O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNIFESP |
dARK ID: | ark:/48912/001300000871k |
DOI: | 10.1590/S1516-84842010005000069 |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S1516-84842010005000069 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5820 |
Resumo: | Among strategies used for the prevention of micronutrient deficiencies, especially iron-deficiency anemia, considered the most prevalent nutritional disorder worldwide, food fortification is a priority in terms of cost benefit. In recent decades food fortification policies have been adopted in many developed and developing countries. The introduction of such measures was achieved only by political decisions that culminated in enforced fortification. Thus, several foods are efficiently used for fortification as they are well accepted and tolerated and do not necessarily require the cooperation of the recipient. Addition of nutrients should occur in foods that are regularly eaten in the specific region after assessment of the nutritional status of the target population. Every food fortification program should be monitored as fortified foods should: 1. be consumed in quantities that do not vary greatly between individuals; 2. not have significant changes in color, odors or taste; 3. not be significantly more expensive; and 4. have had their effectiveness proven by scientific studies. |
id |
UFSP_22f4db4b78cdec606e6692305a793504 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unifesp.br/:11600/5820 |
network_acronym_str |
UFSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository_id_str |
3465 |
spelling |
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferroThe impact of food fortification on the prevention of iron deficiencyAnemiairon deficiencyAnemia ferroprivadeficiência de ferroalimentos fortificadosAmong strategies used for the prevention of micronutrient deficiencies, especially iron-deficiency anemia, considered the most prevalent nutritional disorder worldwide, food fortification is a priority in terms of cost benefit. In recent decades food fortification policies have been adopted in many developed and developing countries. The introduction of such measures was achieved only by political decisions that culminated in enforced fortification. Thus, several foods are efficiently used for fortification as they are well accepted and tolerated and do not necessarily require the cooperation of the recipient. Addition of nutrients should occur in foods that are regularly eaten in the specific region after assessment of the nutritional status of the target population. Every food fortification program should be monitored as fortified foods should: 1. be consumed in quantities that do not vary greatly between individuals; 2. not have significant changes in color, odors or taste; 3. not be significantly more expensive; and 4. have had their effectiveness proven by scientific studies.Dentre as estratégias utilizadas para a prevenção da carência de micronutrientes, principalmente a anemia carencial ferropriva, considerada distúrbio nutricional de maior prevalência mundial, aponta-se a fortificação de alimentos como prioritária em termos de custo benefício. Vem sendo adotada nas últimas décadas em muitos países desenvolvidos e em desenvolvimento. Ressalta-se que a efetivação das medidas nesses países foram obtidas somente a partir de decisões políticas que culminaram no caráter compulsório da fortificação. Dessa forma, diversos alimentos têm sido utilizados para a fortificação, mostrando-se eficientes, bem aceitos e tolerados, não exigindo necessariamente a cooperação do beneficiário. A adição de nutrientes deve ocorrer em alimentos que efetivamente participem da alimentação da região, com regularidade, e após avaliação do estado nutricional da população alvo. E ainda, todo programa de fortificação deve ser monitorado, o alimento a ser fortificado deve ser consumido em quantidades que não apresentem variação considerável de um indivíduo para o outro, não sofrer mudanças importantes em suas características sensoriais (cor, odor e sabor), não alterar o seu custo final e imprescindível comprovação de sua efetividade através de estudos científicos.Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)UNIFESP, EPM, São PauloSciELOAssociação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia CelularUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Vellozo, Eliana P. [UNIFESP]Fisberg, Mauro [UNIFESP]2015-06-14T13:41:46Z2015-06-14T13:41:46Z2010-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion134-139application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1516-84842010005000069Revista Brasileira de Hematologia e Hemoterapia. Associação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia Celular, v. 32, p. 134-139, 2010.10.1590/S1516-84842010005000069S1516-84842010000800024.pdf1516-8484S1516-84842010000800024http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5820ark:/48912/001300000871kporRevista Brasileira de Hematologia e Hemoterapiainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-07-28T20:14:44Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/5820Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-12-11T20:04:27.561672Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro The impact of food fortification on the prevention of iron deficiency |
title |
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro |
spellingShingle |
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro Vellozo, Eliana P. [UNIFESP] Anemia iron deficiency Anemia ferropriva deficiência de ferro alimentos fortificados Vellozo, Eliana P. [UNIFESP] Anemia iron deficiency Anemia ferropriva deficiência de ferro alimentos fortificados |
title_short |
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro |
title_full |
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro |
title_fullStr |
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro |
title_full_unstemmed |
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro |
title_sort |
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro |
author |
Vellozo, Eliana P. [UNIFESP] |
author_facet |
Vellozo, Eliana P. [UNIFESP] Vellozo, Eliana P. [UNIFESP] Fisberg, Mauro [UNIFESP] Fisberg, Mauro [UNIFESP] |
author_role |
author |
author2 |
Fisberg, Mauro [UNIFESP] |
author2_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Vellozo, Eliana P. [UNIFESP] Fisberg, Mauro [UNIFESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Anemia iron deficiency Anemia ferropriva deficiência de ferro alimentos fortificados |
topic |
Anemia iron deficiency Anemia ferropriva deficiência de ferro alimentos fortificados |
description |
Among strategies used for the prevention of micronutrient deficiencies, especially iron-deficiency anemia, considered the most prevalent nutritional disorder worldwide, food fortification is a priority in terms of cost benefit. In recent decades food fortification policies have been adopted in many developed and developing countries. The introduction of such measures was achieved only by political decisions that culminated in enforced fortification. Thus, several foods are efficiently used for fortification as they are well accepted and tolerated and do not necessarily require the cooperation of the recipient. Addition of nutrients should occur in foods that are regularly eaten in the specific region after assessment of the nutritional status of the target population. Every food fortification program should be monitored as fortified foods should: 1. be consumed in quantities that do not vary greatly between individuals; 2. not have significant changes in color, odors or taste; 3. not be significantly more expensive; and 4. have had their effectiveness proven by scientific studies. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-06-01 2015-06-14T13:41:46Z 2015-06-14T13:41:46Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-84842010005000069 Revista Brasileira de Hematologia e Hemoterapia. Associação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia Celular, v. 32, p. 134-139, 2010. 10.1590/S1516-84842010005000069 S1516-84842010000800024.pdf 1516-8484 S1516-84842010000800024 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5820 |
dc.identifier.dark.fl_str_mv |
ark:/48912/001300000871k |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S1516-84842010005000069 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5820 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira de Hematologia e Hemoterapia. Associação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia Celular, v. 32, p. 134-139, 2010. 10.1590/S1516-84842010005000069 S1516-84842010000800024.pdf 1516-8484 S1516-84842010000800024 ark:/48912/001300000871k |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Hematologia e Hemoterapia |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
134-139 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia Celular |
publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia Celular |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UNIFESP instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) instacron:UNIFESP |
instname_str |
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
instacron_str |
UNIFESP |
institution |
UNIFESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
collection |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
biblioteca.csp@unifesp.br |
_version_ |
1822183947062214656 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
10.1590/S1516-84842010005000069 |