Caracterização da eficiência nutricional em relação ao fósforo em genótipos de batata

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Sausen, Darlene
Data de Publicação: 2013
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Manancial - Repositório Digital da UFSM
dARK ID: ark:/26339/001300000cfkb
Texto Completo: http://repositorio.ufsm.br/handle/1/5086
Resumo: The objective of this work was to characterize the potato genotypes for phosphorus efficiency evaluated in in vitro and in hydroponics growth systems. Experiments were conducted in in vitro with potato genotypes grown at two P levels, 5 and 50% concentration of MS medium, 1.935 mg P L-1 and 19.346 mg P L-1, respectively. The hydroponic experiment consisted of seven potato genotypes and two doses of P, 5 and 50% of the strength of the nutrient solution developed for soilless cultivation of potatoes (ANDRIOLO, 2006), called as a low (2.32 mg P L-1) and high (23.2 mg P L-1) levels of P. The plants were evaluated in in vitro at 40 days after inoculation and in hydroponic culture at 18, 39 and 62 days after planting. The direct and indirect effects of each variable on the efficiency of utilization of P in potato genotypes are dependent on the condition of cultivation (hydroponic or in vitro), the P concentration and the harvest time. Taken together the efficiency indexes of P utilization, it was possible to characterize that the potato genotypes responded differently to P deficiency in each growth system, with the exception of the SMIJ 319-1 genotype which in the two systems presented efficient in utilization and response to P. The in vitro culture system is not appropriate for the selection of potato genotypes with regard to determining the efficiency of utilization and response to P.
id UFSM_4a8dd3ec57cda5b3b25d6edf0853463e
oai_identifier_str oai:repositorio.ufsm.br:1/5086
network_acronym_str UFSM
network_name_str Manancial - Repositório Digital da UFSM
repository_id_str
spelling Caracterização da eficiência nutricional em relação ao fósforo em genótipos de batataCharacterization of phosphorus nutrition efficiency in potato genotypesCultivo in vitroDeficiência ao PEficiência de utilizaçãoHidroponiaSolanum tuberosum L.Deficiency of PEfficiency of utilizationIn vitro cultureHydroponicsSolanum tuberosum L.CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAThe objective of this work was to characterize the potato genotypes for phosphorus efficiency evaluated in in vitro and in hydroponics growth systems. Experiments were conducted in in vitro with potato genotypes grown at two P levels, 5 and 50% concentration of MS medium, 1.935 mg P L-1 and 19.346 mg P L-1, respectively. The hydroponic experiment consisted of seven potato genotypes and two doses of P, 5 and 50% of the strength of the nutrient solution developed for soilless cultivation of potatoes (ANDRIOLO, 2006), called as a low (2.32 mg P L-1) and high (23.2 mg P L-1) levels of P. The plants were evaluated in in vitro at 40 days after inoculation and in hydroponic culture at 18, 39 and 62 days after planting. The direct and indirect effects of each variable on the efficiency of utilization of P in potato genotypes are dependent on the condition of cultivation (hydroponic or in vitro), the P concentration and the harvest time. Taken together the efficiency indexes of P utilization, it was possible to characterize that the potato genotypes responded differently to P deficiency in each growth system, with the exception of the SMIJ 319-1 genotype which in the two systems presented efficient in utilization and response to P. The in vitro culture system is not appropriate for the selection of potato genotypes with regard to determining the efficiency of utilization and response to P.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorO objetivo deste trabalho foi caracterizar genótipos de batata quanto à eficiência nutricional para fósforo avaliada em sistemas de cultivo in vitro e em hidroponia. Para tanto, foram realizados experimentos in vitro com genótipos de batata crescidos em duas doses de P, 5 e 50% da concentração padrão do meio MS, as quais correspondem a 1,935 mg de P L-1 e 19,346 mg de P L-1, respectivamente. O experimento em hidroponia consistiu de sete genótipos de batata e duas doses de P, 5 e 50% da concentração padrão da solução nutritiva desenvolvida para o cultivo sem solo de batata (ANDRIOLO, 2006), chamados neste trabalho de baixo (2,32 mg P L-1) e alto (23,2 mg P L-1) níveis de P. As plantas in vitro foram avaliadas aos 40 dias após a inoculação e as em cultivo hidropônico aos 18, 39 e 62 dias após o plantio. Os efeitos diretos e indiretos de cada variável sobre a eficiência de utilização do P nos genótipos de batata são dependentes da condição de cultivo (in vitro ou hidropônico), da dose de P e da época de coleta. Pela união dos índices de eficiência de utilização ao P, foi possível caracterizar que os genótipos de batata responderam de modo diferenciado à deficiência de P em cada sistema de cultivo, com exceção do genótipo SMIJ 319-1 que nos dois sistemas se apresentou como eficiente na utilização e responsivo ao P. O sistema de cultivo in vitro não é adequado para a seleção de genótipos de batata quanto à eficiência de utilização e resposta ao P.Universidade Federal de Santa MariaBRAgronomiaUFSMPrograma de Pós-Graduação em AgronomiaNicoloso, Fernando Teixeirahttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4781651E5Fett, Janette Palmahttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4785643H1Tabaldi, Luciane Almerihttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4766007A6Sausen, Darlene2017-05-032017-05-032013-02-28info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfapplication/pdfSAUSEN, Darlene. Characterization of phosphorus nutrition efficiency in potato genotypes. 2013. 112 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2013.http://repositorio.ufsm.br/handle/1/5086ark:/26339/001300000cfkbporinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Manancial - Repositório Digital da UFSMinstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSM2017-07-25T14:12:30Zoai:repositorio.ufsm.br:1/5086Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://repositorio.ufsm.br/ONGhttps://repositorio.ufsm.br/oai/requestatendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.comopendoar:2017-07-25T14:12:30Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false
dc.title.none.fl_str_mv Caracterização da eficiência nutricional em relação ao fósforo em genótipos de batata
Characterization of phosphorus nutrition efficiency in potato genotypes
title Caracterização da eficiência nutricional em relação ao fósforo em genótipos de batata
spellingShingle Caracterização da eficiência nutricional em relação ao fósforo em genótipos de batata
Sausen, Darlene
Cultivo in vitro
Deficiência ao P
Eficiência de utilização
Hidroponia
Solanum tuberosum L.
Deficiency of P
Efficiency of utilization
In vitro culture
Hydroponics
Solanum tuberosum L.
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
title_short Caracterização da eficiência nutricional em relação ao fósforo em genótipos de batata
title_full Caracterização da eficiência nutricional em relação ao fósforo em genótipos de batata
title_fullStr Caracterização da eficiência nutricional em relação ao fósforo em genótipos de batata
title_full_unstemmed Caracterização da eficiência nutricional em relação ao fósforo em genótipos de batata
title_sort Caracterização da eficiência nutricional em relação ao fósforo em genótipos de batata
author Sausen, Darlene
author_facet Sausen, Darlene
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Nicoloso, Fernando Teixeira
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4781651E5
Fett, Janette Palma
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4785643H1
Tabaldi, Luciane Almeri
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4766007A6
dc.contributor.author.fl_str_mv Sausen, Darlene
dc.subject.por.fl_str_mv Cultivo in vitro
Deficiência ao P
Eficiência de utilização
Hidroponia
Solanum tuberosum L.
Deficiency of P
Efficiency of utilization
In vitro culture
Hydroponics
Solanum tuberosum L.
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
topic Cultivo in vitro
Deficiência ao P
Eficiência de utilização
Hidroponia
Solanum tuberosum L.
Deficiency of P
Efficiency of utilization
In vitro culture
Hydroponics
Solanum tuberosum L.
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
description The objective of this work was to characterize the potato genotypes for phosphorus efficiency evaluated in in vitro and in hydroponics growth systems. Experiments were conducted in in vitro with potato genotypes grown at two P levels, 5 and 50% concentration of MS medium, 1.935 mg P L-1 and 19.346 mg P L-1, respectively. The hydroponic experiment consisted of seven potato genotypes and two doses of P, 5 and 50% of the strength of the nutrient solution developed for soilless cultivation of potatoes (ANDRIOLO, 2006), called as a low (2.32 mg P L-1) and high (23.2 mg P L-1) levels of P. The plants were evaluated in in vitro at 40 days after inoculation and in hydroponic culture at 18, 39 and 62 days after planting. The direct and indirect effects of each variable on the efficiency of utilization of P in potato genotypes are dependent on the condition of cultivation (hydroponic or in vitro), the P concentration and the harvest time. Taken together the efficiency indexes of P utilization, it was possible to characterize that the potato genotypes responded differently to P deficiency in each growth system, with the exception of the SMIJ 319-1 genotype which in the two systems presented efficient in utilization and response to P. The in vitro culture system is not appropriate for the selection of potato genotypes with regard to determining the efficiency of utilization and response to P.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-02-28
2017-05-03
2017-05-03
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv SAUSEN, Darlene. Characterization of phosphorus nutrition efficiency in potato genotypes. 2013. 112 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2013.
http://repositorio.ufsm.br/handle/1/5086
dc.identifier.dark.fl_str_mv ark:/26339/001300000cfkb
identifier_str_mv SAUSEN, Darlene. Characterization of phosphorus nutrition efficiency in potato genotypes. 2013. 112 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2013.
ark:/26339/001300000cfkb
url http://repositorio.ufsm.br/handle/1/5086
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Santa Maria
BR
Agronomia
UFSM
Programa de Pós-Graduação em Agronomia
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Santa Maria
BR
Agronomia
UFSM
Programa de Pós-Graduação em Agronomia
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Manancial - Repositório Digital da UFSM
instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)
instacron:UFSM
instname_str Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)
instacron_str UFSM
institution UFSM
reponame_str Manancial - Repositório Digital da UFSM
collection Manancial - Repositório Digital da UFSM
repository.name.fl_str_mv Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)
repository.mail.fl_str_mv atendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.com
_version_ 1815172321573339136