Desenvolvimento de microcápsulas probióticas fortificadas com sulfato ferroso: estudo da produção e estabilidade
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Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Manancial - Repositório Digital da UFSM |
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Texto Completo: | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/29107 |
Resumo: | This work aimed to investigate the influence, viability and stability of probiotic bacteria (Lactobacillus Plantarum) microencapsulated with ferrous sulfate using different concentrations, using the spray drying technique. The microcapsules were evaluated during storage under different temperatures (25 ºC, 8 ºC and -18 °C) for 120 days, in addition to in vitro gastrointestinal simulations, thermal treatment, as well as evaluation of the morphology and medium medium of the microcapsules and quantification of ferrous sulfate. There was an encapsulation efficiency of 80%, regarding the morphological aspects, T1 was the one that obtained the smallest average size, compared to the other treatments. The results obtained in the present study are appreciated for a temperature of 8°C and -18°C, not suffering significant cell losses or deaths during the storage carried out in the period of 120 days of storage. In addition, the result of the quantification of ferrous sulfate present in the microparticles was within the expected range, showing a technological alternative to enable its use in food fortification. Finally, based on the results obtained, it is concluded that the production of microcapsules with their different formulations demonstrated that the encapsulation technique was effective, where future studies can be maintained, applying these microparticles in food matrices |
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Desenvolvimento de microcápsulas probióticas fortificadas com sulfato ferroso: estudo da produção e estabilidadeDevelopment of probiotic microcapsules fortified with ferrous sulfate: study of production and stabilitySpray dryerFerrous sulfateMicrocapsulesLactobacillus plantarumSulfato ferrosoMicrocápsulasCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOSThis work aimed to investigate the influence, viability and stability of probiotic bacteria (Lactobacillus Plantarum) microencapsulated with ferrous sulfate using different concentrations, using the spray drying technique. The microcapsules were evaluated during storage under different temperatures (25 ºC, 8 ºC and -18 °C) for 120 days, in addition to in vitro gastrointestinal simulations, thermal treatment, as well as evaluation of the morphology and medium medium of the microcapsules and quantification of ferrous sulfate. There was an encapsulation efficiency of 80%, regarding the morphological aspects, T1 was the one that obtained the smallest average size, compared to the other treatments. The results obtained in the present study are appreciated for a temperature of 8°C and -18°C, not suffering significant cell losses or deaths during the storage carried out in the period of 120 days of storage. In addition, the result of the quantification of ferrous sulfate present in the microparticles was within the expected range, showing a technological alternative to enable its use in food fortification. Finally, based on the results obtained, it is concluded that the production of microcapsules with their different formulations demonstrated that the encapsulation technique was effective, where future studies can be maintained, applying these microparticles in food matricesEste trabalho teve como objetivo pesquisar a influência, viabilidade e estabilidade de bactérias probióticas (Lactobacillus plantarum) microencapsuladas com sulfato ferroso utilizando diferentes concentrações, pela técnica de secagem por atomização por Spray dryer. As microcápsulas foram avaliadas durante o armazenamento sob diferentes temperaturas (25 ºC, 8 ºC e -18 °C) por 120 dias, além de simulações gastrointestinais in vitro, tratamento térmico, bem como avaliação da morfologia e diâmetro médio das microcápsulas e quantificação do sulfato ferroso. Verificou-se uma eficiência de encapsulação de 80%. Quanto aos aspectos morfológicos, o Tratamento 1 foi o que obteve o menor tamanho médio. Os resultados obtidos no presente estudo se mostraram promissores para temperatura de 8°C e -18°C, não sofrendo perdas ou mortes celulares significas durante o armazenamento realizado no período de 120 dias de armazenamento. Além disso, o resultado da quantificação do sulfato ferroso presente nas micropartículas ficou dentro do esperado, mostrando uma alternativa tecnológica para viabilizar a utilização do mesmo na fortificação de alimentos. Por fim, com base nos resultados obtidos conclui–se que a produção das microcápsulas com suas diferentes formulações demostra que a técnica de encapsulação foi efetiva, onde estudos futuros poderão ser conduzidos, aplicando essas micropartículas em matrizes alimentícias.Universidade Federal de Santa MariaBrasilCiência e Tecnologia dos AlimentosUFSMPrograma de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia dos AlimentosCentro de Ciências RuraisMenezes, Cristiano Ragagnin dehttp://lattes.cnpq.br/1755735245826251Paniz, ClóvisMenezes, Maria Fernanda da Silveira Cáceres deBallus, Cristiano AugustoRibeiro, Quellen Machado2023-05-18T10:49:14Z2023-05-18T10:49:14Z2023-03-15info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/29107ark:/26339/00130000112t7porAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Manancial - Repositório Digital da UFSMinstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSM2023-06-16T14:46:37Zoai:repositorio.ufsm.br:1/29107Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://repositorio.ufsm.br/ONGhttps://repositorio.ufsm.br/oai/requestatendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.comopendoar:2023-06-16T14:46:37Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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This work aimed to investigate the influence, viability and stability of probiotic bacteria (Lactobacillus Plantarum) microencapsulated with ferrous sulfate using different concentrations, using the spray drying technique. The microcapsules were evaluated during storage under different temperatures (25 ºC, 8 ºC and -18 °C) for 120 days, in addition to in vitro gastrointestinal simulations, thermal treatment, as well as evaluation of the morphology and medium medium of the microcapsules and quantification of ferrous sulfate. There was an encapsulation efficiency of 80%, regarding the morphological aspects, T1 was the one that obtained the smallest average size, compared to the other treatments. The results obtained in the present study are appreciated for a temperature of 8°C and -18°C, not suffering significant cell losses or deaths during the storage carried out in the period of 120 days of storage. In addition, the result of the quantification of ferrous sulfate present in the microparticles was within the expected range, showing a technological alternative to enable its use in food fortification. Finally, based on the results obtained, it is concluded that the production of microcapsules with their different formulations demonstrated that the encapsulation technique was effective, where future studies can be maintained, applying these microparticles in food matrices |
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