Diagnóstico da produção de hortaliças orgânicas das associações da agricultura familiar do Sul de Minas Gerais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: DIAS NETTO, Eusébio de Souza
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UNIFENAS
Texto Completo: http://tede2.unifenas.br:8080/jspui/handle/jspui/244
Resumo: The southern region of Minas Gerais is known for its large coffee production, it is also one of the largest vegetable producers in Brazil. In recent years, with the need for a differential in production to meet the consumer market, many producers have opted for the organic production of vegetables. The objective of this research was to record, analyze and relate variables that characterize associations of certified organic producers in the southern region of Minas Gerais. Data collection was done at the central of the associations of organic producers of the South of Minas Gerais, from November 2018 to March 2019. The study was carried out in the associations that is based in São Lourenço, Ouro Fino, Maria da Fé, Poço Fundo, Campo do Meio, Brasópolis, Pedralva, Pouso Alegre, Três Pontas, Córrego do Bom Jesus, Lambari, Sapucaí Mirim and Caldas, all located in the south of Minas Gerais. A representative sample of 96 producers was used, which are part of 12 associations registered in the organization of organic producers. It was concluded with the research that most organic vegetable producers in the southern region of Minas Gerais are older than 30 years and own their areas. The associations ECOMINAS, ABAL and OAV are those that encompass the largest areas of organic production. Organic crops with the highest yield are tomato, yam, potatoes, sweet potatoes and lettuce, and the most commonly used form of marketing is direct sales to consumers.
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The objective of this research was to record, analyze and relate variables that characterize associations of certified organic producers in the southern region of Minas Gerais. Data collection was done at the central of the associations of organic producers of the South of Minas Gerais, from November 2018 to March 2019. The study was carried out in the associations that is based in São Lourenço, Ouro Fino, Maria da Fé, Poço Fundo, Campo do Meio, Brasópolis, Pedralva, Pouso Alegre, Três Pontas, Córrego do Bom Jesus, Lambari, Sapucaí Mirim and Caldas, all located in the south of Minas Gerais. A representative sample of 96 producers was used, which are part of 12 associations registered in the organization of organic producers. It was concluded with the research that most organic vegetable producers in the southern region of Minas Gerais are older than 30 years and own their areas. The associations ECOMINAS, ABAL and OAV are those that encompass the largest areas of organic production. Organic crops with the highest yield are tomato, yam, potatoes, sweet potatoes and lettuce, and the most commonly used form of marketing is direct sales to consumers.A região do Sul de Minas Gerais é conhecida por sua grande produção de café, também é uma das maiores produtoras de hortaliças do Brasil. Nos últimos anos, com a necessidade de um diferencial na produção para atender o mercado consumidor, muitos produtores têm optado pela produção orgânica de hortaliças. Objetivou-se com esta pesquisa registrar, analisar e relacionar variáveis que caracterizam as associações de produtores orgânicos certificados da região do Sul de Minas Gerais. A coleta dos dados foi feita na central das associações de produtores orgânicos do Sul de Minas Gerais, no período de novembro de 2018 a março de 2019. O estudo foi realizado nas associações que têm como sede as cidades São Lourenço, Ouro Fino, Maria da Fé, Poço Fundo, Campo do Meio, Brasópolis, Pedralva, Pouso Alegre, Três Pontas, Córrego do Bom Jesus, Lambari, Sapucaí Mirim e Caldas, todas localizadas no Sul de Minas Gerais. Foi utilizada uma amostragem representativa de 96 produtores, que fazem parte de 12 associações cadastradas na organização dos produtores orgânicos. Concluiu-se com a pesquisa que a maioria dos produtores de hortaliças orgânicas na região sul de Minas Gerais possui idade acima de 30 anos e são proprietários de suas áreas. As associações ECOMINAS, ABAL e OAV são as que englobam as maiores áreas de produção orgânica. As culturas orgânicas com maior produção são tomate, inhame, batata, batata doce e alface e a forma de comercialização mais utilizada é a venda direta ao consumidor.Submitted by Zélia Fernandes Ferreira Miranda (zelia.miranda@unifenas.br) on 2019-08-09T10:57:04Z No. of bitstreams: 1 Eusébio de Souza Dias Netto.pdf: 1227625 bytes, checksum: e5a7a325460ebbf4b62df0f942324dea (MD5)Made available in DSpace on 2019-08-09T10:57:04Z (GMT). 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