Controle de crestamento bacteriano comum (Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli) e alterações bioquímicas em feijoeiro induzidas por Pycnoporus sanguineus

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Toillier, Sandra Luisa
Data de Publicação: 2008
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNIOESTE
Texto Completo: http://tede.unioeste.br:8080/tede/handle/tede/1341
Resumo: Bean (Phaseolus vulgaris) is among one of the main Brazilian crops and can be affected by several diseases, such as common bacterial blight caused by Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli. The study of this interaction can contribute to development of alternative methods to control this disease. The aim of this work was to verify the antimicrobial and resistance induction activities of Pycnoporus sanguineus extracts for the control of this bean disease. The in vitro assays was conducted at the Laboratory of Plant of the State University of West of Paraná (UNIOESTE) - Campus of Marechal Cândido Rondon - PR and were used aqueous extracts from basidiocarp, mycelium and culture filtrate of P. sanguineus in concentrations of 1, 5, 10, 15 and 20%, with water, acibenzolar-S-methyl (ASM - 125 mg a.i. L-1) and antibiotic (oxytetracycline 22.5 mg L-1 + streptomycin 225 mg L-1) as control treatments. For in vivo assays were evaluated disease severity and the activities of peroxidase, polyphenol oxidase, β-1,3 glucanase and phenylalanine ammonia-lyase, using extracts of mycelium, basidiocarp and culture filtrate of P. sanguineus at 5 and 10%, these tests being conducted in greenhouses in the area belonging to the Complex Biological Control and Protected Cultivation Mario Cesar Lopes of UNIOESTE, Campus of Marechal Cândido Rondon. In vitro was verified antibacterial activity only for culture filtrate in concentrations up 15% and for all concentrations of basidiocarp extract. In vivo the results indicated the potential of basidiocarps extracts from P. sanguineus for the control of Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli in bean, which can occur either by direct antimicrobial activity and resistance induction involving the activation of enzymes studied
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The study of this interaction can contribute to development of alternative methods to control this disease. The aim of this work was to verify the antimicrobial and resistance induction activities of Pycnoporus sanguineus extracts for the control of this bean disease. The in vitro assays was conducted at the Laboratory of Plant of the State University of West of Paraná (UNIOESTE) - Campus of Marechal Cândido Rondon - PR and were used aqueous extracts from basidiocarp, mycelium and culture filtrate of P. sanguineus in concentrations of 1, 5, 10, 15 and 20%, with water, acibenzolar-S-methyl (ASM - 125 mg a.i. L-1) and antibiotic (oxytetracycline 22.5 mg L-1 + streptomycin 225 mg L-1) as control treatments. 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In vivo the results indicated the potential of basidiocarps extracts from P. sanguineus for the control of Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli in bean, which can occur either by direct antimicrobial activity and resistance induction involving the activation of enzymes studiedA cultura do feijão (Phaseolus vulgaris) está entre uma das principais da agricultura nacional e pode ser afetada por várias doenças, como o crestamento bacteriano comum causado por Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli. O entendimento desse patossistema pode contribuir para que sejam desenvolvidos métodos alternativos para o controle desta doença. O objetivo deste trabalho foi verificar as atividades antibacteriana e indutora de resistência de extratos de Pycnoporus sanguineus para controle desta doença em feijoeiro. O estudo in vitro foi realizado no Laboratório de Fitopatologia da Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE) Campus de Marechal Cândido Rondon PR e foram utilizados extratos aquosos de basidiocarpo, micélio e filtrado de cultura de P. sanguineus nas concentrações de 1, 5, 10, 15 e 20%, além das testemunhas, água, acibenzolar-S-metil (ASM - 125 mg i.a. L-1) e antibiótico (22,5 mg L-1 de oxitetraciclina + 225 mg L-1 de estreptomicina). Para o teste in vivo, foi realizada a avaliação de severidade e atividade de peroxidase, polifenoloxidase, β-1,3 glucanase e fenilalanina amônia-liase, com o uso de extrato de micélio, basidiocarpo e filtrado de cultura de P. sanguineus a 5 e 10%, sendo estes ensaios conduzidos em estufa na área pertencente ao Complexo de Controle Biológico e Cultivo Protegido Mário César Lopes da UNIOESTE, Campus de Marechal Cândido Rondon. In vitro verificou-se atividade antibacteriana apenas para o filtrado de cultura em concentrações acima de 15% e para o extrato de basidiocarpo em todas as concentrações avaliadas. In vivo, os resultados indicaram o potencial de extratos de basidiocarpos de P. sanguineus para o controle de Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli em feijoeiro, o que pode ocorrer tanto por atividade antimicrobiana direta quanto por indução de resistência envolvendo a ativação das enzimas de defesa vegetal estudadasMade available in DSpace on 2017-07-10T17:37:26Z (GMT). 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