A dinâmica da citricultura sergipana e suas relações institucionais: programa de revitalização e permanência da crise
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFS |
Texto Completo: | https://ri.ufs.br/handle/riufs/4494 |
Resumo: | This research analyzes the Sergipe citrus industry and its institutional relations, highlighting the intervention of the state government via Revitalization Program Citrus (2003). Among the objectives we sought to make a historical overview of global and national citrus production in line with activity in the state of Sergipe, to identify the determinants of national crisis and citrus proposal to revitalize the role of institutionalism in favor of the action of the agents involved production chain in orange. The study data allowed to make a career in production, harvested area, yield and market strategies that involves the production of national and state orange. Research shows that before the recovery strategies of the government of Sergipe little changed reality of the institutional environment in order to generate employment and economic development for the citrus region of the state. Pests, increases in production costs, reduced government incentives for new patterns of industrial production of juice (which consume less amount of concentrate juice) increased consumption of juices and other drinks and fragility of articulation with institutions involved in the process (unions, associations cooperatives, industries, government agencies) make the resumption of a major product of the state´s economy has no prospects of return. |
id |
UFS-2_50dabbb1b0b476d088a9d8165a8e8c7a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ufs.br:riufs/4494 |
network_acronym_str |
UFS-2 |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFS |
repository_id_str |
|
spelling |
Santana, Carlos Kleber Pereira deSantos, Rosalvo Ferreirahttp://lattes.cnpq.br/84590184005970592017-09-26T17:30:18Z2017-09-26T17:30:18Z2013-08-15https://ri.ufs.br/handle/riufs/4494This research analyzes the Sergipe citrus industry and its institutional relations, highlighting the intervention of the state government via Revitalization Program Citrus (2003). Among the objectives we sought to make a historical overview of global and national citrus production in line with activity in the state of Sergipe, to identify the determinants of national crisis and citrus proposal to revitalize the role of institutionalism in favor of the action of the agents involved production chain in orange. The study data allowed to make a career in production, harvested area, yield and market strategies that involves the production of national and state orange. Research shows that before the recovery strategies of the government of Sergipe little changed reality of the institutional environment in order to generate employment and economic development for the citrus region of the state. Pests, increases in production costs, reduced government incentives for new patterns of industrial production of juice (which consume less amount of concentrate juice) increased consumption of juices and other drinks and fragility of articulation with institutions involved in the process (unions, associations cooperatives, industries, government agencies) make the resumption of a major product of the state´s economy has no prospects of return.Esta pesquisa analisa a citricultura sergipana e suas relações institucionais, destacando-se a intervenção do governo do estado via Programa de Revitalização da Citricultura (2003). Entre os objetivos buscou-se fazer uma retrospectiva histórica da citricultura mundial e nacional, em sintonia com a atividade no estado de Sergipe; identificar os condicionantes da crise da citricultura nacional e a proposta de revitalização, o papel do institucionalismo no favorecimento da ação dos agentes envolvidos na cadeia produtiva da laranja. Os dados do estudo permitiram fazer uma trajetória da produção, área colhida, produtividade e estratégias de mercado que envolve a produção de laranja nacional e estadual. As pesquisas revelam que diante das estratégias de recuperação do governo de Sergipe pouco se alterou a realidade do ambiente institucional, de forma a gerar emprego e desenvolvimento econômico para a região citrícola do estado. Pragas, aumentos dos custos de produção, redução de incentivos governamentais novos padrões de produção industrial do suco (que consomem menos teor de suco concentrado) aumento do consumo de outros sucos e bebidas e fragilidade de articulação com as instituições envolvidas no processo (sindicatos, associações, cooperativas, indústrias, órgãos do governo) fazem com que a retomada de um dos principais produtos da economia do estado não tenha perspectivas de retorno.application/pdfporEconomia agrícolaFrutas cítricas - CultivoProdutividade agrícolaProdutividade agrícolaLaranjaSergipeEconomia agrícolaAgriculturaFrutas cítricasCitricultura sergipanaInstitucionalismoPrograma de RevitalizaçãoAgricultural productivityAgricultural productivityAgricultureAgricultureCitrus fruitsSergipe (Brazil)CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIAA dinâmica da citricultura sergipana e suas relações institucionais: programa de revitalização e permanência da criseinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisPós-Graduação em Economiainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFSinstname:Universidade Federal de Sergipe (UFS)instacron:UFSORIGINALCARLOS_KLEBER_FERREIRA_SANTANA.pdfapplication/pdf1480006https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4494/1/CARLOS_KLEBER_FERREIRA_SANTANA.pdf4fb6e1212bab6aad9c6e1dce5358d80fMD51TEXTCARLOS_KLEBER_FERREIRA_SANTANA.pdf.txtCARLOS_KLEBER_FERREIRA_SANTANA.pdf.txtExtracted texttext/plain266203https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4494/2/CARLOS_KLEBER_FERREIRA_SANTANA.pdf.txtac746179ef2b3433eab98b7906a4a957MD52THUMBNAILCARLOS_KLEBER_FERREIRA_SANTANA.pdf.jpgCARLOS_KLEBER_FERREIRA_SANTANA.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1347https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4494/3/CARLOS_KLEBER_FERREIRA_SANTANA.pdf.jpgefc9989845884e1493bfc3b9bbc7bc26MD53riufs/44942017-11-27 19:50:40.62oai:ufs.br:riufs/4494Repositório InstitucionalPUBhttps://ri.ufs.br/oai/requestrepositorio@academico.ufs.bropendoar:2017-11-27T22:50:40Repositório Institucional da UFS - Universidade Federal de Sergipe (UFS)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
A dinâmica da citricultura sergipana e suas relações institucionais: programa de revitalização e permanência da crise |
title |
A dinâmica da citricultura sergipana e suas relações institucionais: programa de revitalização e permanência da crise |
spellingShingle |
A dinâmica da citricultura sergipana e suas relações institucionais: programa de revitalização e permanência da crise Santana, Carlos Kleber Pereira de Economia agrícola Frutas cítricas - Cultivo Produtividade agrícola Produtividade agrícola Laranja Sergipe Economia agrícola Agricultura Frutas cítricas Citricultura sergipana Institucionalismo Programa de Revitalização Agricultural productivity Agricultural productivity Agriculture Agriculture Citrus fruits Sergipe (Brazil) CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIA |
title_short |
A dinâmica da citricultura sergipana e suas relações institucionais: programa de revitalização e permanência da crise |
title_full |
A dinâmica da citricultura sergipana e suas relações institucionais: programa de revitalização e permanência da crise |
title_fullStr |
A dinâmica da citricultura sergipana e suas relações institucionais: programa de revitalização e permanência da crise |
title_full_unstemmed |
A dinâmica da citricultura sergipana e suas relações institucionais: programa de revitalização e permanência da crise |
title_sort |
A dinâmica da citricultura sergipana e suas relações institucionais: programa de revitalização e permanência da crise |
author |
Santana, Carlos Kleber Pereira de |
author_facet |
Santana, Carlos Kleber Pereira de |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Santana, Carlos Kleber Pereira de |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Santos, Rosalvo Ferreira |
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/8459018400597059 |
contributor_str_mv |
Santos, Rosalvo Ferreira |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Economia agrícola Frutas cítricas - Cultivo Produtividade agrícola Produtividade agrícola Laranja Sergipe Economia agrícola Agricultura Frutas cítricas Citricultura sergipana Institucionalismo Programa de Revitalização |
topic |
Economia agrícola Frutas cítricas - Cultivo Produtividade agrícola Produtividade agrícola Laranja Sergipe Economia agrícola Agricultura Frutas cítricas Citricultura sergipana Institucionalismo Programa de Revitalização Agricultural productivity Agricultural productivity Agriculture Agriculture Citrus fruits Sergipe (Brazil) CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIA |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
Agricultural productivity Agricultural productivity Agriculture Agriculture Citrus fruits Sergipe (Brazil) |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIA |
description |
This research analyzes the Sergipe citrus industry and its institutional relations, highlighting the intervention of the state government via Revitalization Program Citrus (2003). Among the objectives we sought to make a historical overview of global and national citrus production in line with activity in the state of Sergipe, to identify the determinants of national crisis and citrus proposal to revitalize the role of institutionalism in favor of the action of the agents involved production chain in orange. The study data allowed to make a career in production, harvested area, yield and market strategies that involves the production of national and state orange. Research shows that before the recovery strategies of the government of Sergipe little changed reality of the institutional environment in order to generate employment and economic development for the citrus region of the state. Pests, increases in production costs, reduced government incentives for new patterns of industrial production of juice (which consume less amount of concentrate juice) increased consumption of juices and other drinks and fragility of articulation with institutions involved in the process (unions, associations cooperatives, industries, government agencies) make the resumption of a major product of the state´s economy has no prospects of return. |
publishDate |
2013 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2013-08-15 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2017-09-26T17:30:18Z |
dc.date.available.fl_str_mv |
2017-09-26T17:30:18Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://ri.ufs.br/handle/riufs/4494 |
url |
https://ri.ufs.br/handle/riufs/4494 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Pós-Graduação em Economia |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFS instname:Universidade Federal de Sergipe (UFS) instacron:UFS |
instname_str |
Universidade Federal de Sergipe (UFS) |
instacron_str |
UFS |
institution |
UFS |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFS |
collection |
Repositório Institucional da UFS |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4494/1/CARLOS_KLEBER_FERREIRA_SANTANA.pdf https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4494/2/CARLOS_KLEBER_FERREIRA_SANTANA.pdf.txt https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/4494/3/CARLOS_KLEBER_FERREIRA_SANTANA.pdf.jpg |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
4fb6e1212bab6aad9c6e1dce5358d80f ac746179ef2b3433eab98b7906a4a957 efc9989845884e1493bfc3b9bbc7bc26 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFS - Universidade Federal de Sergipe (UFS) |
repository.mail.fl_str_mv |
repositorio@academico.ufs.br |
_version_ |
1802110651525496832 |