Nutritional clinical indicators of nanda international in post operatory patients
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Enfermagem da Universidade Federal de Santa Maria |
Texto Completo: | http://periodicos.ufsm.br/reufsm/article/view/21472 |
Resumo: | Aim: to describe the nutritional clinical indicators of post operatory patients based on the nutrition field of NANDA International. Method: cross-sectional descriptive study conducted in a university hospital from October to December2012. Astructured script was used to investigate sociodemographic and clinical indicators. The sample consisted of 80 individuals. A descriptive statistical analysis and data were arranged in tables. Results: Eight diagnoses were identified with a predominance of: unbalanced nutrition: lower than body requirements (00002) (58.8%); Excessive volume of liquid (00026) (43.8%) and risk of impaired hepatic function (00178) (42.5%). Conclusion: the individual nutritional status is an important parameter in the surgical process, either for the procedure or after it. Thus, care and nursing actions must prioritize and meet the needs of diagnoses identified in order to avoid postoperative complications. |
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Nutritional clinical indicators of nanda international in post operatory patientsIndicadores clínicos nutricionales de la nanda internacional en los pacientes en el postoperatórioIndicadores clínicos nutricionais da nanda internacional em pacientes no pós-operatórioNutritional physiological phenomenaNursing diagnosisPostoperative periodNursingPhysiological phenomena of nutritionNursing diagnosisPostoperative periodNursingFenómenos fisiológicos de nutriciónDiagnóstico de enfermeríaPostoperatorioEnfermeríaFenômenos fisiológicos da nutriçãoDiagnóstico de enfermagemPeríodo pós-operatórioEnfermagemAim: to describe the nutritional clinical indicators of post operatory patients based on the nutrition field of NANDA International. Method: cross-sectional descriptive study conducted in a university hospital from October to December2012. Astructured script was used to investigate sociodemographic and clinical indicators. The sample consisted of 80 individuals. A descriptive statistical analysis and data were arranged in tables. Results: Eight diagnoses were identified with a predominance of: unbalanced nutrition: lower than body requirements (00002) (58.8%); Excessive volume of liquid (00026) (43.8%) and risk of impaired hepatic function (00178) (42.5%). Conclusion: the individual nutritional status is an important parameter in the surgical process, either for the procedure or after it. Thus, care and nursing actions must prioritize and meet the needs of diagnoses identified in order to avoid postoperative complications. Objetivo: describir indicadores clínicos nutricionales del paciente en postoperatorio basados en la nutriciónen el ámbito de la NANDA Internacional. Método: estudio descriptivo transversal realizado en un hospital universitarioentre los meses de octubre ydiciembre de 2012, por medio deguion estructurado para investigar los indicadores sociodemográficos y clínicos. La muestra fue construída con 80 individuos. Se realizoanálisis estadística descriptiva y los datos se organizaron en tablas. Resultados:se identificó ocho diagnósticos con predominio de: nutrición desequilibrada: menos que las necesidades corporales (00002) (58,8%); volumen excesivo de líquido (00026) (43,8%) y el riesgo de deterioro de la función hepática (00178) (42,5%). Conclusión:el estado nutricional individual es um parámetro importante em El proceso quirúrgico, sea para el procedimiento o para El postoperatorio. Por lo tanto, La atención y lãs acciones de enfermería deben priorizar y asistir lãs necesidades de los diagnósticos identificados com el fin de evitar complicaciones postoperatorias.Objetivo: descrever os indicadores clínicos nutricionais de pacientes em pós-operatório baseados no domínio Nutrição da NANDA Internacional. Método: estudo transversal descritivo, realizado num hospital universitário, nos meses de outubro a dezembro de 2012, a partir de roteiro estruturado para investigar dados sociodemográficos e indicadores clínicos. A amostra foi constituída por 80 indivíduos. Realizou-se análise estatística descritiva e os dados foram dispostos em tabelas. Resultados: identificaram-se oito diagnósticos com predominância de: nutrição desequilibrada: menor do que as necessidades corporais (00002) (58,8%); volume de líquidos excessivo (00026) (43,8%); e risco de função hepática prejudicada (00178) (42,5%). Conclusão: o estado nutricional individual é um parâmetro importante no processo cirúrgico, seja para a realização do procedimento ou após o mesmo. Assim, os cuidados e as ações de enfermagem devem priorizar e atender as necessidades dos diagnósticos identificados no intuito de evitar complicações pós-operatórias.Universidade Federal de Santa Maria2023-12-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://periodicos.ufsm.br/reufsm/article/view/2147210.5902/2179769221472Revista de Enfermagem da UFSM; v. 6 n. 4 (2016); 559 - 5682179-7692reponame:Revista de Enfermagem da Universidade Federal de Santa Mariainstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMporhttp://periodicos.ufsm.br/reufsm/article/view/21472/pdfhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAraújo, Jéssica Naiara MedeirosMoura, Laisla AlvesAraújo, Mércio GabrielPitombeira, Danielly OliveiraFernandes, Ana Paula Nunes de LimaVitor, Allyne Fortes2023-12-13T15:29:05Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/21472Revistahttps://periodicos.ufsm.br/reufsmPUBhttp://cascavel.ufsm.br/revistas/ojs-2.2.2/index.php/reufsm/oaicentraldeperiodicos@ufsm.br||reufsm@gmail.com2179-76922179-7692opendoar:2023-12-13T15:29:05Revista de Enfermagem da Universidade Federal de Santa Maria - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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