Perfil sorológico e virêmico de suínos da raça Piau e linhagem comercial naturalmente infectados com o Porcine circovirus 2 em diferentes fases de produção

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bulos, Luiz Henrique Silva
Data de Publicação: 2013
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: LOCUS Repositório Institucional da UFV
Texto Completo: http://locus.ufv.br/handle/123456789/5149
Resumo: The diseases associated with PCV2 (PCVAD) require various factors to occur, however, the virus infection is critical to the development of any one of the syndromes. The present study aimed to determine differences in serologic and viremic profiles for PCV2 in the swine breed Piau and a commercial line (Landrace x Large White x Pietrain) at a subclinically infected farm by the virus studied. The experiment was conducted at the Genetic Improvement Pig Farm (GMS), Federal University of Viçosa (UFV), in which it isn´t carried out vaccination against PCV2. This study conducted a cross-sectional sample of sows (> 2 parity), pigs for 1-3 weeks, 3-8 weeks and 8-22 weeks of age. The serum samples were used to measure the level of total antibodies by ELISA and quantitation of viremia by real time PCR. The results showed that, at the age of 3-8 weeks, the Piau breed piglets seroconverted earlier than the commercial line piglets and the Piau breed sows showed lower levels of total antibodies in relation to the commercial line. There were no differences in viremia between the different stages of production within each genetic group or between groups. This work provides evidence that the breed Piau has a different humoral immune response than the commercial line studied when facing a natural PCV2 subclinical infection. The results of this study reinforce the importance of the conservation of native breeds that have not been used for development of high productivity commercial lines.
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Dissertação (Mestrado em Biotecnologia, diagnóstico e controle de doenças; Epidemiologia e controle de qualidade de prod. de) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2013.http://locus.ufv.br/handle/123456789/5149The diseases associated with PCV2 (PCVAD) require various factors to occur, however, the virus infection is critical to the development of any one of the syndromes. The present study aimed to determine differences in serologic and viremic profiles for PCV2 in the swine breed Piau and a commercial line (Landrace x Large White x Pietrain) at a subclinically infected farm by the virus studied. The experiment was conducted at the Genetic Improvement Pig Farm (GMS), Federal University of Viçosa (UFV), in which it isn´t carried out vaccination against PCV2. This study conducted a cross-sectional sample of sows (> 2 parity), pigs for 1-3 weeks, 3-8 weeks and 8-22 weeks of age. The serum samples were used to measure the level of total antibodies by ELISA and quantitation of viremia by real time PCR. The results showed that, at the age of 3-8 weeks, the Piau breed piglets seroconverted earlier than the commercial line piglets and the Piau breed sows showed lower levels of total antibodies in relation to the commercial line. There were no differences in viremia between the different stages of production within each genetic group or between groups. This work provides evidence that the breed Piau has a different humoral immune response than the commercial line studied when facing a natural PCV2 subclinical infection. The results of this study reinforce the importance of the conservation of native breeds that have not been used for development of high productivity commercial lines.As doenças associadas ao PCV2 (PCVAD) necessitam de vários fatores para ocorrer, no entanto, a infecção pelo vírus é fundamental para o desenvolvimento de qualquer uma das síndromes. O presente estudo teve como objetivo verificar diferenças nos perfis sorológicos e virêmicos para o PCV2 entre suínos da raça Piau e de uma linhagem comercial (Landrace x Large White x Pietrain) em uma granja subclinicamente infectada pelo vírus estudado. O experimento foi realizado na Granja de Melhoramento Genético (GMS) da Universidade Federal de Viçosa (UFV), na qual não é realizada a vacinação contra o PCV2. O presente estudo realizou uma amostragem transversal em porcas (>2º parto), suínos de 1-3 semanas, 3-8 semanas e 8-22 semanas de idade. As amostras de soro obtidas foram utilizadas para mensuração dos níveis de anticorpos totais por ELISA indireto e quantificação da viremia por PCR em tempo real. Os resultados demonstraram que, na idade de 3-8 semanas, os leitões da raça Piau soroconverteram mais precocemente em relação aos leitões da linhagem comercial e as porcas da raça Piau apresentaram menores níveis de anticorpos totais em relação às da linhagem comercial. Não houve diferença na viremia entre as diferentes fases de produção dentro de cada grupo genético ou entre os grupos. Este trabalho fornece indícios de que a raça Piau apresenta uma resposta imune humoral diferente da desenvolvida pela linhagem comercial estudada diante de uma infecção subclínica natural pelo PCV2. Os resultados obtidos neste estudo reforçam a importância da conservação das raças nativas que não foram utilizadas para formação de linhagens de alta produtividade.Fundação de Amparo a Pesquisa do Estado de Minas Geraisapplication/pdfporUniversidade Federal de ViçosaMestrado em Medicina VeterináriaUFVBRBiotecnologia, diagnóstico e controle de doenças; Epidemiologia e controle de qualidade de prod. dePorcine circovirus 2SuínoPerfil sorológico e virêmicoPorcine circovirus 2SwineSerologic and viremic profileCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIA::MEDICINA VETERINARIA PREVENTIVAPerfil sorológico e virêmico de suínos da raça Piau e linhagem comercial naturalmente infectados com o Porcine circovirus 2 em diferentes fases de produçãoSerologic and viremic profile of Piau breed and commercial linage swines naturally infected with Porcine circovirus 2 in different production stagesinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:LOCUS Repositório Institucional da UFVinstname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVORIGINALtexto completo.pdfapplication/pdf926741https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5149/1/texto%20completo.pdf18d302c22a4907755b01b95cb9c1ea36MD51TEXTtexto completo.pdf.txttexto completo.pdf.txtExtracted texttext/plain75798https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5149/2/texto%20completo.pdf.txt8e1c451d7eb1241bad5f5dbc5f1f4a8bMD52THUMBNAILtexto completo.pdf.jpgtexto completo.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg3667https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5149/3/texto%20completo.pdf.jpgc6072b6fc20817db62abcac8f9074564MD53123456789/51492016-04-11 23:09:48.023oai:locus.ufv.br:123456789/5149Repositório InstitucionalPUBhttps://www.locus.ufv.br/oai/requestfabiojreis@ufv.bropendoar:21452016-04-12T02:09:48LOCUS Repositório Institucional da UFV - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false
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