Further insights toward vitamin c determination and stability proposal of a new quantification method
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Bioscience journal (Online) |
Texto Completo: | https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7169 |
Resumo: | This work aimed at an evaluation of the classical iodine method for quantification of vitamin C (L-ascorbic acid) in fruit juices, as well as at a search into the stability of this so popular vitamin under different conditions of pH, temperature and light exposition, in addition to a proposal of a new quantification method. Our results point to the persistent reversibility of the blue color of the starch-triiodide complex at the end point when using the classical iodine titration, and the overestimation of the true vitamin concentration in fruit juices. A new quantification method is proposed in order to overcome this problem. Surprising conclusions were obtained regarding the controversial stability of L-ascorbic acid toward atmospheric oxygen, at low pH, even in fruit juice and at room temperature, showing that the major problem concerned with aging of fruit juices is proliferation of microorganisms rather than expontaneous oxidation of L-ascorbic acid.___RESUMO: Este trabalho teve como objetivo uma avaliação do método clássico do iodo para a quantificação da vitamina C (ácido L-ascórbico) em sucos de frutas, assim como uma pesquisa da estabilidade desta vitamina tão popular sob diferentes condições de pH, temperatura e exposição à luz, além de uma proposta de novo método de quantificação. Nossos resultados indicam uma persistente reversibilidade da cor azul do complexo amido-triiodeto no ponto final, quando usamos a clássica titulação com iodo, e uma super-estimação da verdadeira concentração da vitamina em sucos de frutas. Um novo método de dosagem é proposto a fim de superar este problema. Conclusões surpreendentes foram obtidas em relação à controvertida estabilidade do ácido L-ascórbico frente ao oxigênio atmosférico, em pH baixo, mesmo no suco da fruta e em temperatura ambiente, mostrando que o maior problema em relação ao envelhecimento de sucos de frutas é a proliferação de microorganismos e não a oxidação espontânea do ácido L-ascórbico. |
id |
UFU-14_762a38c72004bed00b48a2e020610343 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.www.seer.ufu.br:article/7169 |
network_acronym_str |
UFU-14 |
network_name_str |
Bioscience journal (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Further insights toward vitamin c determination and stability proposal of a new quantification method Biological SciencesThis work aimed at an evaluation of the classical iodine method for quantification of vitamin C (L-ascorbic acid) in fruit juices, as well as at a search into the stability of this so popular vitamin under different conditions of pH, temperature and light exposition, in addition to a proposal of a new quantification method. Our results point to the persistent reversibility of the blue color of the starch-triiodide complex at the end point when using the classical iodine titration, and the overestimation of the true vitamin concentration in fruit juices. A new quantification method is proposed in order to overcome this problem. Surprising conclusions were obtained regarding the controversial stability of L-ascorbic acid toward atmospheric oxygen, at low pH, even in fruit juice and at room temperature, showing that the major problem concerned with aging of fruit juices is proliferation of microorganisms rather than expontaneous oxidation of L-ascorbic acid.___RESUMO: Este trabalho teve como objetivo uma avaliação do método clássico do iodo para a quantificação da vitamina C (ácido L-ascórbico) em sucos de frutas, assim como uma pesquisa da estabilidade desta vitamina tão popular sob diferentes condições de pH, temperatura e exposição à luz, além de uma proposta de novo método de quantificação. Nossos resultados indicam uma persistente reversibilidade da cor azul do complexo amido-triiodeto no ponto final, quando usamos a clássica titulação com iodo, e uma super-estimação da verdadeira concentração da vitamina em sucos de frutas. Um novo método de dosagem é proposto a fim de superar este problema. Conclusões surpreendentes foram obtidas em relação à controvertida estabilidade do ácido L-ascórbico frente ao oxigênio atmosférico, em pH baixo, mesmo no suco da fruta e em temperatura ambiente, mostrando que o maior problema em relação ao envelhecimento de sucos de frutas é a proliferação de microorganismos e não a oxidação espontânea do ácido L-ascórbico.EDUFU2010-03-23info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7169Bioscience Journal ; Vol. 26 No. 2 (2010): Mar./Apr.; 296-304Bioscience Journal ; v. 26 n. 2 (2010): Mar./Apr.; 296-3041981-3163reponame:Bioscience journal (Online)instname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFUporhttps://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7169/4702Brazil; ContemporanyCopyright (c) 2010 Carlos Alberto Vieira, Vanessa Grazieli Milani, VanessaCarolyne Figueiredo de Lisbôa, Camila Jacob Ferreira Menezes, Luma Chezira Rabatone Jorge, José Roberto Gigliohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessVieira, Carlos AlbertoMilani, Vanessa GrazieliLisbôa, Vanessa Carolyne Figueiredo deMenezes, Camila Jacob FerreiraJorge, Luma Chezira RabatoneGiglio, José Roberto2022-06-09T18:47:46Zoai:ojs.www.seer.ufu.br:article/7169Revistahttps://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournalPUBhttps://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/oaibiosciencej@ufu.br||1981-31631516-3725opendoar:2022-06-09T18:47:46Bioscience journal (Online) - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Further insights toward vitamin c determination and stability proposal of a new quantification method |
title |
Further insights toward vitamin c determination and stability proposal of a new quantification method |
spellingShingle |
Further insights toward vitamin c determination and stability proposal of a new quantification method Vieira, Carlos Alberto Biological Sciences |
title_short |
Further insights toward vitamin c determination and stability proposal of a new quantification method |
title_full |
Further insights toward vitamin c determination and stability proposal of a new quantification method |
title_fullStr |
Further insights toward vitamin c determination and stability proposal of a new quantification method |
title_full_unstemmed |
Further insights toward vitamin c determination and stability proposal of a new quantification method |
title_sort |
Further insights toward vitamin c determination and stability proposal of a new quantification method |
author |
Vieira, Carlos Alberto |
author_facet |
Vieira, Carlos Alberto Milani, Vanessa Grazieli Lisbôa, Vanessa Carolyne Figueiredo de Menezes, Camila Jacob Ferreira Jorge, Luma Chezira Rabatone Giglio, José Roberto |
author_role |
author |
author2 |
Milani, Vanessa Grazieli Lisbôa, Vanessa Carolyne Figueiredo de Menezes, Camila Jacob Ferreira Jorge, Luma Chezira Rabatone Giglio, José Roberto |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Vieira, Carlos Alberto Milani, Vanessa Grazieli Lisbôa, Vanessa Carolyne Figueiredo de Menezes, Camila Jacob Ferreira Jorge, Luma Chezira Rabatone Giglio, José Roberto |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Biological Sciences |
topic |
Biological Sciences |
description |
This work aimed at an evaluation of the classical iodine method for quantification of vitamin C (L-ascorbic acid) in fruit juices, as well as at a search into the stability of this so popular vitamin under different conditions of pH, temperature and light exposition, in addition to a proposal of a new quantification method. Our results point to the persistent reversibility of the blue color of the starch-triiodide complex at the end point when using the classical iodine titration, and the overestimation of the true vitamin concentration in fruit juices. A new quantification method is proposed in order to overcome this problem. Surprising conclusions were obtained regarding the controversial stability of L-ascorbic acid toward atmospheric oxygen, at low pH, even in fruit juice and at room temperature, showing that the major problem concerned with aging of fruit juices is proliferation of microorganisms rather than expontaneous oxidation of L-ascorbic acid.___RESUMO: Este trabalho teve como objetivo uma avaliação do método clássico do iodo para a quantificação da vitamina C (ácido L-ascórbico) em sucos de frutas, assim como uma pesquisa da estabilidade desta vitamina tão popular sob diferentes condições de pH, temperatura e exposição à luz, além de uma proposta de novo método de quantificação. Nossos resultados indicam uma persistente reversibilidade da cor azul do complexo amido-triiodeto no ponto final, quando usamos a clássica titulação com iodo, e uma super-estimação da verdadeira concentração da vitamina em sucos de frutas. Um novo método de dosagem é proposto a fim de superar este problema. Conclusões surpreendentes foram obtidas em relação à controvertida estabilidade do ácido L-ascórbico frente ao oxigênio atmosférico, em pH baixo, mesmo no suco da fruta e em temperatura ambiente, mostrando que o maior problema em relação ao envelhecimento de sucos de frutas é a proliferação de microorganismos e não a oxidação espontânea do ácido L-ascórbico. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-03-23 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7169 |
url |
https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7169 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7169/4702 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Brazil; Contemporany |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
EDUFU |
publisher.none.fl_str_mv |
EDUFU |
dc.source.none.fl_str_mv |
Bioscience Journal ; Vol. 26 No. 2 (2010): Mar./Apr.; 296-304 Bioscience Journal ; v. 26 n. 2 (2010): Mar./Apr.; 296-304 1981-3163 reponame:Bioscience journal (Online) instname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU) instacron:UFU |
instname_str |
Universidade Federal de Uberlândia (UFU) |
instacron_str |
UFU |
institution |
UFU |
reponame_str |
Bioscience journal (Online) |
collection |
Bioscience journal (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Bioscience journal (Online) - Universidade Federal de Uberlândia (UFU) |
repository.mail.fl_str_mv |
biosciencej@ufu.br|| |
_version_ |
1797069069815382016 |