O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Vellozo, Eliana P. [UNIFESP]
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Fisberg, Mauro [UNIFESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNIFESP
dARK ID: ark:/48912/001300000871k
DOI: 10.1590/S1516-84842010005000069
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S1516-84842010005000069
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5820
Resumo: Among strategies used for the prevention of micronutrient deficiencies, especially iron-deficiency anemia, considered the most prevalent nutritional disorder worldwide, food fortification is a priority in terms of cost benefit. In recent decades food fortification policies have been adopted in many developed and developing countries. The introduction of such measures was achieved only by political decisions that culminated in enforced fortification. Thus, several foods are efficiently used for fortification as they are well accepted and tolerated and do not necessarily require the cooperation of the recipient. Addition of nutrients should occur in foods that are regularly eaten in the specific region after assessment of the nutritional status of the target population. Every food fortification program should be monitored as fortified foods should: 1. be consumed in quantities that do not vary greatly between individuals; 2. not have significant changes in color, odors or taste; 3. not be significantly more expensive; and 4. have had their effectiveness proven by scientific studies.
id UFSP_22f4db4b78cdec606e6692305a793504
oai_identifier_str oai:repositorio.unifesp.br/:11600/5820
network_acronym_str UFSP
network_name_str Repositório Institucional da UNIFESP
repository_id_str 3465
spelling O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferroThe impact of food fortification on the prevention of iron deficiencyAnemiairon deficiencyAnemia ferroprivadeficiência de ferroalimentos fortificadosAmong strategies used for the prevention of micronutrient deficiencies, especially iron-deficiency anemia, considered the most prevalent nutritional disorder worldwide, food fortification is a priority in terms of cost benefit. In recent decades food fortification policies have been adopted in many developed and developing countries. The introduction of such measures was achieved only by political decisions that culminated in enforced fortification. Thus, several foods are efficiently used for fortification as they are well accepted and tolerated and do not necessarily require the cooperation of the recipient. Addition of nutrients should occur in foods that are regularly eaten in the specific region after assessment of the nutritional status of the target population. Every food fortification program should be monitored as fortified foods should: 1. be consumed in quantities that do not vary greatly between individuals; 2. not have significant changes in color, odors or taste; 3. not be significantly more expensive; and 4. have had their effectiveness proven by scientific studies.Dentre as estratégias utilizadas para a prevenção da carência de micronutrientes, principalmente a anemia carencial ferropriva, considerada distúrbio nutricional de maior prevalência mundial, aponta-se a fortificação de alimentos como prioritária em termos de custo benefício. Vem sendo adotada nas últimas décadas em muitos países desenvolvidos e em desenvolvimento. Ressalta-se que a efetivação das medidas nesses países foram obtidas somente a partir de decisões políticas que culminaram no caráter compulsório da fortificação. Dessa forma, diversos alimentos têm sido utilizados para a fortificação, mostrando-se eficientes, bem aceitos e tolerados, não exigindo necessariamente a cooperação do beneficiário. A adição de nutrientes deve ocorrer em alimentos que efetivamente participem da alimentação da região, com regularidade, e após avaliação do estado nutricional da população alvo. E ainda, todo programa de fortificação deve ser monitorado, o alimento a ser fortificado deve ser consumido em quantidades que não apresentem variação considerável de um indivíduo para o outro, não sofrer mudanças importantes em suas características sensoriais (cor, odor e sabor), não alterar o seu custo final e imprescindível comprovação de sua efetividade através de estudos científicos.Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)UNIFESP, EPM, São PauloSciELOAssociação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia CelularUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Vellozo, Eliana P. [UNIFESP]Fisberg, Mauro [UNIFESP]2015-06-14T13:41:46Z2015-06-14T13:41:46Z2010-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion134-139application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1516-84842010005000069Revista Brasileira de Hematologia e Hemoterapia. Associação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia Celular, v. 32, p. 134-139, 2010.10.1590/S1516-84842010005000069S1516-84842010000800024.pdf1516-8484S1516-84842010000800024http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5820ark:/48912/001300000871kporRevista Brasileira de Hematologia e Hemoterapiainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-07-28T20:14:44Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/5820Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-12-11T20:04:27.561672Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false
dc.title.none.fl_str_mv O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
The impact of food fortification on the prevention of iron deficiency
title O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
spellingShingle O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
Vellozo, Eliana P. [UNIFESP]
Anemia
iron deficiency
Anemia ferropriva
deficiência de ferro
alimentos fortificados
Vellozo, Eliana P. [UNIFESP]
Anemia
iron deficiency
Anemia ferropriva
deficiência de ferro
alimentos fortificados
title_short O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
title_full O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
title_fullStr O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
title_full_unstemmed O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
title_sort O impacto da fortificação de alimentos na prevenção da deficiência de ferro
author Vellozo, Eliana P. [UNIFESP]
author_facet Vellozo, Eliana P. [UNIFESP]
Vellozo, Eliana P. [UNIFESP]
Fisberg, Mauro [UNIFESP]
Fisberg, Mauro [UNIFESP]
author_role author
author2 Fisberg, Mauro [UNIFESP]
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.contributor.author.fl_str_mv Vellozo, Eliana P. [UNIFESP]
Fisberg, Mauro [UNIFESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Anemia
iron deficiency
Anemia ferropriva
deficiência de ferro
alimentos fortificados
topic Anemia
iron deficiency
Anemia ferropriva
deficiência de ferro
alimentos fortificados
description Among strategies used for the prevention of micronutrient deficiencies, especially iron-deficiency anemia, considered the most prevalent nutritional disorder worldwide, food fortification is a priority in terms of cost benefit. In recent decades food fortification policies have been adopted in many developed and developing countries. The introduction of such measures was achieved only by political decisions that culminated in enforced fortification. Thus, several foods are efficiently used for fortification as they are well accepted and tolerated and do not necessarily require the cooperation of the recipient. Addition of nutrients should occur in foods that are regularly eaten in the specific region after assessment of the nutritional status of the target population. Every food fortification program should be monitored as fortified foods should: 1. be consumed in quantities that do not vary greatly between individuals; 2. not have significant changes in color, odors or taste; 3. not be significantly more expensive; and 4. have had their effectiveness proven by scientific studies.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-06-01
2015-06-14T13:41:46Z
2015-06-14T13:41:46Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S1516-84842010005000069
Revista Brasileira de Hematologia e Hemoterapia. Associação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia Celular, v. 32, p. 134-139, 2010.
10.1590/S1516-84842010005000069
S1516-84842010000800024.pdf
1516-8484
S1516-84842010000800024
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5820
dc.identifier.dark.fl_str_mv ark:/48912/001300000871k
url http://dx.doi.org/10.1590/S1516-84842010005000069
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/5820
identifier_str_mv Revista Brasileira de Hematologia e Hemoterapia. Associação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia Celular, v. 32, p. 134-139, 2010.
10.1590/S1516-84842010005000069
S1516-84842010000800024.pdf
1516-8484
S1516-84842010000800024
ark:/48912/001300000871k
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Hematologia e Hemoterapia
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 134-139
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Associação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia Celular
publisher.none.fl_str_mv Associação Brasileira de Hematologia e Hemoterapia e Terapia Celular
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UNIFESP
instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron:UNIFESP
instname_str Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron_str UNIFESP
institution UNIFESP
reponame_str Repositório Institucional da UNIFESP
collection Repositório Institucional da UNIFESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
repository.mail.fl_str_mv biblioteca.csp@unifesp.br
_version_ 1822183947062214656
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv 10.1590/S1516-84842010005000069