Perfil fermentativo de silagens mistas de Capim-Xaraés e estilosantes Campo Grande

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Juliana Soares da
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: LOCUS Repositório Institucional da UFV
Texto Completo: http://locus.ufv.br/handle/123456789/5830
Resumo: The fermentative capacity and microorganism population of Xaraes grass and Stylo Campo Grande as well as the chemical composition and fermentation profile of mixed silages of Xaraes grass and Stylo Campo Grande were evaluated in the presence and absence of a microbial inoculant. The forage was ensiled in 20-L buckets with snap-on lids fitted with a Bunsen valve to allow the escape of gases produced by the fermentation. The experiment was analyzed in a factorial scheme (2x5) in a completely randomized design using microbial inoculant and uninoculated, with increasing levels of Xaraes grass and Stylo Campo Grande (0, 25, 50, 75 and 100%) on a fresh-matter basis with three repetitions. The increasing levels of Stylo Campo Grande linearly increased the DM, CP, ADF and lignin concentrations and decreased the NDFap concentrations in the silage. The presence of the inoculant affected the DM, NDFap, ADF and lignin concentrations without beneficial effects. The ADIN concentrations and the LAB populations were not affected by the treatments. The pH and the NH3/TN and butyric acid concentrations decreased with increasing levels of Stylo. The IVDMD was affected by interaction of levels the Stylo Campo Grande and microbial inoculant. The silage was of higher quality when it contained only Stylo Campo Grande or higher proportions of this legume in mixtures with Xaraes grass. The microbial inoculant evaluated did not cause benefits in the chemical or fermentative characteristics of the silages.
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Dissertação (Mestrado em Genética e Melhoramento de Animais Domésticos; Nutrição e Alimentação Animal; Pastagens e Forragicul) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa, 2014.http://locus.ufv.br/handle/123456789/5830The fermentative capacity and microorganism population of Xaraes grass and Stylo Campo Grande as well as the chemical composition and fermentation profile of mixed silages of Xaraes grass and Stylo Campo Grande were evaluated in the presence and absence of a microbial inoculant. The forage was ensiled in 20-L buckets with snap-on lids fitted with a Bunsen valve to allow the escape of gases produced by the fermentation. The experiment was analyzed in a factorial scheme (2x5) in a completely randomized design using microbial inoculant and uninoculated, with increasing levels of Xaraes grass and Stylo Campo Grande (0, 25, 50, 75 and 100%) on a fresh-matter basis with three repetitions. The increasing levels of Stylo Campo Grande linearly increased the DM, CP, ADF and lignin concentrations and decreased the NDFap concentrations in the silage. The presence of the inoculant affected the DM, NDFap, ADF and lignin concentrations without beneficial effects. The ADIN concentrations and the LAB populations were not affected by the treatments. The pH and the NH3/TN and butyric acid concentrations decreased with increasing levels of Stylo. The IVDMD was affected by interaction of levels the Stylo Campo Grande and microbial inoculant. The silage was of higher quality when it contained only Stylo Campo Grande or higher proportions of this legume in mixtures with Xaraes grass. The microbial inoculant evaluated did not cause benefits in the chemical or fermentative characteristics of the silages.Avaliou-se a capacidade fermentativa e a população de microrganismos do capim-xaraés e do estilosantes Campo Grande, assim como, a composição química e o perfil fermentativo de silagens mistas dessas forrageiras com e sem inoculante bacteriano. A forragem foi ensilada em baldes com capacidade para 20 L, com tampa de encaixe próprio, providos com válvula de Bunsen adaptadas a suas tampas, para permitir o escape dos gases procedentes da fermentação. O experimento foi analisado em esquema fatorial (5x2), no delineamento inteiramente casualizado (DIC), com silagens de capim-xaraés e estilosantes Campo Grande em níveis crescentes (0; 25; 50; 75 e 100%) na base da matéria natural, com e sem inoculante bacteriano, com três repetições. O incremento dos níveis de estilosantes aumentou linearmente as concentrações de MS, PB, FDA e lignina e reduziu as concentrações de FDNcp nas silagens. Foi observado efeito de inoculante sobre as concentrações de MS, FDNcp, FDA e lignina, porém, sem efeitos benéficos. As concentrações de NIDA não foram afetadas pelos tratamentos, assim como, a população de BAL. O pH e as concentrações de NH3/NT e de ácido butírico decresceram com o aumento dos níveis de esilosantes. A DIVMS foi afetada pela interação de niveis de estilosantes Campo Grande e inoculante bacteriano. As silagens apresentam melhor qualidade quando com estilosantes Campo Grande exclusivo ou com mais altas proporções desta leguminosa em mistura com capim-xaraés à ensilagem. O inoculante bacteriano avaliado não beneficia as características químicas nem fermentativas das silagens.Fundação de Amparo a Pesquisa do Estado de Minas Geraisapplication/pdfporUniversidade Federal de ViçosaMestrado em ZootecniaUFVBRGenética e Melhoramento de Animais Domésticos; Nutrição e Alimentação Animal; Pastagens e ForragiculPlantas forrageirasGramíneasCapim-xaraésFermentaçãoEstilosanteSilagemForage plantsGrassesGrass xaraésFermentationEstilosanteSilageCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::PASTAGEM E FORRAGICULTURA::AVALIACAO, PRODUCAO E CONSERVACAO DE FORRAGENSPerfil fermentativo de silagens mistas de Capim-Xaraés e estilosantes Campo GrandeFermentation profile of xaraes grass and Stylo Campo Grande mixed silagesinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:LOCUS Repositório Institucional da UFVinstname:Universidade Federal de Viçosa (UFV)instacron:UFVORIGINALtexto completo.pdfapplication/pdf434699https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5830/1/texto%20completo.pdfd39466f5823ab467b373ff91ed6118deMD51TEXTtexto completo.pdf.txttexto completo.pdf.txtExtracted texttext/plain66268https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5830/2/texto%20completo.pdf.txtf73961a33f1998f9058659c79241a8b6MD52THUMBNAILtexto completo.pdf.jpgtexto completo.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg3523https://locus.ufv.br//bitstream/123456789/5830/3/texto%20completo.pdf.jpgcf4486594d184fdbe757415f6adc1091MD53123456789/58302016-04-11 23:14:15.42oai:locus.ufv.br:123456789/5830Repositório InstitucionalPUBhttps://www.locus.ufv.br/oai/requestfabiojreis@ufv.bropendoar:21452016-04-12T02:14:15LOCUS Repositório Institucional da UFV - Universidade Federal de Viçosa (UFV)false
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