Agricultura Transgênica como Ferramenta para o Desenvolvimento Sustentável e Econômico
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Diversitas Journal |
Texto Completo: | https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1775 |
Resumo: | ABSTRACT: Applied biotechnology in agriculture provides means to strengthen, improve and protect plants against the action of bad weather, pests and pathological agents that could affect the plant in its development process. The genetic transformation of plants brings the possibility of the functional validation of individually selected genes, such as the direct exploitation of transgenics in genetic improvement. In view of the fact that Brazil is one of the largest producers of transgenic foods, the objective of this work is to bring information about biotechnology as an auxiliary tool for the development of agriculture, seeking to highlight the strengths and most important aspects of this area. On producing this article, the aim was to analyze the scientific work carried out in the area of biotechnology applied to transgenic plants, their advantages and benefits in agriculture. By analyzing the data obtained in the scientific papers reviewed, it was possible to identify that transgenic foods have several advantages for agriculture and the economy, such as: resistance to pests and diseases; increased productivity; cost reduction; decreased use of pesticides, herbicides and defenders; greater tolerance to environmental and climatic conditions; introduction of new characteristics to the species from the alteration of the genome and generation of antibodies in these transgenic species. KEYWORDS: Biotechnology. Genetically Modified. Sustainability. |
id |
UNEAL_cdaa16687dfcfb95dbee442afb0d0660 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.diversitasjournal.com.br:article/1775 |
network_acronym_str |
UNEAL |
network_name_str |
Diversitas Journal |
repository_id_str |
|
spelling |
Agricultura Transgênica como Ferramenta para o Desenvolvimento Sustentável e EconômicoABSTRACT: Applied biotechnology in agriculture provides means to strengthen, improve and protect plants against the action of bad weather, pests and pathological agents that could affect the plant in its development process. The genetic transformation of plants brings the possibility of the functional validation of individually selected genes, such as the direct exploitation of transgenics in genetic improvement. In view of the fact that Brazil is one of the largest producers of transgenic foods, the objective of this work is to bring information about biotechnology as an auxiliary tool for the development of agriculture, seeking to highlight the strengths and most important aspects of this area. On producing this article, the aim was to analyze the scientific work carried out in the area of biotechnology applied to transgenic plants, their advantages and benefits in agriculture. By analyzing the data obtained in the scientific papers reviewed, it was possible to identify that transgenic foods have several advantages for agriculture and the economy, such as: resistance to pests and diseases; increased productivity; cost reduction; decreased use of pesticides, herbicides and defenders; greater tolerance to environmental and climatic conditions; introduction of new characteristics to the species from the alteration of the genome and generation of antibodies in these transgenic species. KEYWORDS: Biotechnology. Genetically Modified. Sustainability.RESUMO: A biotecnologia aplicada na agricultura fornece meios para fortalecer, melhorar e proteger as plantas contra a ação de intempéries, pragas e agentes patológicos que poderiam afetar a planta no seu processo de desenvolvimento. A transformação genética das plantas traz a possibilidade da validação funcional dos genes individualmente selecionados, como a exploração direta dos transgênicos no melhoramento genético. Tendo em vista o fato de que o Brasil é um dos maiores produtores de alimentos transgênicos, o objetivo deste trabalho é trazer informações acerca da biotecnologia como uma ferramenta auxiliar para o desenvolvimento da agricultura, buscando ressaltar os pontos fortes e aspectos mais importantes dessa área. Ao produzir este artigo, visou-se analisar os trabalhos científicos realizados na área da biotecnologia aplicada em plantas transgênicas, suas vantagens e benefícios na agricultura. Ao analisar os dados obtidos nos trabalhos científicos revisados, conseguiu-se identificar que os alimentos transgênicos trazem várias vantagens para a agricultura e para a economia, como por exemplo: resistência a pragas e doenças; aumento da produtividade; redução de custos; diminuição do uso de pesticidas, herbicidas e defensores; maior tolerância à condições ambientais e climáticas; introdução de características novas à espécie a partir da alteração do genoma e geração de anticorpos nessas espécies transgênicas. PALAVRAS-CHAVE: Biotecnologia. Geneticamente Modificado. Sustentabilidade.Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal2021-06-02info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/177510.17648/diversitas-journal-v6i2-1775Diversitas Journal; Vol. 6 No. 2 (2021): Educação para o desenvolvimento socioeconômico ; 2827-2838Diversitas Journal; Vol. 6 Núm. 2 (2021): Educação para o desenvolvimento socioeconômico ; 2827-2838Diversitas Journal; v. 6 n. 2 (2021): Educação para o desenvolvimento socioeconômico ; 2827-28382525-521510.17648/diversitas-journal-v6i2reponame:Diversitas Journalinstname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)instacron:UNEALporhttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1775/1426Copyright (c) 2021 Andressa Correia Ferro, Alice Karla Lopes Paixão, José Atalvanio da Silvahttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessFerro, Andressa CorreiaPaixão, Alice Karla LopesSilva, José Atalvanio da2024-04-19T19:41:22Zoai:ojs.diversitasjournal.com.br:article/1775Revistahttps://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/indexPUBhttps://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/muralinternacional/oairevistadiversitasjournal@gmail.com2525-52152525-5215opendoar:2024-04-19T19:41:22Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Agricultura Transgênica como Ferramenta para o Desenvolvimento Sustentável e Econômico |
title |
Agricultura Transgênica como Ferramenta para o Desenvolvimento Sustentável e Econômico |
spellingShingle |
Agricultura Transgênica como Ferramenta para o Desenvolvimento Sustentável e Econômico Ferro, Andressa Correia |
title_short |
Agricultura Transgênica como Ferramenta para o Desenvolvimento Sustentável e Econômico |
title_full |
Agricultura Transgênica como Ferramenta para o Desenvolvimento Sustentável e Econômico |
title_fullStr |
Agricultura Transgênica como Ferramenta para o Desenvolvimento Sustentável e Econômico |
title_full_unstemmed |
Agricultura Transgênica como Ferramenta para o Desenvolvimento Sustentável e Econômico |
title_sort |
Agricultura Transgênica como Ferramenta para o Desenvolvimento Sustentável e Econômico |
author |
Ferro, Andressa Correia |
author_facet |
Ferro, Andressa Correia Paixão, Alice Karla Lopes Silva, José Atalvanio da |
author_role |
author |
author2 |
Paixão, Alice Karla Lopes Silva, José Atalvanio da |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ferro, Andressa Correia Paixão, Alice Karla Lopes Silva, José Atalvanio da |
description |
ABSTRACT: Applied biotechnology in agriculture provides means to strengthen, improve and protect plants against the action of bad weather, pests and pathological agents that could affect the plant in its development process. The genetic transformation of plants brings the possibility of the functional validation of individually selected genes, such as the direct exploitation of transgenics in genetic improvement. In view of the fact that Brazil is one of the largest producers of transgenic foods, the objective of this work is to bring information about biotechnology as an auxiliary tool for the development of agriculture, seeking to highlight the strengths and most important aspects of this area. On producing this article, the aim was to analyze the scientific work carried out in the area of biotechnology applied to transgenic plants, their advantages and benefits in agriculture. By analyzing the data obtained in the scientific papers reviewed, it was possible to identify that transgenic foods have several advantages for agriculture and the economy, such as: resistance to pests and diseases; increased productivity; cost reduction; decreased use of pesticides, herbicides and defenders; greater tolerance to environmental and climatic conditions; introduction of new characteristics to the species from the alteration of the genome and generation of antibodies in these transgenic species. KEYWORDS: Biotechnology. Genetically Modified. Sustainability. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-06-02 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1775 10.17648/diversitas-journal-v6i2-1775 |
url |
https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1775 |
identifier_str_mv |
10.17648/diversitas-journal-v6i2-1775 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://diversitasjournal.com.br/diversitas_journal/article/view/1775/1426 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2021 Andressa Correia Ferro, Alice Karla Lopes Paixão, José Atalvanio da Silva https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2021 Andressa Correia Ferro, Alice Karla Lopes Paixão, José Atalvanio da Silva https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual de Alagoas - Eduneal |
dc.source.none.fl_str_mv |
Diversitas Journal; Vol. 6 No. 2 (2021): Educação para o desenvolvimento socioeconômico ; 2827-2838 Diversitas Journal; Vol. 6 Núm. 2 (2021): Educação para o desenvolvimento socioeconômico ; 2827-2838 Diversitas Journal; v. 6 n. 2 (2021): Educação para o desenvolvimento socioeconômico ; 2827-2838 2525-5215 10.17648/diversitas-journal-v6i2 reponame:Diversitas Journal instname:Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL) instacron:UNEAL |
instname_str |
Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL) |
instacron_str |
UNEAL |
institution |
UNEAL |
reponame_str |
Diversitas Journal |
collection |
Diversitas Journal |
repository.name.fl_str_mv |
Diversitas Journal - Universidade Estadual de Alagoas (UNEAL) |
repository.mail.fl_str_mv |
revistadiversitasjournal@gmail.com |
_version_ |
1797051272000438272 |