Balanço entre ácidos graxos ômega-3 e 6 na resposta inflamatória em pacientes com câncer e caquexia
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Data de Publicação: | 2006 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNIFESP |
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Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732006000500009 http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/3290 |
Resumo: | Emaciation and loss of lean body mass is a frequent phenomenon observed in cancer patients. This condition leads to infection risk and a poor response to treatment, thus reducing the chances of cure. Furthermore, malnutrition is also associated with a poor quality of life. Therefore, therapies have been proposed in attempt to revert the catabolism observed in most of these patients by attenuating the inflammatory response. Among them, omega-3 fatty acid supplementation may be a strategy to reduce the production of pro-inflammatory cytokines and improve metabolic substrate tolerance, decreasing protein catabolism in order to ameliorate the prognosis of cure in cancer patients. However, studies demonstrate some conflicting results of ômega-3 supplementation on immune response. On the other hand, clinical trials in cancer patients demonstrate that the inflammatory response decreases and the nutritional status improves. The aim of this paper is to elaborate a strict review of the subject. |
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Balanço entre ácidos graxos ômega-3 e 6 na resposta inflamatória em pacientes com câncer e caquexiaOmega-3 and 6 fatty acids balance in inflammatory response in patients with cancer and cachexiafatty acidscachexiamalnutritioninflammationneoplasmsácidos graxoscaquexiadesnutriçãoinflamaçãoneoplasiasEmaciation and loss of lean body mass is a frequent phenomenon observed in cancer patients. This condition leads to infection risk and a poor response to treatment, thus reducing the chances of cure. Furthermore, malnutrition is also associated with a poor quality of life. Therefore, therapies have been proposed in attempt to revert the catabolism observed in most of these patients by attenuating the inflammatory response. Among them, omega-3 fatty acid supplementation may be a strategy to reduce the production of pro-inflammatory cytokines and improve metabolic substrate tolerance, decreasing protein catabolism in order to ameliorate the prognosis of cure in cancer patients. However, studies demonstrate some conflicting results of ômega-3 supplementation on immune response. On the other hand, clinical trials in cancer patients demonstrate that the inflammatory response decreases and the nutritional status improves. The aim of this paper is to elaborate a strict review of the subject.O emagrecimento, associado à perda de massa magra, é um fenômeno observado com freqüência em pacientes com câncer. Tal condição predispõe o paciente ao maior risco de infecções, pior resposta aos tratamentos implantados e, como conseqüência, desfavorece o prognóstico de cura. Além disso, a desnutrição também está associada à pior qualidade de vida. Dessa forma, algumas terapias têm sido propostas na tentativa de reverter o catabolismo, por meio da atenuação da resposta inflamatória, observado em grande porcentagem de pacientes com câncer e caquexia. Entre elas, a suplementação com ácidos graxos da família ômega-3 pode representar uma estratégia na redução da formação de citocinas pró-inflamatórias, favorecendo a tolerância metabólica dos substratos energéticos e atenuando o catabolismo protéico, com o intuito de melhorar o prognóstico de cura de pacientes com câncer. Entretanto, os estudos mostram alguns resultados conflitantes da suplementação com ômega-3 na resposta imunológica. Por outro lado, em pacientes com câncer, os ensaios clínicos mostraram atenuar a resposta inflamatória e melhorar o estado nutricional. O objetivo deste artigo é realizar uma revisão criteriosa do assunto.Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Departamento de PediatriaUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Instituto de Oncologia Pediátrica Equipe Multidisciplinar de Terapia NutricionalUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP) Departamento de Pediatria Instituto de Oncologia PediátricaUNIFESP, Depto. de PediatriaUNIFESP, Instituto de Oncologia Pediátrica Equipe Multidisciplinar de Terapia NutricionalUNIFESP, Depto. de Pediatria Instituto de Oncologia PediátricaSciELOPontifícia Universidade Católica de CampinasUniversidade Federal de São Paulo (UNIFESP)Garófolo, Adriana [UNIFESP]Petrilli, Antonio Sergio [UNIFESP]2015-06-14T13:36:28Z2015-06-14T13:36:28Z2006-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion611-621application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732006000500009Revista de Nutrição. Pontifícia Universidade Católica de Campinas, v. 19, n. 5, p. 611-621, 2006.10.1590/S1415-52732006000500009S1415-52732006000500009.pdf1415-5273S1415-52732006000500009http://repositorio.unifesp.br/handle/11600/3290ark:/48912/001300000g8kdporRevista de Nutriçãoinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UNIFESPinstname:Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)instacron:UNIFESP2024-07-27T17:21:05Zoai:repositorio.unifesp.br/:11600/3290Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.unifesp.br/oai/requestbiblioteca.csp@unifesp.bropendoar:34652024-12-11T20:16:35.767665Repositório Institucional da UNIFESP - Universidade Federal de São Paulo (UNIFESP)false |
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