Produção e eficiência no uso de água do feijão comum adubado com biochar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Lima, José Romualdo de Sousa
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Oliveira, Jéssica Emanuella da Silva, Moura, Adriano dos Santos, Silva, Charlley de Freitas, Medeiros, Érika Valente de, Hammecker, Claude
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Diversitas Journal
Texto Completo: https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/837
Resumo: The municipality of São João is one of the largest producers of common bean (Phaseolus vulgaris L.) in Pernambuco, but has sandy soils with nutrient content and water retention low, which limits bean yield. Biochar has been used to increase water retention and may be an alternative for the region. Thus, the objective of the present study was to evaluate different biochar rates on the yield, evapotranspiration (ET) and water use efficiency (EUA) of bean. A greenhouse pot experimente was conducted out using biochar, in a completely randomized design, with four repetitions. Treatments consisted in four rates of biochar made with coffee husk: 0, 5, 10 and 20 t ha-1. Biomass, ET and WUE of bean were evaluated. It was verified that there was a reduction of the ET with the increase of the rates of biochar. The rates of 11 and 12.1 t ha-1 of coffee husk biochar provided higher yield and higher WUE of bean. For the cultivation of beans, in sandy soils of the agreste region of Pernambuco, the use of rate of 11 t ha-1 of coffee husk biochar is recommended.
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spelling Produção e eficiência no uso de água do feijão comum adubado com biocharThe municipality of São João is one of the largest producers of common bean (Phaseolus vulgaris L.) in Pernambuco, but has sandy soils with nutrient content and water retention low, which limits bean yield. Biochar has been used to increase water retention and may be an alternative for the region. Thus, the objective of the present study was to evaluate different biochar rates on the yield, evapotranspiration (ET) and water use efficiency (EUA) of bean. A greenhouse pot experimente was conducted out using biochar, in a completely randomized design, with four repetitions. Treatments consisted in four rates of biochar made with coffee husk: 0, 5, 10 and 20 t ha-1. Biomass, ET and WUE of bean were evaluated. It was verified that there was a reduction of the ET with the increase of the rates of biochar. The rates of 11 and 12.1 t ha-1 of coffee husk biochar provided higher yield and higher WUE of bean. For the cultivation of beans, in sandy soils of the agreste region of Pernambuco, the use of rate of 11 t ha-1 of coffee husk biochar is recommended.O município de São João é um dos maiores produtores de feijão comum (Phaseolus vulgaris L.) de Pernambuco, contudo apresenta solos arenosos, com baixos teores de nutrientes e de retenção de água, o que limita a produtividade do feijão. O biochar tem sido muito utilizado para aumentar a retenção de água e pode ser uma alternativa para a região. Desse modo, o objetivo do presente trabalho foi avaliar diferentes doses de biochar na produtividade, evapotranspiração (ET) e eficiência no uso de água (EUA) do feijão. Um experimento, em casa de vegetação, foi realizado no delineamento experimental inteiramente casualizado, com quatro repetições. Os tratamentos consistiram de quatro doses (0, 5, 10 e 20 t ha-1) de biochar de casca de café. Foram avaliadas a biomassa, a ET e a EUA do feijão. Verificou-se que ocorreu uma redução da ET do feijão com o aumento das doses de biochar. As doses de 11 e 12,1 t ha-1 de biochar de casca de café proporcionaram uma maior produtividade e uma maior eficiência no uso de água do feijão, respectivamente. Para o cultivo de feijão, em solos arenosos da região agreste de Pernambuco, recomenda-se o uso da dose de 11 t ha-1 de biochar de casca de café.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2019-10-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/83710.17648/diversitas-journal-v4i3.837Diversitas Journal; v. 4 n. 3 (2019): Desenvolvimento Local, territorial e a colaboração da ciência; 1146-11552525-521510.17648/diversitas-journal-v4i3reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/837/895Copyright (c) 2019 José Romualdo de Sousa Lima, Jéssica Emanuella da Silva Oliveira, Adriano dos Santos Moura, Charlley de Freitas Silva, Érika Valente de Medeiros, Claude Hammeckerhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLima, José Romualdo de Sousa Oliveira, Jéssica Emanuella da Silva Moura, Adriano dos Santos Silva, Charlley de Freitas Medeiros, Érika Valente deHammecker, Claude2021-08-19T19:30:05Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/837Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2023-01-13T09:46:58.184448Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false
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