The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Estudos Sociedade e Agricultura (Online) |
Texto Completo: | https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte |
Resumo: | Vegan consumption attracts more and more adepts which stimulates the academic environmentin its research on the scientific production related to this trend. Although it is an incipient field of research, veganism is a concern related to health, the environment, animal rights and a lifestyle, all currently central issues. In this sense, it aims to gather information about vegan consumption in scientific production. For this, the PRISMA method was applied and a systematic analysis performed with a number of bibliometric indicators, such as: temporal evolution; main areas of knowledge and periodicals; major countries; and key words on vegan consumption. The international database Elsevier's Scopus was used, resulting in 54 articles. Scientific research on vegan consumption grows exponentially from 2009, with the United States being one of the countries that most researches the subject, with 22 articles. In addition, over the years new research has ratified the importance of individuals adhering to a vegan diet, due to health and environmental issues. Future research should be directed to understanding the profile of the vegan consumer, since he is already inserted in this niche market. |
id |
UFRRJ-4_8b5e3630ac5eeef558d67caffe47a52d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/841 |
network_acronym_str |
UFRRJ-4 |
network_name_str |
Estudos Sociedade e Agricultura (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacionalO estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional: The state of the art of vegan consumption in international scientific productionVegan consumption attracts more and more adepts which stimulates the academic environmentin its research on the scientific production related to this trend. Although it is an incipient field of research, veganism is a concern related to health, the environment, animal rights and a lifestyle, all currently central issues. In this sense, it aims to gather information about vegan consumption in scientific production. For this, the PRISMA method was applied and a systematic analysis performed with a number of bibliometric indicators, such as: temporal evolution; main areas of knowledge and periodicals; major countries; and key words on vegan consumption. The international database Elsevier's Scopus was used, resulting in 54 articles. Scientific research on vegan consumption grows exponentially from 2009, with the United States being one of the countries that most researches the subject, with 22 articles. In addition, over the years new research has ratified the importance of individuals adhering to a vegan diet, due to health and environmental issues. Future research should be directed to understanding the profile of the vegan consumer, since he is already inserted in this niche market.O consumo vegano atrai cada vez mais adeptos e instiga o meio acadêmico em busca de compreender a produção científica a seu respeito. Embora seja um campo incipiente de pesquisa, o veganismo traz uma preocupação relacionada à saúde, ao meio ambiente, aos direitos dos animais e a um estilo de vida. Neste sentido, tem como objetivo reunir informações que relatam sobre o consumo vegano na produção científica. Para isso será aplicado o método PRISMA e realizada uma análise sistemática com alguns indicadores bibliométricos, tais como: evolução temporal; principais áreas de conhecimento e periódicos; principais países; e palavras-chave mais citadas sobre o consumo vegano. Foi utilizada a base internacional de dados Elsevier's Scopus, resultando em 54 artigos. O consumo vegano cresce exponencialmente a partir de 2009, sendo um dos países que mais pesquisam sobre o assunto os Estados Unidos, com 22 artigos. Além disso, ressalta-se que ao longo dos anos foram descobertas novas pesquisas que ratificam a importância dos indivíduos aderirem uma dieta vegana, por questões de saúde, de meio ambiente. Como pesquisa futura, é interessante compreender o perfil do consumidor vegano, uma vez que ele já está inserido neste nicho de mercado.Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ)2017-09-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte10.36920/esa-v25n3-3Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 25 No. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-544Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 25 Núm. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-544Estudos Sociedade e Agricultura; v. 25 n. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-5442526-775210.36920/esa-v25n3reponame:Estudos Sociedade e Agricultura (Online)instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)instacron:UFRRJporhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte/ESA25-3_03_PDFSchinaider, Anelise DanielaSilva, Leonardo Xavier daSchinaider, Alessandra DaianaLiberalesso, Andreia Mariainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-01-29T15:36:37Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/841Revistahttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esaPUBhttps://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/oaiestudoscpda@gmail.com||2526-77521413-0580opendoar:2021-01-29T15:36:37Estudos Sociedade e Agricultura (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional: The state of the art of vegan consumption in international scientific production |
title |
The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional |
spellingShingle |
The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional Schinaider, Anelise Daniela |
title_short |
The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional |
title_full |
The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional |
title_fullStr |
The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional |
title_full_unstemmed |
The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional |
title_sort |
The state of the art of vegan consumption in international scientific production: O estado da arte do consumo vegano na produção científica internacional |
author |
Schinaider, Anelise Daniela |
author_facet |
Schinaider, Anelise Daniela Silva, Leonardo Xavier da Schinaider, Alessandra Daiana Liberalesso, Andreia Maria |
author_role |
author |
author2 |
Silva, Leonardo Xavier da Schinaider, Alessandra Daiana Liberalesso, Andreia Maria |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Schinaider, Anelise Daniela Silva, Leonardo Xavier da Schinaider, Alessandra Daiana Liberalesso, Andreia Maria |
description |
Vegan consumption attracts more and more adepts which stimulates the academic environmentin its research on the scientific production related to this trend. Although it is an incipient field of research, veganism is a concern related to health, the environment, animal rights and a lifestyle, all currently central issues. In this sense, it aims to gather information about vegan consumption in scientific production. For this, the PRISMA method was applied and a systematic analysis performed with a number of bibliometric indicators, such as: temporal evolution; main areas of knowledge and periodicals; major countries; and key words on vegan consumption. The international database Elsevier's Scopus was used, resulting in 54 articles. Scientific research on vegan consumption grows exponentially from 2009, with the United States being one of the countries that most researches the subject, with 22 articles. In addition, over the years new research has ratified the importance of individuals adhering to a vegan diet, due to health and environmental issues. Future research should be directed to understanding the profile of the vegan consumer, since he is already inserted in this niche market. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-09-29 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte 10.36920/esa-v25n3-3 |
url |
https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte |
identifier_str_mv |
10.36920/esa-v25n3-3 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/article/view/ESA25-3_03_o_estado_da_arte/ESA25-3_03_PDF |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ) |
publisher.none.fl_str_mv |
Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (CPDA/UFRRJ) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 25 No. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-544 Estudos Sociedade e Agricultura; Vol. 25 Núm. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-544 Estudos Sociedade e Agricultura; v. 25 n. 3: Estudos Sociedade e Agricultura (outubro de 2017 a janeiro de 2018); 527-544 2526-7752 10.36920/esa-v25n3 reponame:Estudos Sociedade e Agricultura (Online) instname:Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ) instacron:UFRRJ |
instname_str |
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ) |
instacron_str |
UFRRJ |
institution |
UFRRJ |
reponame_str |
Estudos Sociedade e Agricultura (Online) |
collection |
Estudos Sociedade e Agricultura (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Estudos Sociedade e Agricultura (Online) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRRJ) |
repository.mail.fl_str_mv |
estudoscpda@gmail.com|| |
_version_ |
1797077445327716352 |