Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ferreira Junior, Jose Milton
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Carneiro Pinto, Cleonilda Claita, Teixeira Maia, Izabely Cristina, machado Ferreira, Bruna
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
eng
Título da fonte: Diversitas Journal
Texto Completo: https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754
Resumo: The craft beer market has stands out in the national and international economic scenario. In this way, the search for news and innovation has increased exponentially, arousing the curiosity of many connoisseurs and specialists in the area. In this context, the present work aims to analyze the sensory influence related to changes in the proportion between sulfate and chloride ions present in the water used to produce artisanal beer. For this purpose, three samples of a German Kölsch style beer were produced, with a neutral profile, with different relationships between these ions. Thus, through sensory analysis tests, the influence of these ions on the final product was verified, in addition to its acceptability index. The result of this analysis showed that there was a considerable difference between the sensory perceptions of malt bitterness and sweetness related to the concentration of the highlighted ionic species, demonstrating that such modifications can contribute satisfactorily to the quality and acceptance rate of the product. However, these correlations must be planned according to the style of beer to be produced.
id UNEAL_2e2062864df9cacaf7f17fa81c0a585d
oai_identifier_str oai:ojs.diversitasjournal.com.br:article/2754
network_acronym_str UNEAL
network_name_str Diversitas Journal
repository_id_str
spelling Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais Análise sensorialprocessos químicosbiotecnologiaíndice de aceitabilidadeSensory analysisanalysischemical processesbiotechnology acceptability indexThe craft beer market has stands out in the national and international economic scenario. In this way, the search for news and innovation has increased exponentially, arousing the curiosity of many connoisseurs and specialists in the area. In this context, the present work aims to analyze the sensory influence related to changes in the proportion between sulfate and chloride ions present in the water used to produce artisanal beer. For this purpose, three samples of a German Kölsch style beer were produced, with a neutral profile, with different relationships between these ions. Thus, through sensory analysis tests, the influence of these ions on the final product was verified, in addition to its acceptability index. The result of this analysis showed that there was a considerable difference between the sensory perceptions of malt bitterness and sweetness related to the concentration of the highlighted ionic species, demonstrating that such modifications can contribute satisfactorily to the quality and acceptance rate of the product. However, these correlations must be planned according to the style of beer to be produced.O mercado das cervejas artesanais tem se destacado no cenário econômico nacional e internacional. Desse modo, tem-se aumentado exponencialmente a busca por novidades e inovação, despertando a curiosidade de muitos apreciadores e especialistas da área. Nesse contexto, o presente trabalho tem como objetivo analisar a influência sensorial relacionada às alterações na proporção entre os íons sulfato e cloreto presentes na água de produção da cerveja artesanal. Para tanto, produziu-se três amostras de uma cerveja do estilo alemão Kölsch, de perfil neutro, com relações distintas entre esses íons. Assim, por meio de testes de análise sensorial, verificou-se a influência dos referidos íons no produto final, além seu índice de aceitabilidade. O resultado dessa investigação mostrou que houve uma diferença considerável entre as percepções sensoriais de amargor e dulçor do malte relacionados à concentração das espécies iônicas em destaque, demonstrando que tais modificações podem contribuir satisfatoriamente na qualidade e no índice de aceitação do produto. Entretanto, essas correlações devem ser planejadas de acordo com o estilo de cerveja a ser produzido.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2023-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/275410.48017/dj.v8i4.2754Diversitas Journal; Vol. 8 No. 4 (2023): Science, innovation and the role of the university in the production of knowledgeDiversitas Journal; Vol. 8 Núm. 4 (2023): Ciencia, innovación y el papel de la universidad en la producción de conocimientoDiversitas Journal; v. 8 n. 4 (2023): Ciência, inovação e o papel da universidade na produção de conhecimento2525-521510.48017/dj.v8i4reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporenghttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754/2353https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754/2354Copyright (c) 2023 Jose Milton Ferreira Junior, Cleonilda Claita Carneiro Pinto, Izabely Cristina Teixeira Maia, Bruna machado Ferreirahttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessFerreira Junior, Jose MiltonCarneiro Pinto, Cleonilda ClaitaTeixeira Maia, Izabely Cristinamachado Ferreira, Bruna2023-12-30T15:15:31Zoai:ojs.diversitasjournal.com.br:article/2754Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2023-12-30T15:15:31Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais
title Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais
spellingShingle Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais
Ferreira Junior, Jose Milton
Análise sensorial
processos químicos
biotecnologia
índice de aceitabilidade
Sensory analysis
analysischemical processes
biotechnology acceptability index
title_short Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais
title_full Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais
title_fullStr Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais
title_full_unstemmed Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais
title_sort Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais
author Ferreira Junior, Jose Milton
author_facet Ferreira Junior, Jose Milton
Carneiro Pinto, Cleonilda Claita
Teixeira Maia, Izabely Cristina
machado Ferreira, Bruna
author_role author
author2 Carneiro Pinto, Cleonilda Claita
Teixeira Maia, Izabely Cristina
machado Ferreira, Bruna
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Ferreira Junior, Jose Milton
Carneiro Pinto, Cleonilda Claita
Teixeira Maia, Izabely Cristina
machado Ferreira, Bruna
dc.subject.por.fl_str_mv Análise sensorial
processos químicos
biotecnologia
índice de aceitabilidade
Sensory analysis
analysischemical processes
biotechnology acceptability index
topic Análise sensorial
processos químicos
biotecnologia
índice de aceitabilidade
Sensory analysis
analysischemical processes
biotechnology acceptability index
description The craft beer market has stands out in the national and international economic scenario. In this way, the search for news and innovation has increased exponentially, arousing the curiosity of many connoisseurs and specialists in the area. In this context, the present work aims to analyze the sensory influence related to changes in the proportion between sulfate and chloride ions present in the water used to produce artisanal beer. For this purpose, three samples of a German Kölsch style beer were produced, with a neutral profile, with different relationships between these ions. Thus, through sensory analysis tests, the influence of these ions on the final product was verified, in addition to its acceptability index. The result of this analysis showed that there was a considerable difference between the sensory perceptions of malt bitterness and sweetness related to the concentration of the highlighted ionic species, demonstrating that such modifications can contribute satisfactorily to the quality and acceptance rate of the product. However, these correlations must be planned according to the style of beer to be produced.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-12-30
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754
10.48017/dj.v8i4.2754
url https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754
identifier_str_mv 10.48017/dj.v8i4.2754
dc.language.iso.fl_str_mv por
eng
language por
eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754/2353
https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754/2354
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal
publisher.none.fl_str_mv Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal
dc.source.none.fl_str_mv Diversitas Journal; Vol. 8 No. 4 (2023): Science, innovation and the role of the university in the production of knowledge
Diversitas Journal; Vol. 8 Núm. 4 (2023): Ciencia, innovación y el papel de la universidad en la producción de conocimiento
Diversitas Journal; v. 8 n. 4 (2023): Ciência, inovação e o papel da universidade na produção de conhecimento
2525-5215
10.48017/dj.v8i4
reponame:Diversitas Journal
instname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)
instacron:UNEAL
instname_str Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)
instacron_str UNEAL
institution UNEAL
reponame_str Diversitas Journal
collection Diversitas Journal
repository.name.fl_str_mv Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)
repository.mail.fl_str_mv revistadiversitasjournal@gmail.com
_version_ 1797051274019995648