Conservação de sementes de feijão-caupi sob diferentes condições de armazenamento

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Araújo, Damiana Justino
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Azeredo, Gilvaneide Alves de, Guedes, Luciano Raposo, Sales Silva, João Henrique Constantino, Targino, Vitor Araujo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Diversitas Journal
Texto Completo: https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1200
Resumo: ABSTRACT: The cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp.) is traditionally widely consumed by Brazilians, especially in the Northeastern Semiarid, and represents one of the main agricultural holdings in the country, playing a fundamental role also in the demand for labor in cultivation and processing. Studies on the ideal conditions for storing seeds and grains are necessary and essential. Therefore, the present study aimed to evaluate the physiological quality of Vigna unguiculata CV BRS Aracê seeds stored under two conditions of conservation for nine months. The seeds were divided into two lots, according to the degree of humidity (12% - lot 1, 13.5% - lot 2). The seeds were stored in zinc silos stored in a refrigerated and laboratory environment, for a period of 0 (control), 3, 6 and 9 months. The germination tests took place in the laboratory and in a greenhouse. The variables analyzed were: determination of water content (%), percentage of germination and percentage of emergence. The experimental design used was completely randomized, with sixteen treatments and four replications, with 25 seeds each, consisting of a factorial arrangement of 2 × 2 × 4 (conservation condition × water content × storage period). The seeds of cowpea stored in a laboratory environment showed greater fluctuation in water content during storage compared to seeds stored in a refrigerated environment. Storage under refrigeration for nine months maintained the physiological quality of the seeds. Seeds stored with 12% water content have a higher emergence percentage than those stored with 13.5%, after nine months of storage. KEYWORDS: germination, physiological quality, Vigna unguiculata.
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The variables analyzed were: determination of water content (%), percentage of germination and percentage of emergence. The experimental design used was completely randomized, with sixteen treatments and four replications, with 25 seeds each, consisting of a factorial arrangement of 2 × 2 × 4 (conservation condition × water content × storage period). The seeds of cowpea stored in a laboratory environment showed greater fluctuation in water content during storage compared to seeds stored in a refrigerated environment. Storage under refrigeration for nine months maintained the physiological quality of the seeds. Seeds stored with 12% water content have a higher emergence percentage than those stored with 13.5%, after nine months of storage. KEYWORDS: germination, physiological quality, Vigna unguiculata.RESUMO: O feijão-caupi (Vigna unguiculata (L.) Walp.) é tradicionalmente muito consumido pelos brasileiros, sobretudo no Semiárido Nordestino, e representa uma das principais explorações agrícolas do país, desempenhando papel fundamental também na demanda por mão de obra no cultivo e beneficiamento. Estudos acerca das condições ideais de armazenamento de sementes e grãos são necessários e imprescindíveis. Assim sendo, o presente trabalho teve como objetivo avaliar a qualidade fisiológica de sementes de Vigna unguiculata CV BRS Aracê armazenadas em duas condições de conservação por nove meses. As sementes foram divididas em dois lotes, conforme o grau de umidade (12% – lote 1, 13,5% – lote 2). As sementes foram armazenadas em silos de zinco acondicionadas em ambiente refrigerado e ambiente de laboratório, por um período de 0 (controle), 3, 6 e 9 meses. Os testes de germinação ocorreram em laboratório e em casa de vegetação. As variáveis analisadas foram: determinação do teor de água (%), porcentagem de germinação e porcentagem de emergência. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, com dezesseis tratamentos e quatro repetições, com 25 sementes cada, consistindo em um arranjo fatorial de 2 × 2 × 4 (condição de conservação × teor de água × período de armazenamento). As sementes de feijão-caupi armazenadas em ambiente de laboratório apresentaram maior oscilação no teor de água durante o armazenamento em relação às sementes armazenadas em ambiente refrigerado. O armazenamento sob refrigeração durante nove meses manteve a qualidade fisiológica das sementes. As sementes armazenadas com 12% de teor de água apresentam um percentual de emergência superior sobre aquelas armazenadas com 13,5%, após nove meses de armazenamento. PALAVRAS-CHAVE: germinação, qualidade fisiológica, Vigna unguiculata.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2021-01-24info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/120010.17648/diversitas-journal-v6i1-1200Diversitas Journal; Vol. 6 No. 1 (2021): Práticas e reflexões sobre ensino, pesquisa e extensão; 74-88Diversitas Journal; Vol. 6 Núm. 1 (2021): Práticas e reflexões sobre ensino, pesquisa e extensão; 74-88Diversitas Journal; v. 6 n. 1 (2021): Práticas e reflexões sobre ensino, pesquisa e extensão; 74-882525-521510.17648/diversitas-journal-v6i1reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1200/1243Copyright (c) 2021 Damiana Justino Araújo, Gilvaneide Alves de Azeredo, Luciano Raposo Guedes, João Henrique Constantino Sales Silva, Vitor Araujo Targinohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAraújo, Damiana JustinoAzeredo, Gilvaneide Alves deGuedes, Luciano RaposoSales Silva, João Henrique ConstantinoTargino, Vitor Araujo2024-04-19T19:37:38Zoai:ojs.diversitasjournal.com.br:article/1200Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2024-04-19T19:37:38Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false
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