A construção da identidade profissional na graduação do nutricionista

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Banduk, Maria Luiza Sampaio [UNIFESP]
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Ruiz-Moreno, Lidia [UNIFESP], Batista, Nildo Alves [UNIFESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNIFESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/S1414-32832009000100010
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/4907
Resumo: This study aimed to find how nutritionists' professional identity is developed during undergraduate courses, based on statements from coordinators and students of nutrition courses in the municipality of São Paulo. Professional identity was seen to be a subject of concern, albeit non-systematically, developed through discussions on nutritionists' specific attributes and ethical concepts. The coordinators believed that debate and research on the topic were important and should be conducted during the course in interdisciplinary form, within the classroom routine. They proposed going into this subject more deeply and warned about the need for teacher training. The students were concerned about immediate professional practice, which is clearly diversifying, and about social recognition. It was concluded that this subject is important because of the great expansion of the science of nutrition and the activities of nutritionists, within a context conditioned by current public polices. It was seen that nutritionists' identity has been undergoing a formation process.
id UFSP_e1f95f4ca8611a2df1efa9f8c12e474b
oai_identifier_str oai:repositorio.unifesp.br/:11600/4907
network_acronym_str UFSP
network_name_str Repositório Institucional da UNIFESP
repository_id_str 3465
spelling A construção da identidade profissional na graduação do nutricionistaConstruction of professional identity in undergraduate courses for nutritionistsLa construcción de la identidad profesional en la graduación del nutricionistaNutritionistProfessional identityUndergraduate coursesNutritionHigher educationNutricionistaIdentidade profissionalGraduaçãoNutriçãoEnsino superiorThis study aimed to find how nutritionists' professional identity is developed during undergraduate courses, based on statements from coordinators and students of nutrition courses in the municipality of São Paulo. Professional identity was seen to be a subject of concern, albeit non-systematically, developed through discussions on nutritionists' specific attributes and ethical concepts. The coordinators believed that debate and research on the topic were important and should be conducted during the course in interdisciplinary form, within the classroom routine. They proposed going into this subject more deeply and warned about the need for teacher training. The students were concerned about immediate professional practice, which is clearly diversifying, and about social recognition. It was concluded that this subject is important because of the great expansion of the science of nutrition and the activities of nutritionists, within a context conditioned by current public polices. It was seen that nutritionists' identity has been undergoing a formation process.Este artículo se propone conocer como se trabaja la identidad profesional en la graduación de nutricionistas a partir de declaraciones de coordinadores y alumnos de los cursos de nutrición en el municipio de São Paulo, Brasil. Se ha observado que, aunque de forma asistemática, la identidad profesional es objeto de preocupación, trabajada por medio de discusiones sobre atribuciones específicas del nutricionista y conceptos éticos. Los coordinadores consideran importantes el debate y la investigación sobre el tema. Proponen una mayor profundización, advirtiendo sobre la necesidad de formación docente. Los alumnos se preocupan con la práctica profesional inmediata, en franca diversificación, y con el reconocimiento social. El asunto es relevante verificándose que la identidad del nutricionista revive un proceso de construcción.Propôs-se conhecer como a identidade profissional é trabalhada na graduação de nutricionistas, com base em depoimentos de coordenadores e alunos dos cursos de nutrição no município de São Paulo. Observou-se que, embora de forma assistemática, a identidade profissional é objeto de preocupação, trabalhada por meio de discussões sobre atribuições específicas do nutricionista e conceitos éticos. Coordenadores consideram importantes o debate e a pesquisa sobre o tema, recomendando sua ocorrência na graduação de modo transversal, no cotidiano das aulas. Propõem um maior aprofundamento da questão, advertindo sobre a necessidade de formação docente. Alunos preocupam-se com a prática profissional imediata, em franca diversificação, e com o reconhecimento social. Conclui-se que, em função da grande expansão da ciência da Nutrição e da atuação do nutricionista e tendo em conta o contexto condicionado pelas atuais políticas públicas, o assunto é relevante, verificando-se que a identidade do nutricionista revive um processo de construção.Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Centro de Desenvolvimento do Ensino Superior em SaúdeUNIFESPUNIFESPSciELOUNESPUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Centro de Desenvolvimento do Ensino Superior em SaúdeBanduk, Maria Luiza Sampaio [UNIFESP]Ruiz-Moreno, Lidia [UNIFESP]Batista, Nildo Alves [UNIFESP]2015-06-14T13:39:05Z2015-06-14T13:39:05Z2009-03-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion111-120application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1414-32832009000100010Interface - Comunicação, Saúde, Educação. UNESP, v. 13, n. 28, p. 111-120, 2009.10.1590/S1414-32832009000100010S1414-32832009000100010.pdf1414-3283S1414-32832009000100010http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/4907porInterface - Comunicação, Saúde, Educaçãoinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-07-29T23:56:37Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/4907Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-07-29T23:56:37Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false
dc.title.none.fl_str_mv A construção da identidade profissional na graduação do nutricionista
Construction of professional identity in undergraduate courses for nutritionists
La construcción de la identidad profesional en la graduación del nutricionista
title A construção da identidade profissional na graduação do nutricionista
spellingShingle A construção da identidade profissional na graduação do nutricionista
Banduk, Maria Luiza Sampaio [UNIFESP]
Nutritionist
Professional identity
Undergraduate courses
Nutrition
Higher education
Nutricionista
Identidade profissional
Graduação
Nutrição
Ensino superior
title_short A construção da identidade profissional na graduação do nutricionista
title_full A construção da identidade profissional na graduação do nutricionista
title_fullStr A construção da identidade profissional na graduação do nutricionista
title_full_unstemmed A construção da identidade profissional na graduação do nutricionista
title_sort A construção da identidade profissional na graduação do nutricionista
author Banduk, Maria Luiza Sampaio [UNIFESP]
author_facet Banduk, Maria Luiza Sampaio [UNIFESP]
Ruiz-Moreno, Lidia [UNIFESP]
Batista, Nildo Alves [UNIFESP]
author_role author
author2 Ruiz-Moreno, Lidia [UNIFESP]
Batista, Nildo Alves [UNIFESP]
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
Centro de Desenvolvimento do Ensino Superior em Saúde
dc.contributor.author.fl_str_mv Banduk, Maria Luiza Sampaio [UNIFESP]
Ruiz-Moreno, Lidia [UNIFESP]
Batista, Nildo Alves [UNIFESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Nutritionist
Professional identity
Undergraduate courses
Nutrition
Higher education
Nutricionista
Identidade profissional
Graduação
Nutrição
Ensino superior
topic Nutritionist
Professional identity
Undergraduate courses
Nutrition
Higher education
Nutricionista
Identidade profissional
Graduação
Nutrição
Ensino superior
description This study aimed to find how nutritionists' professional identity is developed during undergraduate courses, based on statements from coordinators and students of nutrition courses in the municipality of São Paulo. Professional identity was seen to be a subject of concern, albeit non-systematically, developed through discussions on nutritionists' specific attributes and ethical concepts. The coordinators believed that debate and research on the topic were important and should be conducted during the course in interdisciplinary form, within the classroom routine. They proposed going into this subject more deeply and warned about the need for teacher training. The students were concerned about immediate professional practice, which is clearly diversifying, and about social recognition. It was concluded that this subject is important because of the great expansion of the science of nutrition and the activities of nutritionists, within a context conditioned by current public polices. It was seen that nutritionists' identity has been undergoing a formation process.
publishDate 2009
dc.date.none.fl_str_mv 2009-03-01
2015-06-14T13:39:05Z
2015-06-14T13:39:05Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/S1414-32832009000100010
Interface - Comunicação, Saúde, Educação. UNESP, v. 13, n. 28, p. 111-120, 2009.
10.1590/S1414-32832009000100010
S1414-32832009000100010.pdf
1414-3283
S1414-32832009000100010
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/4907
url http://dx.doi.org/10.1590/S1414-32832009000100010
http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/4907
identifier_str_mv Interface - Comunicação, Saúde, Educação. UNESP, v. 13, n. 28, p. 111-120, 2009.
10.1590/S1414-32832009000100010
S1414-32832009000100010.pdf
1414-3283
S1414-32832009000100010
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Interface - Comunicação, Saúde, Educação
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 111-120
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv UNESP
publisher.none.fl_str_mv UNESP
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UNIFESP
instname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron:UNIFESP
instname_str Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
instacron_str UNIFESP
institution UNIFESP
reponame_str Repositório Institucional da UNIFESP
collection Repositório Institucional da UNIFESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)
repository.mail.fl_str_mv biblioteca.csp@unifesp.br
_version_ 1814268426230693888