Method for developing quality management in food production by smallholder farmer

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: SEVERINO, Vanessa Gisele Pasqualotto
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: OLIVEIRA, Yasmine Fernandes, SANTOS, Andréia Pereira dos, ROSA, Tainara da Fonseca, PAULA, Vitor Nicomendes de, BARROS, Jupyracyara Jandyra de Carvalho, NEVES, Pedro Arantes, SEVERINO, Maico Roris
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Elo (Viçosa, Online)
Texto Completo: https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15879
Resumo: The National School Feeding Program (PNAE) is a public policy aimed at ensuring the nutrition of public schoolstudents and strengthening family farming. However, PNAE establishes that at least 30% of the resources allocated to the purchase of products for school meals must come from local family farming, which is often not met due to sanitary challenges and the low quality of the supplied products. An extension program was developed, applying a method to educate family farmers about sanitary requirements and food quality management, enabling the preparation of workshops and booklets related to quality and production management, as well as the adaptation of chemical and microbiological analysis techniques for community use. The program achieved successful participation in government procurement programs and the development of a method for quality management in food production.
id UFV-9_624c3f57f2522681ace1fab89de00191
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.ufv.br:article/15879
network_acronym_str UFV-9
network_name_str Elo (Viçosa, Online)
repository_id_str
spelling Method for developing quality management in food production by smallholder farmerMétodo para desarrollar la gestión de la calidad en la producción de alimentos de los agricultores familiaresMétodo para desenvolvimento da gestão de qualidade na produção de alimentos por agricultoras familiaresAgricultura familiarAlimentación escolarExigencias sanitariasGestión de calidadExtensión universitariaAgricultura familiarAlimentação escolarExigências sanitáriasGestão da qualidadeExtensão universitáriaSchool feedingRegardin sanitaryQuality managementUniversity extensionThe National School Feeding Program (PNAE) is a public policy aimed at ensuring the nutrition of public schoolstudents and strengthening family farming. However, PNAE establishes that at least 30% of the resources allocated to the purchase of products for school meals must come from local family farming, which is often not met due to sanitary challenges and the low quality of the supplied products. An extension program was developed, applying a method to educate family farmers about sanitary requirements and food quality management, enabling the preparation of workshops and booklets related to quality and production management, as well as the adaptation of chemical and microbiological analysis techniques for community use. The program achieved successful participation in government procurement programs and the development of a method for quality management in food production.El Programa Nacional de Alimentación Escolar (PNAE) es una política pública destinada a garantizar la nutrición de los estudiantes de las escuelas públicas y fortalecer la agricultura familiar. Sin embargo, el PNAE estableceque al menos el 30% de los recursos destinados a la compra de productos para las comidas escolares deben provenir de la agricultura familiar local, lo cual a menudo no se cumple debido a desafíos sanitarios y a la baja calidad de los productos suministrados. Se desarrolló un programa de extensión que aplica un método para entrenar a los agricultores familiares sobre los requisitos sanitarios y la gestión de la calidad de los alimentos, con realización de talleres y elaboración defolletos relacionados con la gestión de la calidad y la producción, así como la adaptación de técnicas de análisis químicoy microbiológico para su uso en la comunidad. El programa logró una exitosa participación en programas gubernamentales de compras y el desarrollo de un método para la gestión de calidad en la producción de alimentos. O Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) é uma política pública que busca garantir a nutrição dosestudantes das escolas públicas e fortalecer a agricultura familiar. No entanto, o PNAE estabelece que, no mínimo, 30% dos recursos destinados à compra dos produtos que compõem a alimentação escolar devem ser provenientes da agricultura familiar local, o que muitas vezes não é atendido devido a desafios sanitários e à baixa qualidade dos produtos fornecidos.Foi desenvolvido um programa de extensão aplicando um método para formar as agricultoras familiares quanto às exigências sanitárias e à gestão de qualidade dos alimentos, possibilitando a preparação de oficinas e cartilhas pertinentes à gestão da qualidade e da produção, além da adaptação de técnicas de análise química e microbiológica para uso pela comunidade.Obteve sucesso na participação em programas de compras governamentais e na criação de um método para o desenvolvimento da gestão de qualidade na produção de alimentos.Universidade Federal de Viçosa2023-11-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/1587910.21284/elo.v12i.15879Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 12 (2023): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 12 (2023): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos em Extensão; v. 12 (2023): Fluxo Contínuo2317-54512317-191X10.21284/elo.v12ireponame:Elo (Viçosa, Online)instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVporhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15879/8801Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensãohttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSEVERINO, Vanessa Gisele PasqualottoOLIVEIRA, Yasmine FernandesSANTOS, Andréia Pereira dosROSA, Tainara da FonsecaPAULA, Vitor Nicomendes deBARROS, Jupyracyara Jandyra de CarvalhoNEVES, Pedro ArantesSEVERINO, Maico Roris2023-11-24T13:19:58Zoai:ojs.periodicos.ufv.br:article/15879Revistahttps://periodicos.ufv.br/eloPUBhttps://periodicos.ufv.br/elo/oaielo@ufv.br2317-54512317-191Xopendoar:2023-11-24T13:19:58Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false
dc.title.none.fl_str_mv Method for developing quality management in food production by smallholder farmer
Método para desarrollar la gestión de la calidad en la producción de alimentos de los agricultores familiares
Método para desenvolvimento da gestão de qualidade na produção de alimentos por agricultoras familiares
title Method for developing quality management in food production by smallholder farmer
spellingShingle Method for developing quality management in food production by smallholder farmer
SEVERINO, Vanessa Gisele Pasqualotto
Agricultura familiar
Alimentación escolar
Exigencias sanitarias
Gestión de calidad
Extensión universitaria
Agricultura familiar
Alimentação escolar
Exigências sanitárias
Gestão da qualidade
Extensão universitária
School feeding
Regardin sanitary
Quality management
University extension
title_short Method for developing quality management in food production by smallholder farmer
title_full Method for developing quality management in food production by smallholder farmer
title_fullStr Method for developing quality management in food production by smallholder farmer
title_full_unstemmed Method for developing quality management in food production by smallholder farmer
title_sort Method for developing quality management in food production by smallholder farmer
author SEVERINO, Vanessa Gisele Pasqualotto
author_facet SEVERINO, Vanessa Gisele Pasqualotto
OLIVEIRA, Yasmine Fernandes
SANTOS, Andréia Pereira dos
ROSA, Tainara da Fonseca
PAULA, Vitor Nicomendes de
BARROS, Jupyracyara Jandyra de Carvalho
NEVES, Pedro Arantes
SEVERINO, Maico Roris
author_role author
author2 OLIVEIRA, Yasmine Fernandes
SANTOS, Andréia Pereira dos
ROSA, Tainara da Fonseca
PAULA, Vitor Nicomendes de
BARROS, Jupyracyara Jandyra de Carvalho
NEVES, Pedro Arantes
SEVERINO, Maico Roris
author2_role author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv SEVERINO, Vanessa Gisele Pasqualotto
OLIVEIRA, Yasmine Fernandes
SANTOS, Andréia Pereira dos
ROSA, Tainara da Fonseca
PAULA, Vitor Nicomendes de
BARROS, Jupyracyara Jandyra de Carvalho
NEVES, Pedro Arantes
SEVERINO, Maico Roris
dc.subject.por.fl_str_mv Agricultura familiar
Alimentación escolar
Exigencias sanitarias
Gestión de calidad
Extensión universitaria
Agricultura familiar
Alimentação escolar
Exigências sanitárias
Gestão da qualidade
Extensão universitária
School feeding
Regardin sanitary
Quality management
University extension
topic Agricultura familiar
Alimentación escolar
Exigencias sanitarias
Gestión de calidad
Extensión universitaria
Agricultura familiar
Alimentação escolar
Exigências sanitárias
Gestão da qualidade
Extensão universitária
School feeding
Regardin sanitary
Quality management
University extension
description The National School Feeding Program (PNAE) is a public policy aimed at ensuring the nutrition of public schoolstudents and strengthening family farming. However, PNAE establishes that at least 30% of the resources allocated to the purchase of products for school meals must come from local family farming, which is often not met due to sanitary challenges and the low quality of the supplied products. An extension program was developed, applying a method to educate family farmers about sanitary requirements and food quality management, enabling the preparation of workshops and booklets related to quality and production management, as well as the adaptation of chemical and microbiological analysis techniques for community use. The program achieved successful participation in government procurement programs and the development of a method for quality management in food production.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-11-06
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15879
10.21284/elo.v12i.15879
url https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15879
identifier_str_mv 10.21284/elo.v12i.15879
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15879/8801
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensão
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensão
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Viçosa
dc.source.none.fl_str_mv Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 12 (2023): Fluxo Contínuo
Revista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 12 (2023): Fluxo Contínuo
Revista ELO – Diálogos em Extensão; v. 12 (2023): Fluxo Contínuo
2317-5451
2317-191X
10.21284/elo.v12i
reponame:Elo (Viçosa, Online)
instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron:UFV
instname_str Universidade Federal de Viçosa (UFV)
instacron_str UFV
institution UFV
reponame_str Elo (Viçosa, Online)
collection Elo (Viçosa, Online)
repository.name.fl_str_mv Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)
repository.mail.fl_str_mv elo@ufv.br
_version_ 1803387499504992256