Caracterização do consumo e emprego de técnicas moleculares na detecção da maciez da carne bovina
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Tese |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Manancial - Repositório Digital da UFSM |
dARK ID: | ark:/26339/0013000016ftf |
Texto Completo: | http://repositorio.ufsm.br/handle/1/3396 |
Resumo: | The beef sector today forms an important supply chain, with strong interaction mainly to sectors related to agribusiness, genetic, commerce and culture. The objectives of this thesis were to characterize the consumption of beef in the city of Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil, and to use molecular methods for detecting the level of expression of genes of tenderness (calpain and calpastatin) in different muscles bovine and search SNPs (single nucleotide polymorphism) aimed at defining quality meat product and markets consumers demanding. It was observed that the profile of consumers of beef population is directly related to the cultural aspects and socioeconomic conditions, which influence the commercialization process. Still, as preliminary results did not show statistically significant differences in gene expression of calpain and calpastatin of different muscles analyzed. Found a SNP that modifies a site of a possible union of microRNA, may alter the stability of the RNA, and then have an effect on the character of the tenderness of beef. Considering the need of the consumer market in assessing meat produced, it is necessary to know the economic characteristics of the product to be consumed, as well as standardize and implement more sophisticated techniques for evaluating the texture and tenderness of the meat. |
id |
UFSM_ddbecd5384ec3b6d0852c3ff9521962e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufsm.br:1/3396 |
network_acronym_str |
UFSM |
network_name_str |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
repository_id_str |
|
spelling |
Caracterização do consumo e emprego de técnicas moleculares na detecção da maciez da carne bovinaCharacterization of consumptiom and employment molecular techniques in the detection of tenderness beefBovinoConsumidorQuestionáriosRT_qPCRSNPsBovineConsumerQuestionnairesCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOSThe beef sector today forms an important supply chain, with strong interaction mainly to sectors related to agribusiness, genetic, commerce and culture. The objectives of this thesis were to characterize the consumption of beef in the city of Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil, and to use molecular methods for detecting the level of expression of genes of tenderness (calpain and calpastatin) in different muscles bovine and search SNPs (single nucleotide polymorphism) aimed at defining quality meat product and markets consumers demanding. It was observed that the profile of consumers of beef population is directly related to the cultural aspects and socioeconomic conditions, which influence the commercialization process. Still, as preliminary results did not show statistically significant differences in gene expression of calpain and calpastatin of different muscles analyzed. Found a SNP that modifies a site of a possible union of microRNA, may alter the stability of the RNA, and then have an effect on the character of the tenderness of beef. Considering the need of the consumer market in assessing meat produced, it is necessary to know the economic characteristics of the product to be consumed, as well as standardize and implement more sophisticated techniques for evaluating the texture and tenderness of the meat.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorO setor bovino forma hoje uma importante cadeia produtiva, com forte interação principalmente aos setores ligados ao agronegócio, genética, comércio e cultura. Os objetivos desta tese foram caracterizar o consumo de carne bovina na cidade de Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil, e utilizar métodos moleculares para a detecção do nível de expressão de genes de maciez (calpaína e calpastatina) em diferentes músculos bovinos e pesquisar SNPs (polimorfismo de um único nucleotídeo) com vistas à definição de qualidade do produto cárneo e de mercados consumidores mais exigentes. Foi observado que o perfil dos consumidores de carne bovina da população estudada está diretamente relacionado com os aspectos culturais e as condições socioeconômicas, o que influencia o processo de comercialização. Ainda, como resultados preliminares, não foram evidenciadas diferenças estatísticas significativas na expressão dos genes da calpaína e calpastatina dos diferentes músculos analisados. Foi encontrado um SNP que modifica um sítio de união de um possível microRNA, podendo alterar a estabilidade do RNA, e logo ter efeito sobre o caráter da maciez da carne bovina. Tendo em vista a necessidade do mercado consumidor em avaliar a carne produzida, faz-se necessário conhecer as características econômicas do produto a ser consumido, assim como padronizar e implementar técnicas mais sofisticadas para a avaliação da textura e maciez da carne.Universidade Federal de Santa MariaBRCiência e Tecnologia dos AlimentosUFSMPrograma de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia dos AlimentosNörnberg, José Laertehttp://lattes.cnpq.br/1252443045127710Dorr, Andrea Cristinahttp://lattes.cnpq.br/1165079585483396Pötter, Lucianahttp://lattes.cnpq.br/0683474086643296Bogo, Mauricio Reishttp://lattes.cnpq.br/6162141969245215Souza, Alexandre Nunes Motta dehttp://lattes.cnpq.br/6735931795605488Kirinus, Jackeline Karsten2014-12-102014-12-102013-09-27info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisapplication/pdfapplication/pdfKIRINUS, Jackeline Karsten. Characterization of consumptiom and employment molecular techniques in the detection of tenderness beef. 2013. 232 f. Tese (Doutorado em Ciência e Tecnologia dos Alimentos) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2013.http://repositorio.ufsm.br/handle/1/3396ark:/26339/0013000016ftfporinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Manancial - Repositório Digital da UFSMinstname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)instacron:UFSM2023-05-30T19:25:28Zoai:repositorio.ufsm.br:1/3396Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://repositorio.ufsm.br/ONGhttps://repositorio.ufsm.br/oai/requestatendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.comopendoar:2023-05-30T19:25:28Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Caracterização do consumo e emprego de técnicas moleculares na detecção da maciez da carne bovina Characterization of consumptiom and employment molecular techniques in the detection of tenderness beef |
title |
Caracterização do consumo e emprego de técnicas moleculares na detecção da maciez da carne bovina |
spellingShingle |
Caracterização do consumo e emprego de técnicas moleculares na detecção da maciez da carne bovina Kirinus, Jackeline Karsten Bovino Consumidor Questionários RT_qPCR SNPs Bovine Consumer Questionnaires CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
title_short |
Caracterização do consumo e emprego de técnicas moleculares na detecção da maciez da carne bovina |
title_full |
Caracterização do consumo e emprego de técnicas moleculares na detecção da maciez da carne bovina |
title_fullStr |
Caracterização do consumo e emprego de técnicas moleculares na detecção da maciez da carne bovina |
title_full_unstemmed |
Caracterização do consumo e emprego de técnicas moleculares na detecção da maciez da carne bovina |
title_sort |
Caracterização do consumo e emprego de técnicas moleculares na detecção da maciez da carne bovina |
author |
Kirinus, Jackeline Karsten |
author_facet |
Kirinus, Jackeline Karsten |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Nörnberg, José Laerte http://lattes.cnpq.br/1252443045127710 Dorr, Andrea Cristina http://lattes.cnpq.br/1165079585483396 Pötter, Luciana http://lattes.cnpq.br/0683474086643296 Bogo, Mauricio Reis http://lattes.cnpq.br/6162141969245215 Souza, Alexandre Nunes Motta de http://lattes.cnpq.br/6735931795605488 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Kirinus, Jackeline Karsten |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Bovino Consumidor Questionários RT_qPCR SNPs Bovine Consumer Questionnaires CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
topic |
Bovino Consumidor Questionários RT_qPCR SNPs Bovine Consumer Questionnaires CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
description |
The beef sector today forms an important supply chain, with strong interaction mainly to sectors related to agribusiness, genetic, commerce and culture. The objectives of this thesis were to characterize the consumption of beef in the city of Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazil, and to use molecular methods for detecting the level of expression of genes of tenderness (calpain and calpastatin) in different muscles bovine and search SNPs (single nucleotide polymorphism) aimed at defining quality meat product and markets consumers demanding. It was observed that the profile of consumers of beef population is directly related to the cultural aspects and socioeconomic conditions, which influence the commercialization process. Still, as preliminary results did not show statistically significant differences in gene expression of calpain and calpastatin of different muscles analyzed. Found a SNP that modifies a site of a possible union of microRNA, may alter the stability of the RNA, and then have an effect on the character of the tenderness of beef. Considering the need of the consumer market in assessing meat produced, it is necessary to know the economic characteristics of the product to be consumed, as well as standardize and implement more sophisticated techniques for evaluating the texture and tenderness of the meat. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-09-27 2014-12-10 2014-12-10 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis |
format |
doctoralThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
KIRINUS, Jackeline Karsten. Characterization of consumptiom and employment molecular techniques in the detection of tenderness beef. 2013. 232 f. Tese (Doutorado em Ciência e Tecnologia dos Alimentos) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2013. http://repositorio.ufsm.br/handle/1/3396 |
dc.identifier.dark.fl_str_mv |
ark:/26339/0013000016ftf |
identifier_str_mv |
KIRINUS, Jackeline Karsten. Characterization of consumptiom and employment molecular techniques in the detection of tenderness beef. 2013. 232 f. Tese (Doutorado em Ciência e Tecnologia dos Alimentos) - Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, 2013. ark:/26339/0013000016ftf |
url |
http://repositorio.ufsm.br/handle/1/3396 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria BR Ciência e Tecnologia dos Alimentos UFSM Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia dos Alimentos |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Maria BR Ciência e Tecnologia dos Alimentos UFSM Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia dos Alimentos |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Manancial - Repositório Digital da UFSM instname:Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) instacron:UFSM |
instname_str |
Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
instacron_str |
UFSM |
institution |
UFSM |
reponame_str |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
collection |
Manancial - Repositório Digital da UFSM |
repository.name.fl_str_mv |
Manancial - Repositório Digital da UFSM - Universidade Federal de Santa Maria (UFSM) |
repository.mail.fl_str_mv |
atendimento.sib@ufsm.br||tedebc@gmail.com |
_version_ |
1815172458821451776 |