Method for developing quality management in food production by smallholder farmer
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Elo (Viçosa, Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15879 |
Resumo: | The National School Feeding Program (PNAE) is a public policy aimed at ensuring the nutrition of public schoolstudents and strengthening family farming. However, PNAE establishes that at least 30% of the resources allocated to the purchase of products for school meals must come from local family farming, which is often not met due to sanitary challenges and the low quality of the supplied products. An extension program was developed, applying a method to educate family farmers about sanitary requirements and food quality management, enabling the preparation of workshops and booklets related to quality and production management, as well as the adaptation of chemical and microbiological analysis techniques for community use. The program achieved successful participation in government procurement programs and the development of a method for quality management in food production. |
id |
UFV-9_624c3f57f2522681ace1fab89de00191 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.ufv.br:article/15879 |
network_acronym_str |
UFV-9 |
network_name_str |
Elo (Viçosa, Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Method for developing quality management in food production by smallholder farmerMétodo para desarrollar la gestión de la calidad en la producción de alimentos de los agricultores familiaresMétodo para desenvolvimento da gestão de qualidade na produção de alimentos por agricultoras familiaresAgricultura familiarAlimentación escolarExigencias sanitariasGestión de calidadExtensión universitariaAgricultura familiarAlimentação escolarExigências sanitáriasGestão da qualidadeExtensão universitáriaSchool feedingRegardin sanitaryQuality managementUniversity extensionThe National School Feeding Program (PNAE) is a public policy aimed at ensuring the nutrition of public schoolstudents and strengthening family farming. However, PNAE establishes that at least 30% of the resources allocated to the purchase of products for school meals must come from local family farming, which is often not met due to sanitary challenges and the low quality of the supplied products. An extension program was developed, applying a method to educate family farmers about sanitary requirements and food quality management, enabling the preparation of workshops and booklets related to quality and production management, as well as the adaptation of chemical and microbiological analysis techniques for community use. The program achieved successful participation in government procurement programs and the development of a method for quality management in food production.El Programa Nacional de Alimentación Escolar (PNAE) es una política pública destinada a garantizar la nutrición de los estudiantes de las escuelas públicas y fortalecer la agricultura familiar. Sin embargo, el PNAE estableceque al menos el 30% de los recursos destinados a la compra de productos para las comidas escolares deben provenir de la agricultura familiar local, lo cual a menudo no se cumple debido a desafíos sanitarios y a la baja calidad de los productos suministrados. Se desarrolló un programa de extensión que aplica un método para entrenar a los agricultores familiares sobre los requisitos sanitarios y la gestión de la calidad de los alimentos, con realización de talleres y elaboración defolletos relacionados con la gestión de la calidad y la producción, así como la adaptación de técnicas de análisis químicoy microbiológico para su uso en la comunidad. El programa logró una exitosa participación en programas gubernamentales de compras y el desarrollo de un método para la gestión de calidad en la producción de alimentos. O Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) é uma política pública que busca garantir a nutrição dosestudantes das escolas públicas e fortalecer a agricultura familiar. No entanto, o PNAE estabelece que, no mínimo, 30% dos recursos destinados à compra dos produtos que compõem a alimentação escolar devem ser provenientes da agricultura familiar local, o que muitas vezes não é atendido devido a desafios sanitários e à baixa qualidade dos produtos fornecidos.Foi desenvolvido um programa de extensão aplicando um método para formar as agricultoras familiares quanto às exigências sanitárias e à gestão de qualidade dos alimentos, possibilitando a preparação de oficinas e cartilhas pertinentes à gestão da qualidade e da produção, além da adaptação de técnicas de análise química e microbiológica para uso pela comunidade.Obteve sucesso na participação em programas de compras governamentais e na criação de um método para o desenvolvimento da gestão de qualidade na produção de alimentos.Universidade Federal de Viçosa2023-11-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/1587910.21284/elo.v12i.15879Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 12 (2023): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 12 (2023): Fluxo ContínuoRevista ELO – Diálogos em Extensão; v. 12 (2023): Fluxo Contínuo2317-54512317-191X10.21284/elo.v12ireponame:Elo (Viçosa, Online)instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVporhttps://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15879/8801Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensãohttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSEVERINO, Vanessa Gisele PasqualottoOLIVEIRA, Yasmine FernandesSANTOS, Andréia Pereira dosROSA, Tainara da FonsecaPAULA, Vitor Nicomendes deBARROS, Jupyracyara Jandyra de CarvalhoNEVES, Pedro ArantesSEVERINO, Maico Roris2023-11-24T13:19:58Zoai:ojs.periodicos.ufv.br:article/15879Revistahttps://periodicos.ufv.br/eloPUBhttps://periodicos.ufv.br/elo/oaielo@ufv.br2317-54512317-191Xopendoar:2023-11-24T13:19:58Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Method for developing quality management in food production by smallholder farmer Método para desarrollar la gestión de la calidad en la producción de alimentos de los agricultores familiares Método para desenvolvimento da gestão de qualidade na produção de alimentos por agricultoras familiares |
title |
Method for developing quality management in food production by smallholder farmer |
spellingShingle |
Method for developing quality management in food production by smallholder farmer SEVERINO, Vanessa Gisele Pasqualotto Agricultura familiar Alimentación escolar Exigencias sanitarias Gestión de calidad Extensión universitaria Agricultura familiar Alimentação escolar Exigências sanitárias Gestão da qualidade Extensão universitária School feeding Regardin sanitary Quality management University extension |
title_short |
Method for developing quality management in food production by smallholder farmer |
title_full |
Method for developing quality management in food production by smallholder farmer |
title_fullStr |
Method for developing quality management in food production by smallholder farmer |
title_full_unstemmed |
Method for developing quality management in food production by smallholder farmer |
title_sort |
Method for developing quality management in food production by smallholder farmer |
author |
SEVERINO, Vanessa Gisele Pasqualotto |
author_facet |
SEVERINO, Vanessa Gisele Pasqualotto OLIVEIRA, Yasmine Fernandes SANTOS, Andréia Pereira dos ROSA, Tainara da Fonseca PAULA, Vitor Nicomendes de BARROS, Jupyracyara Jandyra de Carvalho NEVES, Pedro Arantes SEVERINO, Maico Roris |
author_role |
author |
author2 |
OLIVEIRA, Yasmine Fernandes SANTOS, Andréia Pereira dos ROSA, Tainara da Fonseca PAULA, Vitor Nicomendes de BARROS, Jupyracyara Jandyra de Carvalho NEVES, Pedro Arantes SEVERINO, Maico Roris |
author2_role |
author author author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
SEVERINO, Vanessa Gisele Pasqualotto OLIVEIRA, Yasmine Fernandes SANTOS, Andréia Pereira dos ROSA, Tainara da Fonseca PAULA, Vitor Nicomendes de BARROS, Jupyracyara Jandyra de Carvalho NEVES, Pedro Arantes SEVERINO, Maico Roris |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Agricultura familiar Alimentación escolar Exigencias sanitarias Gestión de calidad Extensión universitaria Agricultura familiar Alimentação escolar Exigências sanitárias Gestão da qualidade Extensão universitária School feeding Regardin sanitary Quality management University extension |
topic |
Agricultura familiar Alimentación escolar Exigencias sanitarias Gestión de calidad Extensión universitaria Agricultura familiar Alimentação escolar Exigências sanitárias Gestão da qualidade Extensão universitária School feeding Regardin sanitary Quality management University extension |
description |
The National School Feeding Program (PNAE) is a public policy aimed at ensuring the nutrition of public schoolstudents and strengthening family farming. However, PNAE establishes that at least 30% of the resources allocated to the purchase of products for school meals must come from local family farming, which is often not met due to sanitary challenges and the low quality of the supplied products. An extension program was developed, applying a method to educate family farmers about sanitary requirements and food quality management, enabling the preparation of workshops and booklets related to quality and production management, as well as the adaptation of chemical and microbiological analysis techniques for community use. The program achieved successful participation in government procurement programs and the development of a method for quality management in food production. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-11-06 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15879 10.21284/elo.v12i.15879 |
url |
https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15879 |
identifier_str_mv |
10.21284/elo.v12i.15879 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.ufv.br/elo/article/view/15879/8801 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensão http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Revista ELO – Diálogos em Extensão http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Viçosa |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Viçosa |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista ELO – Diálogos em Extensão; Vol. 12 (2023): Fluxo Contínuo Revista ELO – Diálogos sobre Extensión; Vol. 12 (2023): Fluxo Contínuo Revista ELO – Diálogos em Extensão; v. 12 (2023): Fluxo Contínuo 2317-5451 2317-191X 10.21284/elo.v12i reponame:Elo (Viçosa, Online) instname:Universidade Federal de Viçosa (UFV) instacron:UFV |
instname_str |
Universidade Federal de Viçosa (UFV) |
instacron_str |
UFV |
institution |
UFV |
reponame_str |
Elo (Viçosa, Online) |
collection |
Elo (Viçosa, Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Elo (Viçosa, Online) - Universidade Federal de Viçosa (UFV) |
repository.mail.fl_str_mv |
elo@ufv.br |
_version_ |
1803387499504992256 |