Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNIFESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302013000600009 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7875 |
Resumo: | OBJECTIVE: The aim of this study was to investigate the association between the consumption of processed meat with overall, abdominal, and overall with abdominal obesity in a Japanese-Brazilian population, which is known to be at cardiometabolic risk. SUBJECTS AND METHODS: A total of 329 men and 443 women aged ≥ 30 years were evaluated in a cross-sectional population-based survey. Diagnosis of overall obesity and abdominal obesity were based on the World Health Organization (WHO) criteria for Asians. Food intake was assessed by a validated food frequency questionaire. RESULTS: In men, processed meat intake was positively associated with overall with abdominal obesity (OR 2.97; 95%CI 1.13-7.78) after adjustment. In women, only the red meat group was associated with overall with abdominal obesity after adjustment (OR 0.47, 95%CI 0.23-0.96). CONCLUSION: Our results showed that high intakes of processed meats were associated with overall with abdominal obesity in male Japanese-Brazilians, but not in females. |
id |
UFSP_980ef1b3df08c2d7a2756e26562880d1 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unifesp.br/:11600/7875 |
network_acronym_str |
UFSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository_id_str |
3465 |
spelling |
Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileirosAssociation of processed meat intake and obesity in a population-based study of Japanese-BraziliansAbdominal obesityobesityJapanese-Braziliansfatsdietary intakeObesidade abdominalobesidadenipo-brasileirosgordurasconsumo alimentarOBJECTIVE: The aim of this study was to investigate the association between the consumption of processed meat with overall, abdominal, and overall with abdominal obesity in a Japanese-Brazilian population, which is known to be at cardiometabolic risk. SUBJECTS AND METHODS: A total of 329 men and 443 women aged ≥ 30 years were evaluated in a cross-sectional population-based survey. Diagnosis of overall obesity and abdominal obesity were based on the World Health Organization (WHO) criteria for Asians. Food intake was assessed by a validated food frequency questionaire. RESULTS: In men, processed meat intake was positively associated with overall with abdominal obesity (OR 2.97; 95%CI 1.13-7.78) after adjustment. In women, only the red meat group was associated with overall with abdominal obesity after adjustment (OR 0.47, 95%CI 0.23-0.96). CONCLUSION: Our results showed that high intakes of processed meats were associated with overall with abdominal obesity in male Japanese-Brazilians, but not in females.OBJETIVO: Investigar a associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade generalizada, abdominal e generalizada com abdominal em nipo-brasileiros de Bauru, SP. SUJEITOS E MÉTODOS: Quatrocentos e quarenta e três mulheres e 329 homens nipo-brasileiros não miscigenados (≥ 30 anos) foram avaliados em estudo transversal de base populacional. Para o diagnóstico de obesidade, foram empregados os critérios da Organização Mundial da Saúde para asiáticos. A ingestão de alimentos foi avaliada por meio de questionário de frequência alimentar validado. A ingestão foi estratificada em terços para análise. RESULTADOS: Nos homens, a ingestão de colesterol e alimentos embutidos mostrou-se positivamente associada à obesidade generalizada com abdominal quando o primeiro terço de ingestão foi comparado ao último, após ajustes (OR 2,97; IC95% 1,13-7,78). Em mulheres, somente o grupo das carnes vermelhas associou-se à obesidade geral com abdominal após ajustes (OR 0,47; IC95% 0,23-0,96). CONCLUSÃO: Ingestão elevada de alimentos embutidos associou-se à obesidade generalizada com adiposidade abdominal em homens nipo-brasileiros, mas não em mulheres.Universidade de São Paulo Faculdade de Saúde Pública Departamento de NutriçãoUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Departamento de Medicina PreventivaUNIFESP, Depto. de Medicina PreventivaSciELOFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (FAPESP)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Sociedade Brasileira de Endocrinologia e MetabologiaUniversidade de São Paulo (USP)Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Cristofoletti, Maria FernandaGimeno, Suely Godoy Agostinho [UNIFESP]Ferreira, Sandra Roberta Gouvea [UNIFESP]Cardoso, Marly Augusto2015-06-14T13:45:33Z2015-06-14T13:45:33Z2013-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion464-472application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302013000600009Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, v. 57, n. 6, p. 464-472, 2013.10.1590/S0004-27302013000600009S0004-27302013000600009.pdf0004-2730S0004-27302013000600009http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7875porArquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologiainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-07-29T10:04:54Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/7875Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-07-29T10:04:54Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros Association of processed meat intake and obesity in a population-based study of Japanese-Brazilians |
title |
Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros |
spellingShingle |
Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros Cristofoletti, Maria Fernanda Abdominal obesity obesity Japanese-Brazilians fats dietary intake Obesidade abdominal obesidade nipo-brasileiros gorduras consumo alimentar |
title_short |
Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros |
title_full |
Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros |
title_fullStr |
Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros |
title_full_unstemmed |
Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros |
title_sort |
Associação entre consumo de alimentos embutidos e obesidade em um estudo de base populacional de nipo-brasileiros |
author |
Cristofoletti, Maria Fernanda |
author_facet |
Cristofoletti, Maria Fernanda Gimeno, Suely Godoy Agostinho [UNIFESP] Ferreira, Sandra Roberta Gouvea [UNIFESP] Cardoso, Marly Augusto |
author_role |
author |
author2 |
Gimeno, Suely Godoy Agostinho [UNIFESP] Ferreira, Sandra Roberta Gouvea [UNIFESP] Cardoso, Marly Augusto |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo (USP) Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Cristofoletti, Maria Fernanda Gimeno, Suely Godoy Agostinho [UNIFESP] Ferreira, Sandra Roberta Gouvea [UNIFESP] Cardoso, Marly Augusto |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Abdominal obesity obesity Japanese-Brazilians fats dietary intake Obesidade abdominal obesidade nipo-brasileiros gorduras consumo alimentar |
topic |
Abdominal obesity obesity Japanese-Brazilians fats dietary intake Obesidade abdominal obesidade nipo-brasileiros gorduras consumo alimentar |
description |
OBJECTIVE: The aim of this study was to investigate the association between the consumption of processed meat with overall, abdominal, and overall with abdominal obesity in a Japanese-Brazilian population, which is known to be at cardiometabolic risk. SUBJECTS AND METHODS: A total of 329 men and 443 women aged ≥ 30 years were evaluated in a cross-sectional population-based survey. Diagnosis of overall obesity and abdominal obesity were based on the World Health Organization (WHO) criteria for Asians. Food intake was assessed by a validated food frequency questionaire. RESULTS: In men, processed meat intake was positively associated with overall with abdominal obesity (OR 2.97; 95%CI 1.13-7.78) after adjustment. In women, only the red meat group was associated with overall with abdominal obesity after adjustment (OR 0.47, 95%CI 0.23-0.96). CONCLUSION: Our results showed that high intakes of processed meats were associated with overall with abdominal obesity in male Japanese-Brazilians, but not in females. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-08-01 2015-06-14T13:45:33Z 2015-06-14T13:45:33Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302013000600009 Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, v. 57, n. 6, p. 464-472, 2013. 10.1590/S0004-27302013000600009 S0004-27302013000600009.pdf 0004-2730 S0004-27302013000600009 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7875 |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302013000600009 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/7875 |
identifier_str_mv |
Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, v. 57, n. 6, p. 464-472, 2013. 10.1590/S0004-27302013000600009 S0004-27302013000600009.pdf 0004-2730 S0004-27302013000600009 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
464-472 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UNIFESP instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) instacron:UNIFESP |
instname_str |
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
instacron_str |
UNIFESP |
institution |
UNIFESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
collection |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
biblioteca.csp@unifesp.br |
_version_ |
1814268347463761920 |