Avaliação da viabilidade de bactérias estocadas em caldo BHI-glicerol a -20ºc há quatro anos
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Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFU |
Texto Completo: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/39823 |
Resumo: | With the biotechnological and scientific advancements, the need for preserving microorganisms in laboratories for diagnostic, research, or educational purposes arises. Thus, this study aims to analyze the viability of bacteria stored for four years using the cryopreservation technique. The viability of 70 bacterial isolates was evaluated, including 17 species of Gram-positive bacteria and 53 species of Gram-negative bacteria stored in cryogenic tubes containing Brain Heart Infusion (BHI) broth and glycerol, maintained in a -20ºC freezer since 2019. To reactivate the isolates, bacterial suspensions were thawed and plated on Mueller Hinton Agar plates, while the remaining material was added to tubes containing BHI broth and incubated in a bacteriological incubator at 35ºC for 24 hours. The results demonstrated that 84.3% (59) of the samples showed satisfactory growth without contamination, with Gram-negative bacteria achieving a higher viability rate (84.9% - 45) compared to Gram-positive bacteria (82.3% - 14). Therefore, this study demonstrates that freezing bacteria in BHI-glycerol broth at -20ºC is an effective technique for the long-term conservation of Gram-negative bacteria. |
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Avaliação da viabilidade de bactérias estocadas em caldo BHI-glicerol a -20ºc há quatro anosBactériasEstocagem de micro-organismosMétodos de preservaçãoCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICASWith the biotechnological and scientific advancements, the need for preserving microorganisms in laboratories for diagnostic, research, or educational purposes arises. Thus, this study aims to analyze the viability of bacteria stored for four years using the cryopreservation technique. The viability of 70 bacterial isolates was evaluated, including 17 species of Gram-positive bacteria and 53 species of Gram-negative bacteria stored in cryogenic tubes containing Brain Heart Infusion (BHI) broth and glycerol, maintained in a -20ºC freezer since 2019. To reactivate the isolates, bacterial suspensions were thawed and plated on Mueller Hinton Agar plates, while the remaining material was added to tubes containing BHI broth and incubated in a bacteriological incubator at 35ºC for 24 hours. The results demonstrated that 84.3% (59) of the samples showed satisfactory growth without contamination, with Gram-negative bacteria achieving a higher viability rate (84.9% - 45) compared to Gram-positive bacteria (82.3% - 14). Therefore, this study demonstrates that freezing bacteria in BHI-glycerol broth at -20ºC is an effective technique for the long-term conservation of Gram-negative bacteria.CNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoTrabalho de Conclusão de Curso (Graduação)Com o desenvolvimento biotecnológico e científico, surge a necessidade da preservação de micro-organismos em laboratório para fins de diagnóstico, pesquisa ou ensino. Dessa forma, este trabalho objetiva analisar a viabilidade de bactérias estocadas há quatro anos, utilizando a técnica de criopreservação. Foi avaliada a viabilidade de 70 isolados bacterianos, sendo 17 espécies de bactérias Gram positivas e 53 bactérias Gram negativas, estocadas em tubos criogênicos contendo caldo Brain Heart Infusion (BHI) e glicerol mantidos em freezer a -20ºC desde 2019. Para reativação dos isolados, as suspensões bacterianas foram descongeladas e semeadas em placas de Ágar Mueller Hinton e o restante do material em tubos contendo caldo BHI e incubado em estufa bacteriológica a 35ºC por 24 horas. Os Resultados demonstraram que 84,3% (59) das amostras apresentaram crescimento satisfatório e sem contaminação, sendo que as bactérias Gram negativas alcançaram a maior taxa de viabilidade (84,9% - 45) em comparação com as Gram positivas (82,3% - 14). Sendo assim, o presente estudo demonstrou que o congelamento de bactérias em caldo BHI-glicerol a -20ºC é uma técnica eficaz para a conservação de bactérias Gram negativas por longos períodosUniversidade Federal de UberlândiaBrasilEnfermagemMenezes, Ralciane de Paulahttp://lattes.cnpq.br/9034808411886042Röder, Denise Von Dolinger de Britohttp://lattes.cnpq.br/5521478892510854Ferreira, Isadora Caixeta da Silveirahttp://lattes.cnpq.br/9029019557273261Silva, Nagela Bernadelli Sousahttp://lattes.cnpq.br/3556703574483006Oliveira, Ludmilla Sousa2023-12-08T14:04:28Z2023-12-08T14:04:28Z2023-11-22info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfOLIVEIRA, Ludmilla Sousa. Avaliação da viabilidade de bactérias estocadas em caldo BHI-glicerol a -20ºc há quatro anos. 2023. 8 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Enfermagem) – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2023.https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/39823porAttribution-NoDerivs 3.0 United Stateshttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/us/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFUinstname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFU2023-12-09T06:17:57Zoai:repositorio.ufu.br:123456789/39823Repositório InstitucionalONGhttp://repositorio.ufu.br/oai/requestdiinf@dirbi.ufu.bropendoar:2023-12-09T06:17:57Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false |
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