Evaluation Of The Deterioration Of Vegetable Oil Used In Commercial Establishments Of Duque De Caxias - RJ
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/8729 |
Resumo: | http://dx.doi.org/10.5902/223611708729The frying process is a simplified, faster and palatable for most people. However, this process causes a number of physical and chemical changes in vegetable oil, causing adverse impacts to human health. The aim of this study was to analyze the quality of the vegetable oil used and reused in nine commercial establishments in Duque de Caxias, RJ. The evaluation of vegetable oil became possible by indexes of acidity and peroxide indicated by Institute Adolf Lutz, which are parameters to check the level of deterioration. As a result, we found high levels of acidity and the presence of peroxides in two of the samples, which makes it important to establish good practice to use, handling and storage of vegetable oil. |
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Evaluation Of The Deterioration Of Vegetable Oil Used In Commercial Establishments Of Duque De Caxias - RJAVALIAÇÃO DO NÍVEL DE DETERIORAÇÃO DO ÓLEO VEGETAL UTILIZADO EM ESTABELECIMENTOS COMERCIAIS DE DUQUE DE CAXIAS – RJvegetable oilindexes of acidity and peroxidepublic healthfrying.Óleo VegetalÍndices de Acidez e PeróxidoSaúde PúblicaFritura.http://dx.doi.org/10.5902/223611708729The frying process is a simplified, faster and palatable for most people. However, this process causes a number of physical and chemical changes in vegetable oil, causing adverse impacts to human health. The aim of this study was to analyze the quality of the vegetable oil used and reused in nine commercial establishments in Duque de Caxias, RJ. The evaluation of vegetable oil became possible by indexes of acidity and peroxide indicated by Institute Adolf Lutz, which are parameters to check the level of deterioration. As a result, we found high levels of acidity and the presence of peroxides in two of the samples, which makes it important to establish good practice to use, handling and storage of vegetable oil.http://dx.doi.org/10.5902/223611708729 O processo de fritura é um método simplificado, rápido e palatável para a maioria das pessoas. Porém o processo de fritura provoca uma série de alterações físicas e químicas no óleo utilizado, ocasionando impactos nocivos à saúde humana. O objetivo deste trabalho foi analisar a qualidade do óleo vegetal utilizado em processos de fritura em alguns estabelecimentos comerciais de Duque de Caxias, RJ. Para tal, foram coletadas algumas amostras para análise dos índices de acidez e peróxido. Foram encontrados elevados índices de acidez e presença de peróxidos em duas das amostras coletadas. Verificou-se a importância de estabelecer boas práticas de utilização, manuseio e armazenagem do óleo vegetal de fritura. Universidade Federal de Santa Maria2013-08-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/872910.5902/223611708729Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 13, N. 13, MAY-AUG., 2013; 2710-2715Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental; REGET, V. 13, N. 13, MAIO-AGO., 2013; 2710-27152236-11702236-1170reponame:Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET)instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSMporhttps://periodicos.ufsm.br/reget/article/view/8729/pdfThode Filho, Sérgioinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-07-14T13:02:47Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/8729Revistahttps://periodicos.ufsm.br/regetPUBhttps://periodicos.ufsm.br/reget/oaimarcelobdarosa@gmail.com||reget.ufsm@gmail.com2236-11702236-1170opendoar:2021-07-14T13:02:47Revista Eletrônica em Gestão Educação e Tecnologia Ambiental (REGET) - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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