Atributos químicos de latossolo e sua relação com a produtividade do feijoeiro (Phaseolus vulgaris(L.))
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Data de Publicação: | 2018 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Manancial - Repositório Digital da UFSM |
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Texto Completo: | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/15140 |
Resumo: | The present work aimed to characterize and correlate spatial variability of soil chemical attributes and bean crop productivity in a 10 ha commercial crop, managed for more than twenty years under no - tillage system, in an oxisol in the city of Cruz Alta , RS. The work has an NDVI map with data obtained in two distinct harvests in the years 2016/17 and 2017/18 for the definition of zones of homogenous management. Soil collections were carried out for the chemical quantification of the fertility of the study area and after the follow - up of the crop, plots were collected to define the real productivity of the area. Statistical and geostatistical analyzes were performed in order to evaluate the spatial variability of soil chemical attributes and correlated with productivity. Thus, it was possible to observe the spatial dependence of productivity for each chemical attribute analyzed. Bean productivity showed significant spatial variability and is strongly correlated with potassium (K), and it is possible to state that with the increase of potassium fertilization we can increase the grain yield of the bean in the study area. |
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Atributos químicos de latossolo e sua relação com a produtividade do feijoeiro (Phaseolus vulgaris(L.))Chemical attributes of latosolo and its relationship with bean productivity (Phaseolus vulgaris (L.))Agricultura de precisãoMapas de produtividadeImagens de satéliteZonas de manejoPrecision agricultureProductivity mapsSatellite imagesManagement areasCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAThe present work aimed to characterize and correlate spatial variability of soil chemical attributes and bean crop productivity in a 10 ha commercial crop, managed for more than twenty years under no - tillage system, in an oxisol in the city of Cruz Alta , RS. The work has an NDVI map with data obtained in two distinct harvests in the years 2016/17 and 2017/18 for the definition of zones of homogenous management. Soil collections were carried out for the chemical quantification of the fertility of the study area and after the follow - up of the crop, plots were collected to define the real productivity of the area. Statistical and geostatistical analyzes were performed in order to evaluate the spatial variability of soil chemical attributes and correlated with productivity. Thus, it was possible to observe the spatial dependence of productivity for each chemical attribute analyzed. Bean productivity showed significant spatial variability and is strongly correlated with potassium (K), and it is possible to state that with the increase of potassium fertilization we can increase the grain yield of the bean in the study area.O presente trabalho objetivou caracterizar e correlacionar a variabilidade espacial dos atributos químicos do solo e a produtividade da cultura de feijão em uma lavoura comercial de 10 ha, manejada a mais de vinte anos sob o sistema de plantio direto, em um latossolo na cidadeCruz Alta, RS. O trabalho consistiu na aplicação da técnica de NDVI (índice de vegetação por diferença normalizada), com dados obtidos em duas safras distintas nos anos de 2016/17 e 2017/18 para a definição de zonas de manejos homogêneas. Coletas de solos foram realizadas para a quantificação química da fertilidade da área em estudo e após o acompanhamento do cultivo foi realizada a colheita de parcelas para a definição da produtividade real da área. Análises estatísticas e geoestatísticas foram realizadas a fim de avaliar a variabilidade espacial dos atributos químicos do solo e correlacionados com a produtividade. Assim foi possível observar a dependência espacial da produtividade para cada atributo químico analisado. A produtividade do feijoeiro apresentou significância e correlaciona-se fortemente com o potássio (K), sendo possível afirmar que com o aumento da adubação de potássio podemos elevar a produtividade de grãos do feijoeiro na área em estudo.Universidade Federal de Santa MariaBrasilTecnologia em Agricultura de PrecisãoUFSMPrograma de Pós-Graduação em Agricultura de PrecisãoColégio Politécnico da UFSMCardoso, Claire Delfini Vianahttp://lattes.cnpq.br/4489154182912581Miola, Alessandro Carvalhohttp://lattes.cnpq.br/6330335959668033Wolski, Mario Sergiohttp://lattes.cnpq.br/3565041634320655Maciel, Jonatas dos Santos2018-12-19T17:53:42Z2018-12-19T17:53:42Z2018-09-25info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://repositorio.ufsm.br/handle/1/15140ark:/26339/001300000cxvhporAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Manancial - Repositório Digital da UFSMinstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSM2021-12-29T14:21:52Zoai:repositorio.ufsm.br:1/15140Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://repositorio.ufsm.br/ONGhttps://repositorio.ufsm.br/oai/requestatendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.comopendoar:2021-12-29T14:21:52Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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