Sorgo grão e desempenho de codornas ao abate
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFU |
Texto Completo: | https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/13120 https://doi.org/10.14393/ufu.di.2014.453 |
Resumo: | This study aimed to compare four levels of ground grain sorghum as an energy source in the diet of Japanese quails to court, evaluating the growth performance, carcass yield and cuts and the chemical composition of some cuts. In total, 1200 Japanese quail (Coturnix coturnix japonica), females with a day old, were distributed according to a completely randomized design consisting of four treatments and six replicates each, as follows: 0%, 40%, 60%, sorghum 100% in the two phases (start, a growth 21 days and from 22 to 42 days of age). The variables analyzed were weight gain; feed conversion; mortality; eviscerated carcass yield and cuts (full chest-, thighs / drumsticks); chemical composition of breast and drumstick / thigh. The performance variables were submitted to the Anderson-Darling test and the nonparametric Kruskal-Wallis. Variables yield and carcass composition were subjected to the Anderson-Darling test and the means were compared by Tukey test and Scott-Knott. There were no significant differences in performance variables, yield and composition of cuts. We conclude sorghum can be used as an ingredient in the nutrition of Japanese quail to cut without sacrificing performance (feed conversion, weight gain and mortality) as well as the yield of cuts (drumstick / thigh and breast) and housing and also qualitative characteristics of the cuts (drumstick / thigh and chest). |
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Sorgo grão e desempenho de codornas ao abateSorghum grain and performance of slaughter quailsAvesArraçoamentoCoturniculturaNutriçãoCodornas CriaçãoNutrição animalBirdsFeedingQuail breedingNutritionCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIAThis study aimed to compare four levels of ground grain sorghum as an energy source in the diet of Japanese quails to court, evaluating the growth performance, carcass yield and cuts and the chemical composition of some cuts. In total, 1200 Japanese quail (Coturnix coturnix japonica), females with a day old, were distributed according to a completely randomized design consisting of four treatments and six replicates each, as follows: 0%, 40%, 60%, sorghum 100% in the two phases (start, a growth 21 days and from 22 to 42 days of age). The variables analyzed were weight gain; feed conversion; mortality; eviscerated carcass yield and cuts (full chest-, thighs / drumsticks); chemical composition of breast and drumstick / thigh. The performance variables were submitted to the Anderson-Darling test and the nonparametric Kruskal-Wallis. Variables yield and carcass composition were subjected to the Anderson-Darling test and the means were compared by Tukey test and Scott-Knott. There were no significant differences in performance variables, yield and composition of cuts. We conclude sorghum can be used as an ingredient in the nutrition of Japanese quail to cut without sacrificing performance (feed conversion, weight gain and mortality) as well as the yield of cuts (drumstick / thigh and breast) and housing and also qualitative characteristics of the cuts (drumstick / thigh and chest).Mestre em Ciências VeterináriasObjetivou-se comparar quatro níveis de sorgo grão moído como fonte de energia na ração de codornas japonesas para corte, avaliando o desempenho zootécnico, o rendimento da carcaça e cortes e a composição bromatológica de alguns cortes. No total, 1200 codornas japonesas (Coturnix coturnix japonica), fêmeas, com um dia de idade, foram distribuídos de acordo com um delineamento inteiramente casualizado composto de quatro tratamentos e seis repetições cada, assim distribuídos: 0%, 40%, 60%, 100% de sorgo, nas duas fases de criação (inicial, de um a 21 dias e crescimento, de 22 a 42 dias de idade). As variáveis analisadas foram o ganho de peso; conversão alimentar; mortalidade; rendimento da carcaça eviscerada e cortes (peito- completo, coxas/sobrecoxas); composição bromatológica do peito e da coxa/sobrecoxa. As variáveis de desempenho foram submetidas à ao teste de Anderson-Darling e ao teste não-paramétrico de Kruskal-Wallis. As variáveis de rendimento e composição da carcaça foram submetidas ao teste Anderson-Darling e as médias comparadas pelos testes de Tukey e Scott-Knott. Não houveram diferenças significativas nas variáveis de desempenho, rendimento e composição de cortes. Conclui-se o sorgo pode ser utilizado como ingrediente na nutrição de codornas japonesas para corte sem prejudicar o desempenho (conversão alimentar, ganho de peso e mortalidade), bem como o rendimento de cortes (coxa/sobrecoxa e peito) e carcaça e também as características bromatológicas dos cortes (coxa/sobrecoxa e peito).Universidade Federal de UberlândiaBRPrograma de Pós-graduação em Ciências VeterináriasCiências AgráriasUFUFernandes, Evandro de Abreuhttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4706286U5Nascimento, Mara Regina Bueno de Mattoshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4782383T2Marchini, Cristiane Ferreira Prazereshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4784923U2Moraes, Cíntia Amaral2016-06-22T18:34:04Z2015-05-252016-06-22T18:34:04Z2014-08-29info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfapplication/pdfMORAES, Cíntia Amaral. Sorghum grain and performance of slaughter quails. 2014. 48 f. Dissertação (Mestrado em Ciências Agrárias) - Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2014. DOI https://doi.org/10.14393/ufu.di.2014.453https://repositorio.ufu.br/handle/123456789/13120https://doi.org/10.14393/ufu.di.2014.453porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFUinstname:Universidade Federal de Uberlândia (UFU)instacron:UFU2021-09-16T18:13:14Zoai:repositorio.ufu.br:123456789/13120Repositório InstitucionalONGhttp://repositorio.ufu.br/oai/requestdiinf@dirbi.ufu.bropendoar:2021-09-16T18:13:14Repositório Institucional da UFU - Universidade Federal de Uberlândia (UFU)false |
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This study aimed to compare four levels of ground grain sorghum as an energy source in the diet of Japanese quails to court, evaluating the growth performance, carcass yield and cuts and the chemical composition of some cuts. In total, 1200 Japanese quail (Coturnix coturnix japonica), females with a day old, were distributed according to a completely randomized design consisting of four treatments and six replicates each, as follows: 0%, 40%, 60%, sorghum 100% in the two phases (start, a growth 21 days and from 22 to 42 days of age). The variables analyzed were weight gain; feed conversion; mortality; eviscerated carcass yield and cuts (full chest-, thighs / drumsticks); chemical composition of breast and drumstick / thigh. The performance variables were submitted to the Anderson-Darling test and the nonparametric Kruskal-Wallis. Variables yield and carcass composition were subjected to the Anderson-Darling test and the means were compared by Tukey test and Scott-Knott. There were no significant differences in performance variables, yield and composition of cuts. We conclude sorghum can be used as an ingredient in the nutrition of Japanese quail to cut without sacrificing performance (feed conversion, weight gain and mortality) as well as the yield of cuts (drumstick / thigh and breast) and housing and also qualitative characteristics of the cuts (drumstick / thigh and chest). |
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