Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Szarfarc, Sophia Cornbluth
Data de Publicação: 1988
Outros Autores: Monteiro, Carlos Augusto, Meyer, Mauricio, Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP], Reis, Isildinha Marques Dos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNIFESP
dARK ID: ark:/48912/001300000h75x
DOI: 10.1590/S0034-89101988000400002
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101988000400002
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/233
Resumo: As part of a broad epidemiological survey of the health conditions of under-fives, a random sample (n = 305) of children living in S. Paulo city (Brazil) was submitted to a 24-hour dietary recall. The main results were: a) from one year of age, food intake is not sufficiente to cover the energy requirements of a great part of the population; b) among all ages, but particularly in the two first years of life, dietary provision of iron is very far from the recommended requirements; c) at all ages, protein and vitamin A intakes are reasonably good. Those findings are consistent with the clinical and biochemical evaluation of nutritional status, conducted simultaneously by the survey. The social stratification of the families revealed that socioeconomic status exerts greater influence in the energy intake than in the iron intake. Different hypothesis were raised to explain the energy and iron deficiencies. In the case of energy, the basic cause seems to be the low purchasing power of the population which determines poor food availability and insufficient intake. In the case of iron, the same hypothesis seems to be applicable only after two years of age. Before this age, factors related to precocious weaning and to delay in the introduction of good sources of iron are apparently more important.
id UFSP_aa41fee686b9b2766d1fe8e33f882881
oai_identifier_str oai:repositorio.unifesp.br/:11600/233
network_acronym_str UFSP
network_name_str Repositório Institucional da UNIFESP
repository_id_str 3465
spelling Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo AlimentarA study of children's health in S. Paulo City (Brazil), 1984-1985: X - Food intakeChild healthFood consumptionNutrition surveysInfant nutritionInfant nutrition disordersSocioeconomic factorsSaúde da criançaConsumo de alimentosInquéritos nutricionaisNutrição infantilDistúrbios da nutrição infantilAs part of a broad epidemiological survey of the health conditions of under-fives, a random sample (n = 305) of children living in S. Paulo city (Brazil) was submitted to a 24-hour dietary recall. The main results were: a) from one year of age, food intake is not sufficiente to cover the energy requirements of a great part of the population; b) among all ages, but particularly in the two first years of life, dietary provision of iron is very far from the recommended requirements; c) at all ages, protein and vitamin A intakes are reasonably good. Those findings are consistent with the clinical and biochemical evaluation of nutritional status, conducted simultaneously by the survey. The social stratification of the families revealed that socioeconomic status exerts greater influence in the energy intake than in the iron intake. Different hypothesis were raised to explain the energy and iron deficiencies. In the case of energy, the basic cause seems to be the low purchasing power of the population which determines poor food availability and insufficient intake. In the case of iron, the same hypothesis seems to be applicable only after two years of age. Before this age, factors related to precocious weaning and to delay in the introduction of good sources of iron are apparently more important.Como parte de amplo estudo epidemiológico sobre condições de saúde na infância, uma amostra probabilística de menores de cinco anos residentes no Município de São Paulo (n = 305) foi estudada com relação à adequação nutricional de suas dietas. Através do inquérito recordatorio do consumo alimentar nas últimas 24 horas evidenciou-se que: a) a partir de um ano de idade, as dietas tornam-se insuficientes para cobrir as necessidades energéticas de grande parte da população; b) em todas as idades, mas particularmente nos primeiros dois anos de vida, o aporte dietético de ferro está muito abaixo das quantidades recomendadas para o consumo do nutriente; c) em todas as idades, o aporte de proteína e de vitamina A alcança valores satisfatórios. Tais achados mostraram-se compatíveis com a avaliação clínico-laboratorial do estado nutricional realizada simultaneamente ao inquérito alimentar. A estratificação social da amostra revelou que o nível sócio-econômico familiar influencia fortemente o consumo energético e, de forma menos intensa, o consumo de ferro. Na discussão dos prováveis fatores responsáveis pelos déficits dietéticos encontrados, hipóteses distintas são aventadas para o déficit energético e para o déficit de ferro. No caso do déficit energético, a origem básica do problema pareceria residir no baixo poder aquisitivo da população que condiciona insuficiente disponibilidade de alimentos e ingestão quantitativamente deficiente. No caso do déficit de ferro, a mesma hipótese valeria inteiramente apenas a partir da idade de dois anos. Antes desta idade, fatores relacionados ao desmame precoce e ao atraso na introdução de alimentos ricos em ferro aparentemente seriam mais importantes.Universidade de São Paulo Faculdade de Saúde Pública Departamento de NutriçãoEscola Paulista de Medicina Departamento de Medicina PreventivaUniversidade de São Paulo Faculdade de Saúde Pública Departamento de EpidemiologiaUNIFESP, EPM, Depto. de Medicina PreventivaSciELOFaculdade de Saúde Pública da Universidade de São PauloUniversidade de São Paulo (USP)Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Szarfarc, Sophia CornbluthMonteiro, Carlos AugustoMeyer, MauricioTudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]Reis, Isildinha Marques Dos2015-06-14T13:24:18Z2015-06-14T13:24:18Z1988-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion266-272application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101988000400002Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 22, n. 4, p. 266-272, 1988.10.1590/S0034-89101988000400002S0034-89101988000400002.pdf0034-8910S0034-89101988000400002http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/233ark:/48912/001300000h75xporRevista de Saúde Públicainfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-07-28T08:00:21Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/233Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-12-11T20:18:40.554331Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
A study of children's health in S. Paulo City (Brazil), 1984-1985: X - Food intake
title Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
spellingShingle Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
Szarfarc, Sophia Cornbluth
Child health
Food consumption
Nutrition surveys
Infant nutrition
Infant nutrition disorders
Socioeconomic factors
Saúde da criança
Consumo de alimentos
Inquéritos nutricionais
Nutrição infantil
Distúrbios da nutrição infantil
Szarfarc, Sophia Cornbluth
Child health
Food consumption
Nutrition surveys
Infant nutrition
Infant nutrition disorders
Socioeconomic factors
Saúde da criança
Consumo de alimentos
Inquéritos nutricionais
Nutrição infantil
Distúrbios da nutrição infantil
title_short Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
title_full Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
title_fullStr Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
title_full_unstemmed Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
title_sort Estudo das condições de saúde das crianças do Município de São Paulo, SP (Brasil), 1984/1985: X - Consumo Alimentar
author Szarfarc, Sophia Cornbluth
author_facet Szarfarc, Sophia Cornbluth
Szarfarc, Sophia Cornbluth
Monteiro, Carlos Augusto
Meyer, Mauricio
Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]
Reis, Isildinha Marques Dos
Monteiro, Carlos Augusto
Meyer, Mauricio
Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]
Reis, Isildinha Marques Dos
author_role author
author2 Monteiro, Carlos Augusto
Meyer, Mauricio
Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]
Reis, Isildinha Marques Dos
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade de São Paulo (USP)
Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
dc.contributor.author.fl_str_mv Szarfarc, Sophia Cornbluth
Monteiro, Carlos Augusto
Meyer, Mauricio
Tudisco, Eliete Salomon [UNIFESP]
Reis, Isildinha Marques Dos
dc.subject.por.fl_str_mv Child health
Food consumption
Nutrition surveys
Infant nutrition
Infant nutrition disorders
Socioeconomic factors
Saúde da criança
Consumo de alimentos
Inquéritos nutricionais
Nutrição infantil
Distúrbios da nutrição infantil
topic Child health
Food consumption
Nutrition surveys
Infant nutrition
Infant nutrition disorders
Socioeconomic factors
Saúde da criança
Consumo de alimentos
Inquéritos nutricionais
Nutrição infantil
Distúrbios da nutrição infantil
description As part of a broad epidemiological survey of the health conditions of under-fives, a random sample (n = 305) of children living in S. Paulo city (Brazil) was submitted to a 24-hour dietary recall. The main results were: a) from one year of age, food intake is not sufficiente to cover the energy requirements of a great part of the population; b) among all ages, but particularly in the two first years of life, dietary provision of iron is very far from the recommended requirements; c) at all ages, protein and vitamin A intakes are reasonably good. Those findings are consistent with the clinical and biochemical evaluation of nutritional status, conducted simultaneously by the survey. The social stratification of the families revealed that socioeconomic status exerts greater influence in the energy intake than in the iron intake. Different hypothesis were raised to explain the energy and iron deficiencies. In the case of energy, the basic cause seems to be the low purchasing power of the population which determines poor food availability and insufficient intake. In the case of iron, the same hypothesis seems to be applicable only after two years of age. Before this age, factors related to precocious weaning and to delay in the introduction of good sources of iron are apparently more important.
publishDate 1988
dc.date.none.fl_str_mv 1988-08-01
2015-06-14T13:24:18Z
2015-06-14T13:24:18Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101988000400002
Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 22, n. 4, p. 266-272, 1988.
10.1590/S0034-89101988000400002
S0034-89101988000400002.pdf
0034-8910
S0034-89101988000400002
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/233
dc.identifier.dark.fl_str_mv ark:/48912/001300000h75x
url http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89101988000400002
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/233
identifier_str_mv Revista de Saúde Pública. Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo, v. 22, n. 4, p. 266-272, 1988.
10.1590/S0034-89101988000400002
S0034-89101988000400002.pdf
0034-8910
S0034-89101988000400002
ark:/48912/001300000h75x
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista de Saúde Pública
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 266-272
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
publisher.none.fl_str_mv Faculdade de Saúde Pública da Universidade de São Paulo
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UNIFESP
instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron:UNIFESP
instname_str Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron_str UNIFESP
institution UNIFESP
reponame_str Repositório Institucional da UNIFESP
collection Repositório Institucional da UNIFESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
repository.mail.fl_str_mv biblioteca.csp@unifesp.br
_version_ 1822179135731007488
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv 10.1590/S0034-89101988000400002