The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Schinaider, Anelise Daniela
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: Silva, Leonardo Xavier da, Schinaider, Alessandra Daiana, Liberalesso, Andreia Maria
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Estudos Sociedade e Agricultura (Online)
Texto Completo: https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte
Resumo: Vegan consumption attracts more and more adepts which stimulates the academic environmentin its research on the scientific production related to this trend. Although it is an incipient field of research, veganism is a concern related to health, the environment, animal rights and a lifestyle, all currently central issues. In this sense, it aims to gather information about vegan consumption in scientific production. For this, the PRISMA method was applied and a systematic analysis performed with a number of bibliometric indicators, such as: temporal evolution; main areas of knowledge and periodicals; major countries; and key words on vegan consumption. The international database Elsevier's Scopus was used, resulting in 54 articles. Scientific research on vegan consumption grows exponentially from 2009, with the United States being one of the countries that most researches the subject, with 22 articles. In addition, over the years new research has ratified the importance of individuals adhering to a vegan diet, due to health and environmental issues. Future research should be directed to understanding the profile of the vegan consumer, since he is already inserted in this niche market.
id UFRRJ-4_8b5e3630ac5eeef558d67caffe47a52d
oai_identifier_str oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/841
network_acronym_str UFRRJ-4
network_name_str Estudos Sociedade e Agricultura (Online)
repository_id_str
spelling The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacionalO estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional: The state of the art of vegan consumption in international scientific productionVegan consumption attracts more and more adepts which stimulates the academic environmentin its research on the scientific production related to this trend. Although it is an incipient field of research, veganism is a concern related to health, the environment, animal rights and a lifestyle, all currently central issues. In this sense, it aims to gather information about vegan consumption in scientific production. For this, the PRISMA method was applied and a systematic analysis performed with a number of bibliometric indicators, such as: temporal evolution; main areas of knowledge and periodicals; major countries; and key words on vegan consumption. The international database Elsevier's Scopus was used, resulting in 54 articles. Scientific research on vegan consumption grows exponentially from 2009, with the United States being one of the countries that most researches the subject, with 22 articles. In addition, over the years new research has ratified the importance of individuals adhering to a vegan diet, due to health and environmental issues. Future research should be directed to understanding the profile of the vegan consumer, since he is already inserted in this niche market.O consumo vegano atrai cada vez mais adeptos e instiga o meio acadêmico em busca de compreender a produção científica a seu respeito. Embora seja um campo incipiente de pesquisa, o veganismo traz uma preocupação relacionada à saúde, ao meio ambiente, aos direitos dos animais e a um estilo de vida. Neste sentido, tem como objetivo reunir informações que relatam sobre o consumo vegano na produção científica. Para isso será aplicado o método PRISMA e realizada uma análise sistemática com alguns indicadores bibliométricos, tais como: evolução temporal; principais áreas de conhecimento e periódicos; principais países; e palavras-chave mais citadas sobre o consumo vegano. Foi utilizada a base internacional de dados Elsevier's Scopus, resultando em 54 artigos. O consumo vegano cresce exponencialmente a partir de 2009, sendo um dos países que mais pesquisam sobre o assunto os Estados Unidos, com 22 artigos. Além disso, ressalta-se que ao longo dos anos foram descobertas novas pesquisas que ratificam a importância dos indivíduos aderirem uma dieta vegana, por questões de saúde, de meio ambiente. Como pesquisa futura, é interessante compreender o perfil do consumidor vegano, uma vez que ele já está inserido neste nicho de mercado.Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ)2017-09-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte10.36920/esa-v25n3-3Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 25 No. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-544Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 25 Núm. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-544Estudos Sociedade e Agricultura; v. 25 n. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-5442526-775210.36920/esa-v25n3reponame:Estudos Sociedade e Agricultura (Online)instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)instacron:UFRRJporhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte/ESA25-3_03_PDFSchinaider, Anelise DanielaSilva, Leonardo Xavier daSchinaider, Alessandra DaianaLiberalesso, Andreia Mariainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-01-29T15:36:37Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/841Revistahttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esaPUBhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/oaiestudoscpda@gmail.com||2526-77521413-0580opendoar:2021-01-29T15:36:37Estudos Sociedade e Agricultura (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)false
dc.title.none.fl_str_mv The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional
O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional: The state of the art of vegan consumption in international scientific production
title The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional
spellingShingle The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional
Schinaider, Anelise Daniela
title_short The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional
title_full The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional
title_fullStr The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional
title_full_unstemmed The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional
title_sort The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional
author Schinaider, Anelise Daniela
author_facet Schinaider, Anelise Daniela
Silva, Leonardo Xavier da
Schinaider, Alessandra Daiana
Liberalesso, Andreia Maria
author_role author
author2 Silva, Leonardo Xavier da
Schinaider, Alessandra Daiana
Liberalesso, Andreia Maria
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Schinaider, Anelise Daniela
Silva, Leonardo Xavier da
Schinaider, Alessandra Daiana
Liberalesso, Andreia Maria
description Vegan consumption attracts more and more adepts which stimulates the academic environmentin its research on the scientific production related to this trend. Although it is an incipient field of research, veganism is a concern related to health, the environment, animal rights and a lifestyle, all currently central issues. In this sense, it aims to gather information about vegan consumption in scientific production. For this, the PRISMA method was applied and a systematic analysis performed with a number of bibliometric indicators, such as: temporal evolution; main areas of knowledge and periodicals; major countries; and key words on vegan consumption. The international database Elsevier's Scopus was used, resulting in 54 articles. Scientific research on vegan consumption grows exponentially from 2009, with the United States being one of the countries that most researches the subject, with 22 articles. In addition, over the years new research has ratified the importance of individuals adhering to a vegan diet, due to health and environmental issues. Future research should be directed to understanding the profile of the vegan consumer, since he is already inserted in this niche market.
publishDate 2017
dc.date.none.fl_str_mv 2017-09-29
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte
10.36920/esa-v25n3-3
url https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte
identifier_str_mv 10.36920/esa-v25n3-3
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte/ESA25-3_03_PDF
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ)
publisher.none.fl_str_mv Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ)
dc.source.none.fl_str_mv Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 25 No. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-544
Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 25 Núm. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-544
Estudos Sociedade e Agricultura; v. 25 n. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-544
2526-7752
10.36920/esa-v25n3
reponame:Estudos Sociedade e Agricultura (Online)
instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)
instacron:UFRRJ
instname_str Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)
instacron_str UFRRJ
institution UFRRJ
reponame_str Estudos Sociedade e Agricultura (Online)
collection Estudos Sociedade e Agricultura (Online)
repository.name.fl_str_mv Estudos Sociedade e Agricultura (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)
repository.mail.fl_str_mv estudoscpda@gmail.com||
_version_ 1797077445327716352