Food and religion from an anthropological perspective: a brief study on sacred foods in Candomblé Bantu
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Data de Publicação: | 2022 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Alteridade (Online) |
Texto Completo: | https://www.periodicos.unimontes.br/index.php/alteridade/article/view/6076 |
Resumo: | The article presents reflections on the eating practices of the terreiro peoples with the objective of showing the dimensions of knowledge and traditions related to the cuisine of saints in Candomblé, highlighting characteristics of the African Bantu religious tradition in Brazil. Aiming at the terreiro's kitchen as a space for sociability through the production of saint's food, thinking both about issues related to food and the social relationships established in the kitchen. The theoretical foundation is based on the Anthropology of Food, using a bibliographic review as a methodological procedure, demonstrating the importance of food in the preservation and continuity of religious practices. |
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Food and religion from an anthropological perspective: a brief study on sacred foods in Candomblé BantuAlimentação e religião na perspectiva antropológica: um breve estudo sobre os alimentos sagrados no Candomblé BantuReligiãoAntropologia da AlimentaçãoPovos de TerreiroThe article presents reflections on the eating practices of the terreiro peoples with the objective of showing the dimensions of knowledge and traditions related to the cuisine of saints in Candomblé, highlighting characteristics of the African Bantu religious tradition in Brazil. Aiming at the terreiro's kitchen as a space for sociability through the production of saint's food, thinking both about issues related to food and the social relationships established in the kitchen. The theoretical foundation is based on the Anthropology of Food, using a bibliographic review as a methodological procedure, demonstrating the importance of food in the preservation and continuity of religious practices.O artigo apresenta reflexões sobre as práticas alimentares dos povos de terreiro com o objetivo de mostrar as dimensões dos saberes e tradições relacionadas à cozinha de santo no Candomblé, destacando características da tradição religiosa africana Bantu no Brasil. Visando a cozinha do terreiro como espaço de sociabilidades através da produção das comidas de santo, pensando tanto nas questões relativas à alimentação quanto nas relações sociais constituídas na cozinha. A fundamentação teórica é baseada na Antropologia da Alimentação, utilizando como procedimento metodológico a revisão bibliográfica, demonstrando a importância dos alimentos na preservação e continuidade das práticas da religião.Editora Unimontes2022-12-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtigo avaliado pelos Paresapplication/pdfhttps://www.periodicos.unimontes.br/index.php/alteridade/article/view/607610.46551/alt0401202205Alteridade Magazine; Vol. 4 No. 1 (2022): Revista Alteridade; 104-125Revista Alteridade; Vol. 4 Núm. 1 (2022): Revista Alteridade; 104-125Magazine Alteridade; Vol. 4 No 1 (2022): Revista Alteridade; 104-125Revista Alteridade; v. 4 n. 1 (2022): Revista Alteridade; 104-1252526-37492237-9479reponame:Revista Alteridade (Online)instname:Universidade Estadual de Montes Claros (UNIMONTES)instacron:UNIMONTESporhttps://www.periodicos.unimontes.br/index.php/alteridade/article/view/6076/6101Copyright (c) 2022 Revista Alteridadehttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLima, Luiz Fábio Pinheiro2022-12-19T21:10:22Zoai:ojs2.periodicos.unimontes.br:article/6076Revistahttps://www.periodicos.unimontes.br/index.php/alteridadePUBhttps://www.periodicos.unimontes.br/index.php/alteridade/oairevista.alteridade@unimontes.br || portal.periodicos@unimontes.br2526-37492237-9479opendoar:2022-12-19T21:10:22Revista Alteridade (Online) - Universidade Estadual de Montes Claros (UNIMONTES)false |
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