Caracterização e efeitos das tecnologias na sustentabilidade da pecuária leiteira familiar no semi-árido sergipano

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho, Evelyne Costa
Data de Publicação: 2008
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFS
Texto Completo: https://ri.ufs.br/handle/riufs/6583
Resumo: The cattle milkmaid is present in almost the small totality of the e average familiar properties, representing the biggest participation in the composition of the rude value of national production of familiar agriculture. Especially in the half-arid region northeastern the milk production is distinguished as main economic activity, which possesss great technological and legal challenges to be surpassed. In this direction, one becomes necessary to promote the action accomplishment aiming at the sustainable development of familiar agriculture, contemplating its technological, productive, educative, ambient dimensions and of social organization, by means of the generation and diffusion of suitable technologies to the regional especificidades, also the emergent sector of assentaments of agrarian reform. Lined up with this vision, the present study she aimed at to contribute with the improvement of the quality of the milk produced in assentament of agrarian reform of the half-arid of Sergipe, through participative research of technologies and the use of the Embrapa s kit of milks manual ®. It was gotten as resulted significant, had been identified to a roll of 16 indicators of sustainability of agro ecosystems Cattle milkmaid practised in the assentament of Nossa Senhora da Boa Hora, half-arid of Sergipe , and mainly it was inquired that the use of the Embrapa s kit of milks manual ® contributed to adjust the milk produced in the Assentament to the legal requirements, observing a reduction in the somatic frame number in milk. In such a way, the biggest adoption of sustainable, appropriate technologies for the familiar farmers, the maintenance propitiates quality of production better thus allowing/formal insertion of these producers in the market.
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In this direction, one becomes necessary to promote the action accomplishment aiming at the sustainable development of familiar agriculture, contemplating its technological, productive, educative, ambient dimensions and of social organization, by means of the generation and diffusion of suitable technologies to the regional especificidades, also the emergent sector of assentaments of agrarian reform. Lined up with this vision, the present study she aimed at to contribute with the improvement of the quality of the milk produced in assentament of agrarian reform of the half-arid of Sergipe, through participative research of technologies and the use of the Embrapa s kit of milks manual ®. It was gotten as resulted significant, had been identified to a roll of 16 indicators of sustainability of agro ecosystems Cattle milkmaid practised in the assentament of Nossa Senhora da Boa Hora, half-arid of Sergipe , and mainly it was inquired that the use of the Embrapa s kit of milks manual ® contributed to adjust the milk produced in the Assentament to the legal requirements, observing a reduction in the somatic frame number in milk. In such a way, the biggest adoption of sustainable, appropriate technologies for the familiar farmers, the maintenance propitiates quality of production better thus allowing/formal insertion of these producers in the market.A pecuária leiteira está presente em quase a totalidade das pequenas e médias propriedades familiares, representando a maior participação na composição do valor bruto de produção nacional da agricultura familiar. Especialmente na região semi-árida nordestina a produção leiteira destaca-se como principal atividade econômica, a qual possui grandes desafios tecnológicos e legais a serem superados. Nesse sentido, torna-se necessário promover a realização de ações visando o desenvolvimento sustentável da agricultura familiar, contemplando suas dimensões tecnológicas, produtivas, educativas, ambientais e de organização social, por meio da geração e difusão de tecnologias adaptadas à especificidades regionais, inclusive o emergente setor de assentamentos de reforma agrária. Alinhado com essa visão, o presente estudo visou contribuir com a melhoria da qualidade do leite produzido em assentamento de reforma agrária do semiárido sergipano, através de pesquisa participativa de tecnologias e a utilização do Kit Embrapa de Ordenha manual. Obteve-se como resultados significativos, foram identificados um rol de 16 indicadores de sustentabilidade do agroecossistema Pecuária leiteira praticada no Projeto de Assentamento Nossa Senhora da Boa Hora, semi-árido sergipano , e principalmente foi averiguada que a utilização do kit de ordenha manual da Embrapa contribuiu para adequar o leite produzido no Assentamento às exigências legais, observando-se uma redução no número de células somáticas no leite. Desta forma, a maior adoção de tecnologias sustentáveis, apropriadas para os agricultores familiares, propiciam melhor qualidade de produção permitindo assim a manutenção/inserção formal destes produtores no mercado.application/pdfporUniversidade Federal de SergipePós-Graduação em AgroecossistemasUFSBRAgricultura familiarqualidade do leiteKit de ordenha manual da EmbrapaFamiliar agriculturequality of milkEmbrapa s kit of milks manualCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIACaracterização e efeitos das tecnologias na sustentabilidade da pecuária leiteira familiar no semi-árido sergipanoinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFSinstname:Universidade Federal de Sergipe (UFS)instacron:UFSORIGINALEVELYNE_COSTA_CARVALHO.pdfapplication/pdf2170530https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/6583/1/EVELYNE_COSTA_CARVALHO.pdf450dec0aa0bfc22977526baa1f456763MD51TEXTEVELYNE_COSTA_CARVALHO.pdf.txtEVELYNE_COSTA_CARVALHO.pdf.txtExtracted texttext/plain210122https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/6583/2/EVELYNE_COSTA_CARVALHO.pdf.txt058473b65a9fdfecba69493c774ad784MD52THUMBNAILEVELYNE_COSTA_CARVALHO.pdf.jpgEVELYNE_COSTA_CARVALHO.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1401https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/6583/3/EVELYNE_COSTA_CARVALHO.pdf.jpgf0d309392e0fa8132f69d25d03adfbeeMD53riufs/65832017-11-24 20:50:31.24oai:ufs.br:riufs/6583Repositório InstitucionalPUBhttps://ri.ufs.br/oai/requestrepositorio@academico.ufs.bropendoar:2017-11-24T23:50:31Repositório Institucional da UFS - Universidade Federal de Sergipe (UFS)false
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