Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 1988 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNIFESP |
dARK ID: | ark:/48912/001300000h75x |
DOI: | 10.1590/S0034-89101988000400002 |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101988000400002 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/233 |
Resumo: | As part of a broad epidemiological survey of the health conditions of under-fives, a random sample (n = 305) of children living in S. Paulo city (Brazil) was submitted to a 24-hour dietary recall. The main results were: a) from one year of age, food intake is not sufficiente to cover the energy requirements of a great part of the population; b) among all ages, but particularly in the two first years of life, dietary provision of iron is very far from the recommended requirements; c) at all ages, protein and vitamin A intakes are reasonably good. Those findings are consistent with the clinical and biochemical evaluation of nutritional status, conducted simultaneously by the survey. The social stratification of the families revealed that socioeconomic status exerts greater influence in the energy intake than in the iron intake. Different hypothesis were raised to explain the energy and iron deficiencies. In the case of energy, the basic cause seems to be the low purchasing power of the population which determines poor food availability and insufficient intake. In the case of iron, the same hypothesis seems to be applicable only after two years of age. Before this age, factors related to precocious weaning and to delay in the introduction of good sources of iron are apparently more important. |
id |
UFSP_aa41fee686b9b2766d1fe8e33f882881 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unifesp.br/:11600/233 |
network_acronym_str |
UFSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository_id_str |
3465 |
spelling |
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo AlimentarA study of children's health in S. Paulo City (Brazil), 1984-1985: X - Food intakeChild healthFood consumptionNutrition surveysInfant nutritionInfant nutrition disordersSocioeconomic factorsSaúde da criançaConsumo de alimentosInquéritos nutricionaisNutrição infantilDistúrbios da nutrição infantilAs part of a broad epidemiological survey of the health conditions of under-fives, a random sample (n = 305) of children living in S. Paulo city (Brazil) was submitted to a 24-hour dietary recall. The main results were: a) from one year of age, food intake is not sufficiente to cover the energy requirements of a great part of the population; b) among all ages, but particularly in the two first years of life, dietary provision of iron is very far from the recommended requirements; c) at all ages, protein and vitamin A intakes are reasonably good. Those findings are consistent with the clinical and biochemical evaluation of nutritional status, conducted simultaneously by the survey. The social stratification of the families revealed that socioeconomic status exerts greater influence in the energy intake than in the iron intake. Different hypothesis were raised to explain the energy and iron deficiencies. In the case of energy, the basic cause seems to be the low purchasing power of the population which determines poor food availability and insufficient intake. In the case of iron, the same hypothesis seems to be applicable only after two years of age. Before this age, factors related to precocious weaning and to delay in the introduction of good sources of iron are apparently more important.Como parte de amplo estudo epidemiológico sobre condições de saúde na infância, uma amostra probabilística de menores de cinco anos residentes no Município de São Paulo (n = 305) foi estudada com relação à adequação nutricional de suas dietas. Através do inquérito recordatorio do consumo alimentar nas últimas 24 horas evidenciou-se que: a) a partir de um ano de idade, as dietas tornam-se insuficientes para cobrir as necessidades energéticas de grande parte da população; b) em todas as idades, mas particularmente nos primeiros dois anos de vida, o aporte dietético de ferro está muito abaixo das quantidades recomendadas para o consumo do nutriente; c) em todas as idades, o aporte de proteína e de vitamina A alcança valores satisfatórios. Tais achados mostraram-se compatíveis com a avaliação clínico-laboratorial do estado nutricional realizada simultaneamente ao inquérito alimentar. A estratificação social da amostra revelou que o nível sócio-econômico familiar influencia fortemente o consumo energético e, de forma menos intensa, o consumo de ferro. Na discussão dos prováveis fatores responsáveis pelos déficits dietéticos encontrados, hipóteses distintas são aventadas para o déficit energético e para o déficit de ferro. No caso do déficit energético, a origem básica do problema pareceria residir no baixo poder aquisitivo da população que condiciona insuficiente disponibilidade de alimentos e ingestão quantitativamente deficiente. No caso do déficit de ferro, a mesma hipótese valeria inteiramente apenas a partir da idade de dois anos. Antes desta idade, fatores relacionados ao desmame precoce e ao atraso na introdução de alimentos ricos em ferro aparentemente seriam mais importantes.Universidade de São Paulo Faculdade de Saúde Pública Departamento de NutriçãoEscola Paulista de Medicina Departamento de Medicina PreventivaUniversidade de São Paulo Faculdade de Saúde Pública Departamento de EpidemiologiaUNIFESP, EPM, Depto. de Medicina PreventivaSciELOFaculdade de Saúde Pública da Universidade de São PauloUniversidade de São Paulo (USP)Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Szarfarc, Sophia CornbluthMonteiro, Carlos AugustoMeyer, MauricioTudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]Reis, Isildinha Marques Dos2015-06-14T13:24:18Z2015-06-14T13:24:18Z1988-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion266-272application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101988000400002Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 22, n. 4, p. 266-272, 1988.10.1590/S0034-89101988000400002S0034-89101988000400002.pdf0034-8910S0034-89101988000400002http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/233ark:/48912/001300000h75xporRevista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-07-28T08:00:21Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/233Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-12-11T20:18:40.554331Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar A study of children's health in S. Paulo City (Brazil), 1984-1985: X - Food intake |
title |
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar |
spellingShingle |
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar Szarfarc, Sophia Cornbluth Child health Food consumption Nutrition surveys Infant nutrition Infant nutrition disorders Socioeconomic factors Saúde da criança Consumo de alimentos Inquéritos nutricionais Nutrição infantil Distúrbios da nutrição infantil Szarfarc, Sophia Cornbluth Child health Food consumption Nutrition surveys Infant nutrition Infant nutrition disorders Socioeconomic factors Saúde da criança Consumo de alimentos Inquéritos nutricionais Nutrição infantil Distúrbios da nutrição infantil |
title_short |
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar |
title_full |
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar |
title_fullStr |
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar |
title_full_unstemmed |
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar |
title_sort |
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar |
author |
Szarfarc, Sophia Cornbluth |
author_facet |
Szarfarc, Sophia Cornbluth Szarfarc, Sophia Cornbluth Monteiro, Carlos Augusto Meyer, Mauricio Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP] Reis, Isildinha Marques Dos Monteiro, Carlos Augusto Meyer, Mauricio Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP] Reis, Isildinha Marques Dos |
author_role |
author |
author2 |
Monteiro, Carlos Augusto Meyer, Mauricio Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP] Reis, Isildinha Marques Dos |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade de São Paulo (USP) Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Szarfarc, Sophia Cornbluth Monteiro, Carlos Augusto Meyer, Mauricio Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP] Reis, Isildinha Marques Dos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Child health Food consumption Nutrition surveys Infant nutrition Infant nutrition disorders Socioeconomic factors Saúde da criança Consumo de alimentos Inquéritos nutricionais Nutrição infantil Distúrbios da nutrição infantil |
topic |
Child health Food consumption Nutrition surveys Infant nutrition Infant nutrition disorders Socioeconomic factors Saúde da criança Consumo de alimentos Inquéritos nutricionais Nutrição infantil Distúrbios da nutrição infantil |
description |
As part of a broad epidemiological survey of the health conditions of under-fives, a random sample (n = 305) of children living in S. Paulo city (Brazil) was submitted to a 24-hour dietary recall. The main results were: a) from one year of age, food intake is not sufficiente to cover the energy requirements of a great part of the population; b) among all ages, but particularly in the two first years of life, dietary provision of iron is very far from the recommended requirements; c) at all ages, protein and vitamin A intakes are reasonably good. Those findings are consistent with the clinical and biochemical evaluation of nutritional status, conducted simultaneously by the survey. The social stratification of the families revealed that socioeconomic status exerts greater influence in the energy intake than in the iron intake. Different hypothesis were raised to explain the energy and iron deficiencies. In the case of energy, the basic cause seems to be the low purchasing power of the population which determines poor food availability and insufficient intake. In the case of iron, the same hypothesis seems to be applicable only after two years of age. Before this age, factors related to precocious weaning and to delay in the introduction of good sources of iron are apparently more important. |
publishDate |
1988 |
dc.date.none.fl_str_mv |
1988-08-01 2015-06-14T13:24:18Z 2015-06-14T13:24:18Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101988000400002 Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 22, n. 4, p. 266-272, 1988. 10.1590/S0034-89101988000400002 S0034-89101988000400002.pdf 0034-8910 S0034-89101988000400002 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/233 |
dc.identifier.dark.fl_str_mv |
ark:/48912/001300000h75x |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101988000400002 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/233 |
identifier_str_mv |
Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 22, n. 4, p. 266-272, 1988. 10.1590/S0034-89101988000400002 S0034-89101988000400002.pdf 0034-8910 S0034-89101988000400002 ark:/48912/001300000h75x |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista de Saúde Pública |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
266-272 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo |
publisher.none.fl_str_mv |
Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UNIFESP instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) instacron:UNIFESP |
instname_str |
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
instacron_str |
UNIFESP |
institution |
UNIFESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNIFESP |
collection |
Repositório Institucional da UNIFESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
biblioteca.csp@unifesp.br |
_version_ |
1822179135731007488 |
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv |
10.1590/S0034-89101988000400002 |