Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Diversitas Journal |
Texto Completo: | https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754 |
Resumo: | The craft beer market has stands out in the national and international economic scenario. In this way, the search for news and innovation has increased exponentially, arousing the curiosity of many connoisseurs and specialists in the area. In this context, the present work aims to analyze the sensory influence related to changes in the proportion between sulfate and chloride ions present in the water used to produce artisanal beer. For this purpose, three samples of a German Kölsch style beer were produced, with a neutral profile, with different relationships between these ions. Thus, through sensory analysis tests, the influence of these ions on the final product was verified, in addition to its acceptability index. The result of this analysis showed that there was a considerable difference between the sensory perceptions of malt bitterness and sweetness related to the concentration of the highlighted ionic species, demonstrating that such modifications can contribute satisfactorily to the quality and acceptance rate of the product. However, these correlations must be planned according to the style of beer to be produced. |
id |
UNEAL_2e2062864df9cacaf7f17fa81c0a585d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.diversitasjournal.com.br:article/2754 |
network_acronym_str |
UNEAL |
network_name_str |
Diversitas Journal |
repository_id_str |
|
spelling |
Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais Análise sensorialprocessos químicosbiotecnologiaíndice de aceitabilidadeSensory analysisanalysischemical processesbiotechnology acceptability indexThe craft beer market has stands out in the national and international economic scenario. In this way, the search for news and innovation has increased exponentially, arousing the curiosity of many connoisseurs and specialists in the area. In this context, the present work aims to analyze the sensory influence related to changes in the proportion between sulfate and chloride ions present in the water used to produce artisanal beer. For this purpose, three samples of a German Kölsch style beer were produced, with a neutral profile, with different relationships between these ions. Thus, through sensory analysis tests, the influence of these ions on the final product was verified, in addition to its acceptability index. The result of this analysis showed that there was a considerable difference between the sensory perceptions of malt bitterness and sweetness related to the concentration of the highlighted ionic species, demonstrating that such modifications can contribute satisfactorily to the quality and acceptance rate of the product. However, these correlations must be planned according to the style of beer to be produced.O mercado das cervejas artesanais tem se destacado no cenário econômico nacional e internacional. Desse modo, tem-se aumentado exponencialmente a busca por novidades e inovação, despertando a curiosidade de muitos apreciadores e especialistas da área. Nesse contexto, o presente trabalho tem como objetivo analisar a influência sensorial relacionada às alterações na proporção entre os íons sulfato e cloreto presentes na água de produção da cerveja artesanal. Para tanto, produziu-se três amostras de uma cerveja do estilo alemão Kölsch, de perfil neutro, com relações distintas entre esses íons. Assim, por meio de testes de análise sensorial, verificou-se a influência dos referidos íons no produto final, além seu índice de aceitabilidade. O resultado dessa investigação mostrou que houve uma diferença considerável entre as percepções sensoriais de amargor e dulçor do malte relacionados à concentração das espécies iônicas em destaque, demonstrando que tais modificações podem contribuir satisfatoriamente na qualidade e no índice de aceitação do produto. Entretanto, essas correlações devem ser planejadas de acordo com o estilo de cerveja a ser produzido.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2023-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/275410.48017/dj.v8i4.2754Diversitas Journal; Vol. 8 No. 4 (2023): Science, innovation and the role of the university in the production of knowledgeDiversitas Journal; Vol. 8 Núm. 4 (2023): Ciencia, innovación y el papel de la universidad en la producción de conocimientoDiversitas Journal; v. 8 n. 4 (2023): Ciência, inovação e o papel da universidade na produção de conhecimento2525-521510.48017/dj.v8i4reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporenghttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754/2353https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754/2354Copyright (c) 2023 Jose Milton Ferreira Junior, Cleonilda Claita Carneiro Pinto, Izabely Cristina Teixeira Maia, Bruna machado Ferreirahttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessFerreira Junior, Jose MiltonCarneiro Pinto, Cleonilda ClaitaTeixeira Maia, Izabely Cristinamachado Ferreira, Bruna2023-12-30T15:15:31Zoai:ojs.diversitasjournal.com.br:article/2754Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2023-12-30T15:15:31Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais |
title |
Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais |
spellingShingle |
Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais Ferreira Junior, Jose Milton Análise sensorial processos químicos biotecnologia índice de aceitabilidade Sensory analysis analysischemical processes biotechnology acceptability index |
title_short |
Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais |
title_full |
Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais |
title_fullStr |
Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais |
title_full_unstemmed |
Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais |
title_sort |
Avaliação da relação sulfato/cloreto na produção de cerveja artesanal e seus impactos sensoriais |
author |
Ferreira Junior, Jose Milton |
author_facet |
Ferreira Junior, Jose Milton Carneiro Pinto, Cleonilda Claita Teixeira Maia, Izabely Cristina machado Ferreira, Bruna |
author_role |
author |
author2 |
Carneiro Pinto, Cleonilda Claita Teixeira Maia, Izabely Cristina machado Ferreira, Bruna |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ferreira Junior, Jose Milton Carneiro Pinto, Cleonilda Claita Teixeira Maia, Izabely Cristina machado Ferreira, Bruna |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Análise sensorial processos químicos biotecnologia índice de aceitabilidade Sensory analysis analysischemical processes biotechnology acceptability index |
topic |
Análise sensorial processos químicos biotecnologia índice de aceitabilidade Sensory analysis analysischemical processes biotechnology acceptability index |
description |
The craft beer market has stands out in the national and international economic scenario. In this way, the search for news and innovation has increased exponentially, arousing the curiosity of many connoisseurs and specialists in the area. In this context, the present work aims to analyze the sensory influence related to changes in the proportion between sulfate and chloride ions present in the water used to produce artisanal beer. For this purpose, three samples of a German Kölsch style beer were produced, with a neutral profile, with different relationships between these ions. Thus, through sensory analysis tests, the influence of these ions on the final product was verified, in addition to its acceptability index. The result of this analysis showed that there was a considerable difference between the sensory perceptions of malt bitterness and sweetness related to the concentration of the highlighted ionic species, demonstrating that such modifications can contribute satisfactorily to the quality and acceptance rate of the product. However, these correlations must be planned according to the style of beer to be produced. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-12-30 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754 10.48017/dj.v8i4.2754 |
url |
https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754 |
identifier_str_mv |
10.48017/dj.v8i4.2754 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por eng |
language |
por eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754/2353 https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/2754/2354 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal |
dc.source.none.fl_str_mv |
Diversitas Journal; Vol. 8 No. 4 (2023): Science, innovation and the role of the university in the production of knowledge Diversitas Journal; Vol. 8 Núm. 4 (2023): Ciencia, innovación y el papel de la universidad en la producción de conocimiento Diversitas Journal; v. 8 n. 4 (2023): Ciência, inovação e o papel da universidade na produção de conhecimento 2525-5215 10.48017/dj.v8i4 reponame:Diversitas Journal instname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL) instacron:UNEAL |
instname_str |
Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL) |
instacron_str |
UNEAL |
institution |
UNEAL |
reponame_str |
Diversitas Journal |
collection |
Diversitas Journal |
repository.name.fl_str_mv |
Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL) |
repository.mail.fl_str_mv |
revistadiversitasjournal@gmail.com |
_version_ |
1797051274019995648 |