de organização dos produtores.Palavras-chave: formalização; certificação; orgânicos; Brasil.SOUZA, Raquel Pereira de; BATISTA, Angelita Pereira; CÉSAR, Aldara da Silva. As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 27, n. 1, p. 95-117, fev. 2019.Recebido em agosto de 2018.Aceito em dezembro de 2018.Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ)2019-02-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao10.36920/esa-v27n1-5Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 27 No. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (february to may 2019); 95-117Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 27 Núm. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (febrero a mayo 2019); 95-117Estudos Sociedade e Agricultura; v. 27 n. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (fevereiro a maio de 2019); 95-1172526-775210.36920/esa-v27n1reponame:Estudos Sociedade e Agricultura (Online)instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)instacron:UFRRJporhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao_PDFhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao_HTMLSouza, Raquel Pereira deBatista, Angelita PereiraCésar, Aldara da Silvainfo:eu-repo/semantics/openAccess2020-10-16T16:01:29Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/1183Revistahttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esaPUBhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/oaiestudoscpda@gmail.com||2526-77521413-0580opendoar:2020-10-16T16:01:29Estudos Sociedade e Agricultura (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)false
dc.title.none.fl_str_mv The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil
As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil: The trends in Organic Certification in Brazil
title The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil
spellingShingle The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil
Souza, Raquel Pereira de
title_short The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil
title_full The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil
title_fullStr The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil
title_full_unstemmed The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil
title_sort The trends in Organic Certification in Brazil: As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil
author Souza, Raquel Pereira de
author_facet Souza, Raquel Pereira de
Batista, Angelita Pereira
César, Aldara da Silva
author_role author
author2 Batista, Angelita Pereira
César, Aldara da Silva
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Souza, Raquel Pereira de
Batista, Angelita Pereira
César, Aldara da Silva
description Alternatives to conventional production system have emerged in recent years. Among these, organic production stands out. In Brazil, the commercialization of organic products with or without certification is formalized. Therefore, this paper analyzes the evolution of certification for organic products in Brazil and discusses the adherence to each of them by the producers and their motivations. The material presents data collected in the National Registry of Organic Producers. The data indicate that individual certification predominates due to the possibility of access to the external market and the difficulties of organizing producers.Keywords: formalization; certification; organic; Brazil.SOUZA, Raquel Pereira de; BATISTA, Angelita Pereira; CÉSAR, Aldara da Silva. As tendências da Certificação de Orgânicos no Brasil. Estudos Sociedade e Agricultura, v. 27, n. 1, p. 95-117, fev. 2019.Submitted in august 2018.Accepted in december 2018.
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019-02-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao
10.36920/esa-v27n1-5
url https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao
identifier_str_mv 10.36920/esa-v27n1-5
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao_PDF
https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao/ESA27-1_as_tendencias_da_certificacao_HTML
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ)
publisher.none.fl_str_mv Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ)
dc.source.none.fl_str_mv Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 27 No. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (february to may 2019); 95-117
Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 27 Núm. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (febrero a mayo 2019); 95-117
Estudos Sociedade e Agricultura; v. 27 n. 1: Estudos Sociedade e Agricultura (fevereiro a maio de 2019); 95-117
2526-7752
10.36920/esa-v27n1
reponame:Estudos Sociedade e Agricultura (Online)
instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)
instacron:UFRRJ
instname_str Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)
instacron_str UFRRJ
institution UFRRJ
reponame_str Estudos Sociedade e Agricultura (Online)
collection Estudos Sociedade e Agricultura (Online)
repository.name.fl_str_mv Estudos Sociedade e Agricultura (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)
repository.mail.fl_str_mv estudoscpda@gmail.com||
_version_ 1797077445454594048