Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2002 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFU |
Texto Completo: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/27196 http://dx.doi.org/10.14393/ufu.di.2002.31 |
Resumo: | In this dissertation the reaction of heterogeneous acetylation was applied to sugar cane bagasse. The product was characterized using: a) Fourier transformed infrared (FTIR) spectroscopy based on the presence of the stretch band of the carbonyl group (around 1740 cm'1), b) wide angle X-rays scattering (WAXD) based on the presence of a maximum in the region of 20 between 5 0 and 10 °, and c) differential scanning calorimetry (DSC) based on the presence of an endothermic peak at approximately 300 °C. From DSC measurements was suggested a new value for the enthalpy of fusion of perfectly crystalline cellulose triacetate. This value is 48 J.g1. The triacetate produced by sugar cane bagasse cellulose acetylation had 67 % of ciystallinity. The acetate produced was cast into fílms and the water flux was measured using the cup technique by Payne. The water flux through fílms of 50 pm was 9.10 ± 0.06) 10’7 gs’ ^m'2. The fílms of cellulose triacetate, with thickness in the range of 20 to 100 pm, had presented two different macrocospic phases, being that the criticai thickness for the phase transition was 50 pm. |
id |
UFU_8c6d0f9f9d1a0973fd7d6fb06bce5dbd |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufu.br:123456789/27196 |
network_acronym_str |
UFU |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFU |
repository_id_str |
|
spelling |
Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcarCharacterization of cellulose acetate produced from heterogeneous acetylation of sugarcane bagasseAcetilação heterogêneaCana-de-açúcarCNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICAIn this dissertation the reaction of heterogeneous acetylation was applied to sugar cane bagasse. The product was characterized using: a) Fourier transformed infrared (FTIR) spectroscopy based on the presence of the stretch band of the carbonyl group (around 1740 cm'1), b) wide angle X-rays scattering (WAXD) based on the presence of a maximum in the region of 20 between 5 0 and 10 °, and c) differential scanning calorimetry (DSC) based on the presence of an endothermic peak at approximately 300 °C. From DSC measurements was suggested a new value for the enthalpy of fusion of perfectly crystalline cellulose triacetate. This value is 48 J.g1. The triacetate produced by sugar cane bagasse cellulose acetylation had 67 % of ciystallinity. The acetate produced was cast into fílms and the water flux was measured using the cup technique by Payne. The water flux through fílms of 50 pm was 9.10 ± 0.06) 10’7 gs’ ^m'2. The fílms of cellulose triacetate, with thickness in the range of 20 to 100 pm, had presented two different macrocospic phases, being that the criticai thickness for the phase transition was 50 pm.Dissertação (Mestrado)Na presente dissertação a acetilação heterogênea foi aplicada ao bagaço de cana-de-açúcar. O produto da acetilação foi caracterizado utilizando-se: Espectrometira no Infravermelho com Transformada de Fourier (FTIR), pela presença da banda de em 1740 cm'1, que é devido ao estiramento do grupo carbonila (C=O), b) Difração de Raios-X de Alto Ângulo (WAXD), pela presença do máximo na região de 20 entre 5 0 and 10 0 e c) por Calorimetria Diferencial Exploratória (DSC) pela presença do pico endotérmico por volta de 300 °C. A partir das medidas de DSC foi sugerido um novo valor para a entalpia de fusão de um cristal perfeito de triacetato de celulose. O valor sugerido foi de 48 J.g'1. O triacetato de celulose produzido a partir da acetilação da celulose do bagaço de cana-de-açúcar apresentou um grau de cristalinidade de 67 % de acordo com o novo valor de entalpia de fusão proposto. O fluxo de água das membranas produzidas a partir do processo Casting (processo de espalhamento de uma solução) foram obtidos utilizando-se a técnica do copo de Payne. O fluxos da membrana de 50 pm foi de 9.10 ± 0.06) 10' gs' cm’. As membranas de triacetato de celulose, com espessuras entre 20 a 100 pm apresentaram duas fases macrocóspicas , sendo a espessura crítica de transição de fase a espessura de 50 pm.Universidade Federal de UberlândiaBrasilPrograma de Pós-graduação em QuímicaRodrigues Filho, Guimeshttp://lattes.cnpq.br/9106112096485107Nascimento, Evandro Afonso doFrollini, ElisabeteCruz, Sebastião Francelino da2019-10-18T17:05:17Z2019-10-18T17:05:17Z2002info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfCRUZ, Sebastião Francelino da. Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar. 2002. 82 f. Dissertação (Mestrado Química) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2019. DOI http://dx.doi.org/10.14393/ufu.di.2002.31https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/27196http://dx.doi.org/10.14393/ufu.di.2002.31porAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United Stateshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFUinstname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFU2019-10-19T06:13:51Zoai:repositorio.ufu.br:123456789/27196Repositório InstitucionalONGhttp://repositorio.ufu.br/oai/requestdiinf@dirbi.ufu.bropendoar:2019-10-19T06:13:51Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar Characterization of cellulose acetate produced from heterogeneous acetylation of sugarcane bagasse |
title |
Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar |
spellingShingle |
Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar Cruz, Sebastião Francelino da Acetilação heterogênea Cana-de-açúcar CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA |
title_short |
Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar |
title_full |
Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar |
title_fullStr |
Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar |
title_full_unstemmed |
Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar |
title_sort |
Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar |
author |
Cruz, Sebastião Francelino da |
author_facet |
Cruz, Sebastião Francelino da |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Rodrigues Filho, Guimes http://lattes.cnpq.br/9106112096485107 Nascimento, Evandro Afonso do Frollini, Elisabete |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Cruz, Sebastião Francelino da |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Acetilação heterogênea Cana-de-açúcar CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA |
topic |
Acetilação heterogênea Cana-de-açúcar CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA |
description |
In this dissertation the reaction of heterogeneous acetylation was applied to sugar cane bagasse. The product was characterized using: a) Fourier transformed infrared (FTIR) spectroscopy based on the presence of the stretch band of the carbonyl group (around 1740 cm'1), b) wide angle X-rays scattering (WAXD) based on the presence of a maximum in the region of 20 between 5 0 and 10 °, and c) differential scanning calorimetry (DSC) based on the presence of an endothermic peak at approximately 300 °C. From DSC measurements was suggested a new value for the enthalpy of fusion of perfectly crystalline cellulose triacetate. This value is 48 J.g1. The triacetate produced by sugar cane bagasse cellulose acetylation had 67 % of ciystallinity. The acetate produced was cast into fílms and the water flux was measured using the cup technique by Payne. The water flux through fílms of 50 pm was 9.10 ± 0.06) 10’7 gs’ ^m'2. The fílms of cellulose triacetate, with thickness in the range of 20 to 100 pm, had presented two different macrocospic phases, being that the criticai thickness for the phase transition was 50 pm. |
publishDate |
2002 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2002 2019-10-18T17:05:17Z 2019-10-18T17:05:17Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
CRUZ, Sebastião Francelino da. Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar. 2002. 82 f. Dissertação (Mestrado Química) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2019. DOI http://dx.doi.org/10.14393/ufu.di.2002.31 https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/27196 http://dx.doi.org/10.14393/ufu.di.2002.31 |
identifier_str_mv |
CRUZ, Sebastião Francelino da. Caracterização do acetato de celulose produzido a partir da acetilação heterogênea do bagaço de cana-de-açúcar. 2002. 82 f. Dissertação (Mestrado Química) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2019. DOI http://dx.doi.org/10.14393/ufu.di.2002.31 |
url |
https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/27196 http://dx.doi.org/10.14393/ufu.di.2002.31 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Uberlândia Brasil Programa de Pós-graduação em Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Uberlândia Brasil Programa de Pós-graduação em Química |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFU instname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU) instacron:UFU |
instname_str |
Universidade Federal de Uberlândia (UFU) |
instacron_str |
UFU |
institution |
UFU |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFU |
collection |
Repositório Institucional da UFU |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU) |
repository.mail.fl_str_mv |
diinf@dirbi.ufu.br |
_version_ |
1813711410139496448 |