Importância da orientação nutricional e do teor de fibras da dieta no controle glicêmico de pacientes diabéticos tipo 2 sob intervenção educacional intensiva
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNIFESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302012000200004 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6981 |
Resumo: | OBJECTIVE: To evaluate the importance of nutritional counseling within a set of multidisciplinary interventions. SUBJECTS AND METHODS: Forty-seven patients with type 2 diabetes and hyperglycemia (A1C > 8%), treated conventionally (n = 19, GC) or intensively in six weekly visits (n = 28, GI) were analyzed. We evaluated mean weekly blood glucose (MWG) at baseline and after 6 weeks in both groups. RESULTS: GI reduced caloric (p = 0.001), carbohydrate (p = 0.004), and fat (p = 0.001) intake, and increased fiber consumption, while GC reduced fiber intake (p = 0.018). Glycemic control (MWG < 150 mg/dL) occurred in 75% of GI patients and in 31.6% of CG patients (p = 0.003), with negative correlation between changes in fiber intake and MWG values (r =-0.309; P = 0.035). Results were maintained after 12 weeks. CONCLUSION: Educational short-term intensive intervention was more effective than conventional treatment to achieve glycemic control. Our results also indicate that a more appropriate fiber content in the diet contributes for better blood glucose control in these patients. |
id |
UFSP_992ff231218fd8432b38f569749ac440 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unifesp.br/:11600/6981 |
network_acronym_str |
UFSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository_id_str |
3465 |
spelling |
Importância da orientação nutricional e do teor de fibras da dieta no controle glicêmico de pacientes diabéticos tipo 2 sob intervenção educacional intensivaImportance of nutritional counseling and dietary fiber content on glycemic control in type 2 diabetic patients under intensive educational interventionNutritional counselingtype 2 diabetesglycemic controlmean weekly blood glucoseOrientação nutricionaldiabetes tipo 2controle glicêmicoglicemia média semanalOBJECTIVE: To evaluate the importance of nutritional counseling within a set of multidisciplinary interventions. SUBJECTS AND METHODS: Forty-seven patients with type 2 diabetes and hyperglycemia (A1C > 8%), treated conventionally (n = 19, GC) or intensively in six weekly visits (n = 28, GI) were analyzed. We evaluated mean weekly blood glucose (MWG) at baseline and after 6 weeks in both groups. RESULTS: GI reduced caloric (p = 0.001), carbohydrate (p = 0.004), and fat (p = 0.001) intake, and increased fiber consumption, while GC reduced fiber intake (p = 0.018). Glycemic control (MWG < 150 mg/dL) occurred in 75% of GI patients and in 31.6% of CG patients (p = 0.003), with negative correlation between changes in fiber intake and MWG values (r =-0.309; P = 0.035). Results were maintained after 12 weeks. CONCLUSION: Educational short-term intensive intervention was more effective than conventional treatment to achieve glycemic control. Our results also indicate that a more appropriate fiber content in the diet contributes for better blood glucose control in these patients.OBJETIVO: Avaliar a orientação nutricional dentro de um conjunto de intervenções multidisciplinares. SUJEITOS E MÉTODOS: Quarenta e sete pacientes diabéticos tipo 2, hiperglicêmicos, tratados de forma convencional (n = 19) ou intensiva (n = 28) e avaliados pela glicemia média semanal (GMS) no início e após 6 semanas. RESULTADOS: GI reduziu o consumo de calorias (p = 0,001), carboidratos (p = 0,004), lipídios (p = 0,001) e aumentou o de fibras, enquanto o GC reduziu o consumo de fibras (p = 0,018). Controle glicêmico (GMS < 150 mg/dL) ocorreu em 75% do GI e, em 31,6% do GC (p = 0,003), houve correlação negativa entre as variações do consumo de fibras e a GMS (r =-0,309; p = 0,035). Os resultados mantiveram-se por 12 semanas. CONCLUSÃO: A intervenção educacional intensiva de curto prazo mostrou-se mais eficaz que o tratamento convencional para a obtenção do controle glicêmico. Nossos resultados ainda indicam que um consumo mais adequado de fibras na alimentação contribui para a obtenção de um melhor controle da glicemia.Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Escola Paulista de Medicina Departamento de MedicinaUNIFESP-EPM Departamento de Medicina PreventivaUNIFESP, EPM, Depto. de MedicinaUNIFESP, EPM Depto. de Medicina PreventivaSciELOConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Sociedade Brasileira de Endocrinologia e MetabologiaUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Carvalho, Fernanda Sanches [UNIFESP]Pimazoni Netto, Augusto [UNIFESP]Zach, Patrícia [UNIFESP]Sachs, Anita [UNIFESP]Zanella, Maria Teresa [UNIFESP]2015-06-14T13:43:37Z2015-06-14T13:43:37Z2012-03-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion110-119application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302012000200004Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, v. 56, n. 2, p. 110-119, 2012.10.1590/S0004-27302012000200004S0004-27302012000200004.pdf0004-2730S0004-27302012000200004http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6981WOS:000303352100004porArquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologiainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-07-29T00:34:39Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/6981Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-07-29T00:34:39Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Importância da orientação nutricional e do teor de fibras da dieta no controle glicêmico de pacientes diabéticos tipo 2 sob intervenção educacional intensiva Importance of nutritional counseling and dietary fiber content on glycemic control in type 2 diabetic patients under intensive educational intervention |
title |
Importância da orientação nutricional e do teor de fibras da dieta no controle glicêmico de pacientes diabéticos tipo 2 sob intervenção educacional intensiva |
spellingShingle |
Importância da orientação nutricional e do teor de fibras da dieta no controle glicêmico de pacientes diabéticos tipo 2 sob intervenção educacional intensiva Carvalho, Fernanda Sanches [UNIFESP] Nutritional counseling type 2 diabetes glycemic control mean weekly blood glucose Orientação nutricional diabetes tipo 2 controle glicêmico glicemia média semanal |
title_short |
Importância da orientação nutricional e do teor de fibras da dieta no controle glicêmico de pacientes diabéticos tipo 2 sob intervenção educacional intensiva |
title_full |
Importância da orientação nutricional e do teor de fibras da dieta no controle glicêmico de pacientes diabéticos tipo 2 sob intervenção educacional intensiva |
title_fullStr |
Importância da orientação nutricional e do teor de fibras da dieta no controle glicêmico de pacientes diabéticos tipo 2 sob intervenção educacional intensiva |
title_full_unstemmed |
Importância da orientação nutricional e do teor de fibras da dieta no controle glicêmico de pacientes diabéticos tipo 2 sob intervenção educacional intensiva |
title_sort |
Importância da orientação nutricional e do teor de fibras da dieta no controle glicêmico de pacientes diabéticos tipo 2 sob intervenção educacional intensiva |
author |
Carvalho, Fernanda Sanches [UNIFESP] |
author_facet |
Carvalho, Fernanda Sanches [UNIFESP] Pimazoni Netto, Augusto [UNIFESP] Zach, Patrícia [UNIFESP] Sachs, Anita [UNIFESP] Zanella, Maria Teresa [UNIFESP] |
author_role |
author |
author2 |
Pimazoni Netto, Augusto [UNIFESP] Zach, Patrícia [UNIFESP] Sachs, Anita [UNIFESP] Zanella, Maria Teresa [UNIFESP] |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Carvalho, Fernanda Sanches [UNIFESP] Pimazoni Netto, Augusto [UNIFESP] Zach, Patrícia [UNIFESP] Sachs, Anita [UNIFESP] Zanella, Maria Teresa [UNIFESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Nutritional counseling type 2 diabetes glycemic control mean weekly blood glucose Orientação nutricional diabetes tipo 2 controle glicêmico glicemia média semanal |
topic |
Nutritional counseling type 2 diabetes glycemic control mean weekly blood glucose Orientação nutricional diabetes tipo 2 controle glicêmico glicemia média semanal |
description |
OBJECTIVE: To evaluate the importance of nutritional counseling within a set of multidisciplinary interventions. SUBJECTS AND METHODS: Forty-seven patients with type 2 diabetes and hyperglycemia (A1C > 8%), treated conventionally (n = 19, GC) or intensively in six weekly visits (n = 28, GI) were analyzed. We evaluated mean weekly blood glucose (MWG) at baseline and after 6 weeks in both groups. RESULTS: GI reduced caloric (p = 0.001), carbohydrate (p = 0.004), and fat (p = 0.001) intake, and increased fiber consumption, while GC reduced fiber intake (p = 0.018). Glycemic control (MWG < 150 mg/dL) occurred in 75% of GI patients and in 31.6% of CG patients (p = 0.003), with negative correlation between changes in fiber intake and MWG values (r =-0.309; P = 0.035). Results were maintained after 12 weeks. CONCLUSION: Educational short-term intensive intervention was more effective than conventional treatment to achieve glycemic control. Our results also indicate that a more appropriate fiber content in the diet contributes for better blood glucose control in these patients. |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012-03-01 2015-06-14T13:43:37Z 2015-06-14T13:43:37Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302012000200004 Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, v. 56, n. 2, p. 110-119, 2012. 10.1590/S0004-27302012000200004 S0004-27302012000200004.pdf 0004-2730 S0004-27302012000200004 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6981 WOS:000303352100004 |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S0004-27302012000200004 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/6981 |
identifier_str_mv |
Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia, v. 56, n. 2, p. 110-119, 2012. 10.1590/S0004-27302012000200004 S0004-27302012000200004.pdf 0004-2730 S0004-27302012000200004 WOS:000303352100004 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
110-119 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Endocrinologia e Metabologia |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UNIFESP instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) instacron:UNIFESP |
instname_str |
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
instacron_str |
UNIFESP |
institution |
UNIFESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
collection |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
biblioteca.csp@unifesp.br |
_version_ |
1814268306094292992 |