Caracterização da atividade suinícola desenvolvida pelos produtores familiares de queijo em Nossa Senhora da Glória, semiárido sergipano

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Marinho, Glenda Lídice de Oliveira Cortez
Data de Publicação: 2009
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFS
Texto Completo: https://ri.ufs.br/handle/riufs/6582
Resumo: The family farming system in the semi-arid region is observed in small productions, where the socioeconomic character composes a developed production system. In the high midland part of the estate of Sergipe, this system can be verified in the pig breeding developed associated with the cheese and milk fabrication and the cattle breeding in the municipal district of Nossa Senhora da Glória. The main characteristic of the areas in the city of Nossa Senhora da Glória is the subsistence agriculture, where the main activities are cheese and milk production and the breeding of pigs and other kinds of animals. The sustainable development of the production systems of the cheese producers of this region is related to the balance between the social, economical, ambiental and political institutional factors. To understand better the complex integration between the production sistems developed by the productors of Milk derivatives, this work studied the sustainability of the production systems of the cheese productors in Nossa Senhora da Glória, showing the related indexes under a new methodology represented by biograms and characterized the pig breeding developed in consortium with the milk processing units in the mentioned city, establishing the positives and negatives aspects in this production system.
id UFS-2_f44a52d500a2656b0c2a0db7980cb89c
oai_identifier_str oai:ufs.br:riufs/6582
network_acronym_str UFS-2
network_name_str Repositório Institucional da UFS
repository_id_str
spelling Marinho, Glenda Lídice de Oliveira Cortezhttp://lattes.cnpq.br/6899708187450400Sá, Cristiane Otto dehttp://lattes.cnpq.br/81940658487313292017-10-02T12:49:31Z2017-10-02T12:49:31Z2009-09-30MARINHO, Glenda Lídice de Oliveira Cortez. Characterization of pig activity developed by family farming cheese productors in Nossa Senhora da Glória, high midland of Sergipe. 2009. 89 f. Dissertação (Mestrado em Agroecossistemas) - Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, 2009.https://ri.ufs.br/handle/riufs/6582The family farming system in the semi-arid region is observed in small productions, where the socioeconomic character composes a developed production system. In the high midland part of the estate of Sergipe, this system can be verified in the pig breeding developed associated with the cheese and milk fabrication and the cattle breeding in the municipal district of Nossa Senhora da Glória. The main characteristic of the areas in the city of Nossa Senhora da Glória is the subsistence agriculture, where the main activities are cheese and milk production and the breeding of pigs and other kinds of animals. The sustainable development of the production systems of the cheese producers of this region is related to the balance between the social, economical, ambiental and political institutional factors. To understand better the complex integration between the production sistems developed by the productors of Milk derivatives, this work studied the sustainability of the production systems of the cheese productors in Nossa Senhora da Glória, showing the related indexes under a new methodology represented by biograms and characterized the pig breeding developed in consortium with the milk processing units in the mentioned city, establishing the positives and negatives aspects in this production system.O sistema de agricultura familiar na região do semi-árido nordestino é observado em pequenas produções, onde o caráter socioeconômico compõe o sistema de produção desenvolvido. No Alto Sertão do estado de Sergipe esse sistema pode ser verificado através da suinocultura desenvolvida em consórcio com a fabricação queijeira e a bovinocultura de leite no município de Nossa Senhora da Glória. As propriedades no município de Nossa Senhora da Glória, se caracterizam por uma agricultura de subsistência onde predomina a atividade leiteira, com a fabricação de queijo associada à suinocultura e a criação de outros animais. O desenvolvimento sustentável dos sistemas de produção dos produtores de queijo do município de Nossa Senhora da Glória, está relacionado com o equilíbrio entre os fatores sociais, econômicos, ambientais e político-institucionais. Afim de se compreender melhor a complexa interação entre os sistemas de produção desenvolvidos pelos produtores de derivados do leite, este trabalho estudou a sustentabilidade nos sistemas de produção dos produtores de queijo em Nossa Senhora da Glória apresentando os índices de sustentabilidade nesses sistemas de produção sobre uma nova metodologia representada por biogramas e caracterizou a suinocultura desenvolvida em consorcio com as unidades de processamento de leite em Nossa Senhora da Glória, identificando os pontos negativos e positivos deste sistema de produção.application/pdfporUniversidade Federal de SergipePós-Graduação em AgroecossistemasUFSBRNossa Senhora da Glóriaprocessamento de leitequeijosuínosustentabilidadeFarming systempigmilksustainabilityNossa Senhora da GlóriaCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIACaracterização da atividade suinícola desenvolvida pelos produtores familiares de queijo em Nossa Senhora da Glória, semiárido sergipanoCharacterization of pig activity developed by family farming cheese productors in Nossa Senhora da Glória, high midland of Sergipeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFSinstname:Universidade Federal de Sergipe (UFS)instacron:UFSORIGINALGLENDA_LIDICE_OLIVEIRA_CORTEZ_MARINHO.pdfapplication/pdf1113128https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/6582/1/GLENDA_LIDICE_OLIVEIRA_CORTEZ_MARINHO.pdf6975ba4c80ff97fcf81adc2600fa9626MD51TEXTGLENDA_LIDICE_OLIVEIRA_CORTEZ_MARINHO.pdf.txtGLENDA_LIDICE_OLIVEIRA_CORTEZ_MARINHO.pdf.txtExtracted texttext/plain177349https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/6582/2/GLENDA_LIDICE_OLIVEIRA_CORTEZ_MARINHO.pdf.txt3fb95f258be9427114ca9e0a7af31affMD52THUMBNAILGLENDA_LIDICE_OLIVEIRA_CORTEZ_MARINHO.pdf.jpgGLENDA_LIDICE_OLIVEIRA_CORTEZ_MARINHO.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg1400https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/6582/3/GLENDA_LIDICE_OLIVEIRA_CORTEZ_MARINHO.pdf.jpg5fb3d170474554b297fcee6b7db37077MD53riufs/65822017-11-24 20:49:55.236oai:ufs.br:riufs/6582Repositório InstitucionalPUBhttps://ri.ufs.br/oai/requestrepositorio@academico.ufs.bropendoar:2017-11-24T23:49:55Repositório Institucional da UFS - Universidade Federal de Sergipe (UFS)false
dc.title.por.fl_str_mv Caracterização da atividade suinícola desenvolvida pelos produtores familiares de queijo em Nossa Senhora da Glória, semiárido sergipano
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv Characterization of pig activity developed by family farming cheese productors in Nossa Senhora da Glória, high midland of Sergipe
title Caracterização da atividade suinícola desenvolvida pelos produtores familiares de queijo em Nossa Senhora da Glória, semiárido sergipano
spellingShingle Caracterização da atividade suinícola desenvolvida pelos produtores familiares de queijo em Nossa Senhora da Glória, semiárido sergipano
Marinho, Glenda Lídice de Oliveira Cortez
Nossa Senhora da Glória
processamento de leite
queijo
suíno
sustentabilidade
Farming system
pig
milk
sustainability
Nossa Senhora da Glória
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
title_short Caracterização da atividade suinícola desenvolvida pelos produtores familiares de queijo em Nossa Senhora da Glória, semiárido sergipano
title_full Caracterização da atividade suinícola desenvolvida pelos produtores familiares de queijo em Nossa Senhora da Glória, semiárido sergipano
title_fullStr Caracterização da atividade suinícola desenvolvida pelos produtores familiares de queijo em Nossa Senhora da Glória, semiárido sergipano
title_full_unstemmed Caracterização da atividade suinícola desenvolvida pelos produtores familiares de queijo em Nossa Senhora da Glória, semiárido sergipano
title_sort Caracterização da atividade suinícola desenvolvida pelos produtores familiares de queijo em Nossa Senhora da Glória, semiárido sergipano
author Marinho, Glenda Lídice de Oliveira Cortez
author_facet Marinho, Glenda Lídice de Oliveira Cortez
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Marinho, Glenda Lídice de Oliveira Cortez
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/6899708187450400
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv Sá, Cristiane Otto de
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv http://lattes.cnpq.br/8194065848731329
contributor_str_mv Sá, Cristiane Otto de
dc.subject.por.fl_str_mv Nossa Senhora da Glória
processamento de leite
queijo
suíno
sustentabilidade
topic Nossa Senhora da Glória
processamento de leite
queijo
suíno
sustentabilidade
Farming system
pig
milk
sustainability
Nossa Senhora da Glória
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
dc.subject.eng.fl_str_mv Farming system
pig
milk
sustainability
Nossa Senhora da Glória
dc.subject.cnpq.fl_str_mv CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
description The family farming system in the semi-arid region is observed in small productions, where the socioeconomic character composes a developed production system. In the high midland part of the estate of Sergipe, this system can be verified in the pig breeding developed associated with the cheese and milk fabrication and the cattle breeding in the municipal district of Nossa Senhora da Glória. The main characteristic of the areas in the city of Nossa Senhora da Glória is the subsistence agriculture, where the main activities are cheese and milk production and the breeding of pigs and other kinds of animals. The sustainable development of the production systems of the cheese producers of this region is related to the balance between the social, economical, ambiental and political institutional factors. To understand better the complex integration between the production sistems developed by the productors of Milk derivatives, this work studied the sustainability of the production systems of the cheese productors in Nossa Senhora da Glória, showing the related indexes under a new methodology represented by biograms and characterized the pig breeding developed in consortium with the milk processing units in the mentioned city, establishing the positives and negatives aspects in this production system.
publishDate 2009
dc.date.issued.fl_str_mv 2009-09-30
dc.date.accessioned.fl_str_mv 2017-10-02T12:49:31Z
dc.date.available.fl_str_mv 2017-10-02T12:49:31Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.citation.fl_str_mv MARINHO, Glenda Lídice de Oliveira Cortez. Characterization of pig activity developed by family farming cheese productors in Nossa Senhora da Glória, high midland of Sergipe. 2009. 89 f. Dissertação (Mestrado em Agroecossistemas) - Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, 2009.
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://ri.ufs.br/handle/riufs/6582
identifier_str_mv MARINHO, Glenda Lídice de Oliveira Cortez. Characterization of pig activity developed by family farming cheese productors in Nossa Senhora da Glória, high midland of Sergipe. 2009. 89 f. Dissertação (Mestrado em Agroecossistemas) - Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, 2009.
url https://ri.ufs.br/handle/riufs/6582
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Sergipe
dc.publisher.program.fl_str_mv Pós-Graduação em Agroecossistemas
dc.publisher.initials.fl_str_mv UFS
dc.publisher.country.fl_str_mv BR
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Sergipe
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFS
instname:Universidade Federal de Sergipe (UFS)
instacron:UFS
instname_str Universidade Federal de Sergipe (UFS)
instacron_str UFS
institution UFS
reponame_str Repositório Institucional da UFS
collection Repositório Institucional da UFS
bitstream.url.fl_str_mv https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/6582/1/GLENDA_LIDICE_OLIVEIRA_CORTEZ_MARINHO.pdf
https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/6582/2/GLENDA_LIDICE_OLIVEIRA_CORTEZ_MARINHO.pdf.txt
https://ri.ufs.br/jspui/bitstream/riufs/6582/3/GLENDA_LIDICE_OLIVEIRA_CORTEZ_MARINHO.pdf.jpg
bitstream.checksum.fl_str_mv 6975ba4c80ff97fcf81adc2600fa9626
3fb95f258be9427114ca9e0a7af31aff
5fb3d170474554b297fcee6b7db37077
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFS - Universidade Federal de Sergipe (UFS)
repository.mail.fl_str_mv repositorio@academico.ufs.br
_version_ 1802110741241659392