Estimationof the production of capim dourado(Syngonanthus nitens) to subsidizeits socioeconomically sustainable extractivism in the Jalapão State Park, TO
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Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Sociedade & natureza (Online) |
Texto Completo: | https://seer.ufu.br/index.php/sociedadenatureza/article/view/35064 |
Resumo: | The exploration of capim douradocorresponds to one of the most important economical activities in the Jalapão region, Tocantins State. This study aimed to estimate the production of capim douradoin the Campos Limpos Úmidosassociated to Veredas in the Jalapão State Park. The productivity was estimated from 20 sites over the Campo Limpo Úmidoin the years of 2011 and 2012. Along the transects perpendicular to the streams located in areas dominated by Campos Limpos Úmidos, we sampled stems of capim douradowithin a set of sampling areas of 0.5 m x 0.5 m. The stems were oven-dried and weighed to calculate the dry biomass (productivity). The production was estimated multiplying the area occupied by Campos Limpos Úmidosby the average productivity of stems. We also interviewed 70 affiliates of local associations of handicrafts and extractors registered in the Jalapão region. Theproduction, estimated in 125,696 kg, can be considered high if we compare tothe average amount of capim douradoexplored by local associations registered in the environmental agency of Tocantins State, which is approximately 20,250 kg ano-1. This is about 16% of the amount produced in the Park. Considering that the exploration is increasing in the region, a more tight control of such exploration inside the Park is recommended. |
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Estimationof the production of capim dourado(Syngonanthus nitens) to subsidizeits socioeconomically sustainable extractivism in the Jalapão State Park, TOEstimativa da produção do capim dourado(Syngonanthus nitens) para subsidiar o seu extrativismo socioeconômico sustentável no Parque Estadual do Jalapão, TOCampos Limpos Úmidoscomunidades tradicionaissustentabilidadeextrativismoCampos Limpos Úmidostraditional communitiessustainabilityextractionThe exploration of capim douradocorresponds to one of the most important economical activities in the Jalapão region, Tocantins State. This study aimed to estimate the production of capim douradoin the Campos Limpos Úmidosassociated to Veredas in the Jalapão State Park. The productivity was estimated from 20 sites over the Campo Limpo Úmidoin the years of 2011 and 2012. Along the transects perpendicular to the streams located in areas dominated by Campos Limpos Úmidos, we sampled stems of capim douradowithin a set of sampling areas of 0.5 m x 0.5 m. The stems were oven-dried and weighed to calculate the dry biomass (productivity). The production was estimated multiplying the area occupied by Campos Limpos Úmidosby the average productivity of stems. We also interviewed 70 affiliates of local associations of handicrafts and extractors registered in the Jalapão region. Theproduction, estimated in 125,696 kg, can be considered high if we compare tothe average amount of capim douradoexplored by local associations registered in the environmental agency of Tocantins State, which is approximately 20,250 kg ano-1. This is about 16% of the amount produced in the Park. Considering that the exploration is increasing in the region, a more tight control of such exploration inside the Park is recommended.A exploração de capim dourado (CD) corresponde a uma das atividades econômicas mais importantes na região do Jalapão, TO. Neste sentido este trabalho teve como objetivo estimar a produtividade e a produção de CD nos Campos Limpos Úmidos (CLUs) associados às Veredas no Parque Estadual do Jalapão, TO. A produtividade de CD foi levantada em vinte áreas de CLUs nos anos de 2011 e 2012. Ao longo de transeções perpendiculares às linhas de drenagem, nos CLUs, foram coletadas amostras de escapos representativas da espécie em estudo, utilizando um gabarito com dimensões internas de 0,5 m x 0,5 m. Os escapos de CD foram secos em estufa e pesados para obtenção da massa seca (produtividade). A produção foi obtida multiplicando-se a área de ocorrência de CLUs pela produtividade média de escapos. Foram realizadas ainda entrevistas com setenta afiliados das associações de artesanatos e extrativistas cadastrados no TO. A produtividade média e a produção de CD foram estimadas em 29,8 kg ha-1 e 125.696 kg, respectivamente. A produção pode ser considerada alta em relação ao que vem sendo comercializado pelas associações de CD cadastradas no Órgão Ambiental do Estado do TO, que é de aproximadamente 20.250 kg ano-1. Este valor representa em torno de 16% do que é produzido na área do Parque. Existe ainda um elevado risco que o extrativismo de CD no Parque seja aumentado se não houver um maior controle sobre a exploração da espécie.Universidade Federal de Uberlândia2018-09-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.ufu.br/index.php/sociedadenatureza/article/view/3506410.14393/SN-v30n2-2018-3Sociedade & Natureza; Vol. 30 No. 2 (2018); 45-67Sociedade & Natureza; v. 30 n. 2 (2018); 45-671982-45130103-1570reponame:Sociedade & natureza (Online)instname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFUporhttps://seer.ufu.br/index.php/sociedadenatureza/article/view/35064/pdfCopyright (c) 2018 Revista Sociedade & Naturezainfo:eu-repo/semantics/openAccessSantana, Helena Maria de PaulaSano, Edson EyjiOliveira Júnior, Manuel Pereira deLacerda, Marilusa Pinto Coelho2020-07-03T08:06:51Zoai:ojs.www.seer.ufu.br:article/35064Revistahttp://www.sociedadenatureza.ig.ufu.br/PUBhttps://seer.ufu.br/index.php/sociedadenatureza/oai||sociedade.natureza.ufu@gmail.com|| lucianamelo@ufu.br1982-45130103-1570opendoar:2020-07-03T08:06:51Sociedade & natureza (Online) - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false |
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