Identificação e caracterização do aglomerado industrial ervateiro do Alto Vale do Taquari, RS
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Manancial - Repositório Digital da UFSM |
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Texto Completo: | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/8788 |
Resumo: | Known scientifically by Ilex paraguariensis, yerba mate, achieved significant economic and social importance, especially in southern Brazil. Considering the region of Alto Vale do Taquari (Polo 4 yerbatero sector), there is the greatest amount of yerba mate produced from the Rio Grande do Sul state, as well as the most yerbateras. The high density oriented industries for the same product in a geographically defined region, and agents that may interact with each other, suggests some characteristics of known organizations such as clusters. The cluster showed a significant industrial concentration in relation to the territory of Rio Grande do Sul, with a QL> 1, where 17.8, the region is considered specialized in yerbatero sector. Moreover, as the indicators used (QL, P (%) and number of establishments), the cluster is considered a development vector location. According to the typology used for characterization of it, the cluster is considered like "Informal", showing the following characteristics: made of micro and small enterprises; Low existence of leadership; small innovative capacity; low domestic confidence; low technological level; little cooperation; high level of competition; lack of new products and export irrelevant. However, it is undeniable the potential that the product yerba mate is, as well as the potential of the Alto Vale do Taquari region with yerbatero sector, but the crowded situation still demands many actions and participation of all agents achieve the full desired development. |
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Identificação e caracterização do aglomerado industrial ervateiro do Alto Vale do Taquari, RSIdentification and characterization of ervateiro industrial cluster of Alto Vale do Taquari, RSArranjo produtivo localAglomerado industrialSetor ervateiroErva-mateClustersIndustrial clusterYerbatero sectorYerba mateCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::RECURSOS FLORESTAIS E ENGENHARIA FLORESTALKnown scientifically by Ilex paraguariensis, yerba mate, achieved significant economic and social importance, especially in southern Brazil. Considering the region of Alto Vale do Taquari (Polo 4 yerbatero sector), there is the greatest amount of yerba mate produced from the Rio Grande do Sul state, as well as the most yerbateras. The high density oriented industries for the same product in a geographically defined region, and agents that may interact with each other, suggests some characteristics of known organizations such as clusters. The cluster showed a significant industrial concentration in relation to the territory of Rio Grande do Sul, with a QL> 1, where 17.8, the region is considered specialized in yerbatero sector. Moreover, as the indicators used (QL, P (%) and number of establishments), the cluster is considered a development vector location. According to the typology used for characterization of it, the cluster is considered like "Informal", showing the following characteristics: made of micro and small enterprises; Low existence of leadership; small innovative capacity; low domestic confidence; low technological level; little cooperation; high level of competition; lack of new products and export irrelevant. However, it is undeniable the potential that the product yerba mate is, as well as the potential of the Alto Vale do Taquari region with yerbatero sector, but the crowded situation still demands many actions and participation of all agents achieve the full desired development.Fundação de Amparo a Ciência e TecnologiaConhecida cientificamente por Ilex paraguariensis, a erva-mate, conquistou significativa importância econômica e social, principalmente na região sul do Brasil. Considerando a região do Alto Vale do Taquari (Polo 4 do setor ervateiro), verifica-se a maior quantidade de erva-mate produzida do estado do Rio Grande do Sul, assim como, o maior número de ervateiras. A grande densidade de indústrias voltadas para o mesmo produto em uma região geograficamente delimitada, além de agentes que venham a interagir entre si, insinua algumas características de organizações conhecidas como Arranjo Produtivos Locais (APL). O aglomerado apresentou uma concentração industrial significativa em relação ao território do Rio Grande do Sul, com um QL>1, no caso 17,8, a região é considerada especializada no setor ervateiro. Além disso, conforme os indicadores utilizados (QL, P (%) e Número de estabelecimentos), o aglomerado é considerado um Vetor de Desenvolvimento Local. De acordo com a tipologia empregada para caracterização do mesmo, o APL é considerado do tipo Informal , evidenciando as seguintes características: constituído de micro e pequenas empresas; baixa existência de liderança; pequena capacidade inovativa; confiança interna baixa; baixo nível tecnológico; cooperação pequena; alto nível de competição; inexistência de novos produtos e exportação irrelevante. No entanto, é inegável as potencialidades que o produto erva-mate constitui, assim como, o potencial da região do Alto Vale do Taquari com o setor ervateiro, porém a situação do aglomerado demanda ainda de muitas ações e da participação de todos os agentes para conquistar o pleno desenvolvimento almejado.Universidade Federal de Santa MariaBRRecursos Florestais e Engenharia FlorestalUFSMPrograma de Pós-Graduação em Engenharia FlorestalFarias, Jorge Antonio dehttp://lattes.cnpq.br/9537008908546721Geremia, Fabianohttp://lattes.cnpq.br/4423948039881557Arend, Silvio Cezarhttp://lattes.cnpq.br/0491120191978112Greff, Henrique Pinton2016-09-162016-09-162016-02-26info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfapplication/pdfGREFF, Henrique Pinton. IDENTIFICATION AND CHARACTERIZATION OF ERVATEIRO INDUSTRIAL CLUSTER OF ALTO VALE DO TAQUARI, RS. 2016. 102 f. Dissertação (Mestrado em Recursos Florestais e Engenharia Florestal) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2016.http://repositorio.ufsm.br/handle/1/8788ark:/26339/001300000ksxqporinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Manancial - Repositório Digital da UFSMinstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSM2021-10-06T13:38:03Zoai:repositorio.ufsm.br:1/8788Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://repositorio.ufsm.br/ONGhttps://repositorio.ufsm.br/oai/requestatendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.comopendoar:2021-10-06T13:38:03Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
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