Segurança de alimentos ligada a aquisição, manipulação e consumo de carne bovina em domicílio na grande Curitiba

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: OLIVEIRA, Maria Andria Rodrigues de
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: SILVA, Rafaela Jesus da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Digital Unicesumar
Texto Completo: http://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/9000
Resumo: Bovine meat is the most consumed in Brazil, and it and its derivatives have significance in the transmission of Foodborne Illness (FI) in houses. This present study evaluated the profile of consumers as well as their opinion on some aspects of hygiene adopted in the buy, manage and consumption of beef at home. The random sample was composed by adults, living of the city of Curitiba and Metropolitan area, in Paraná. The methodology consisted of collecting data online, between August and September 2020, through a questionnaire consisting of 12 sessions, divided between consent form, personal data, buy, transport, storage, thawing, cooking, consumption, surplus of preparations and FI . There are 269 people in the research, 3,4% does not have High School. It checked some dangers in some items, for example in the storage process, where 20% of surveyed keeps the storage process chilled, exceeds safe storage time. Another situation is defrosting, where 47% of surveyed, make out of the fridge, in sun exposure or immersed in water. The storage of clean leftover needs attention; 5,2% of the surveyed keeps the prepared meat on the stove to reheat before the new consumption. We conclude the need for individuals in the households to evaluate the Good Manipulation procedures that are being applied during the buy, handling and consumption of beef at home, with a view to the risks of FI, which can cause damage to the health of the consumer.
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spelling Segurança de alimentos ligada a aquisição, manipulação e consumo de carne bovina em domicílio na grande CuritibaDoenças Transmitidas por AlimentosHigiene dos AlimentosCarne VermelhaBoas Práticas de ManipulaçãoCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOBovine meat is the most consumed in Brazil, and it and its derivatives have significance in the transmission of Foodborne Illness (FI) in houses. This present study evaluated the profile of consumers as well as their opinion on some aspects of hygiene adopted in the buy, manage and consumption of beef at home. The random sample was composed by adults, living of the city of Curitiba and Metropolitan area, in Paraná. The methodology consisted of collecting data online, between August and September 2020, through a questionnaire consisting of 12 sessions, divided between consent form, personal data, buy, transport, storage, thawing, cooking, consumption, surplus of preparations and FI . There are 269 people in the research, 3,4% does not have High School. It checked some dangers in some items, for example in the storage process, where 20% of surveyed keeps the storage process chilled, exceeds safe storage time. Another situation is defrosting, where 47% of surveyed, make out of the fridge, in sun exposure or immersed in water. The storage of clean leftover needs attention; 5,2% of the surveyed keeps the prepared meat on the stove to reheat before the new consumption. We conclude the need for individuals in the households to evaluate the Good Manipulation procedures that are being applied during the buy, handling and consumption of beef at home, with a view to the risks of FI, which can cause damage to the health of the consumer.A carne bovina é a mais consumida no Brasil, tendo ela e seus derivados significância na veiculação das Doenças Transmitidas por Alimentos (DTA) em domicílios. Portanto, o presente estudo avaliou o perfil dos consumidores bem como sua opinião sobre alguns aspectos de higiene adotadas na aquisição, manipulação e no consumo de carne bovina em domicílio. A amostra, de caráter aleatório, foi composta por adultos, residentes da cidade de Curitiba e Região Metropolitana, Paraná. A metodologia consistiu na coleta de dados online, entre agosto e setembro de 2020 através de um questionário composto por 12 sessões, divididas entre termo de consentimento, dados pessoais, aquisição, transporte, armazenamento, descongelamento, cocção, consumo, excedente das preparações e DTA . Participaram da pesquisa 269 indivíduos, dos quais apenas 3,4% não possuíam ensino médio completo. Verificou-se falhas no armazenamento da carne bovina, onde 20% dos participantes embora o façam de forma refrigerada, ultrapassam o tempo de armazenamento seguro. O descongelamento também é realizado de maneira inadequada, sendo que 47% dos participantes o fazem fora da geladeira, exposto ao sol, em água corrente ou mergulhada em água. No armazenamento de sobras limpas, observou-se que 5,2% dos participantes deixam a carne já preparada sobre o fogão para reaquecer antes de um novo consumo. Conclui-se a necessidade dos indivíduos nos domicílios avaliarem os procedimentos de BP que estão sendo aplicados durante a aquisição, manipulação e consumo de carne bovina no domicílio, com vistas aos riscos de DTA, no qual podem causar danos à saúde do consumidor.UNIVERSIDADE CESUMARBrasilUNICESUMARPAULA, Natália Ferreira deRIBEIRO, Ana Lucia CardosoFIORI, Lize StangarlinPAULA, Natália Ferreira deOLIVEIRA, Maria Andria Rodrigues deSILVA, Rafaela Jesus da2021-11-01T17:57:07Z2021-11-012021-11-01T17:57:07Z2021-11-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfOLIVEIRA, Maria Andria Rodrigues de; SILVA, Rafaela Jesus da. Segurança de alimentos ligada a aquisição, manipulação e consumo de carne bovina em domicílio na grande Curitiba. 49f. 2020. Universidade Cesumar - Unicesumar: Maringá, 2020.Presencialhttp://rdu.unicesumar.edu.br/handle/123456789/9000porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital Unicesumarinstname:Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)instacron:UniCesumar2021-11-02T06:01:56Zoai:rdu.unicesumar.edu.br:123456789/9000Repositório InstitucionalPRIhttp://rdu.unicesumar.edu.br/oai/requestopendoar:2021-11-02T06:01:56Repositório Digital Unicesumar - Centro Universitário de Maringá (UNICESUMAR)false
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