AVALIAÇÃO DA ECOEFICIÊNCIA DE REFEIÇÃO FORNECIDA POR UNIDADE DE INTERNAÇÃO PEDIÁTRICA DE UM HOSPITAL PÚBLICO DO SUL DO BRASIL: UM ESTUDO DE CASO
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Interfaces Científicas. Saúde e Ambiente (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.set.edu.br/saude/article/view/10970 |
Resumo: | This study aimed to verify the food consumption in the breakfast meal in a pediatric inpatient unit of a university hospital (HPU) in southern Brazil and to evaluate the eco-efficiency (EE) of the raw materials used in this meal. This is an observational case study using secondary data. Data were collected on eight working days between October and November 2021. The consumption of the constituent items of this type of meal was evaluated, including types of drinks in general and solid foods. The characteristics regarding gender and age groups of the public who received this meal were also identified. Five types of calculations were used to assess EE. The variables used were: financial value, caloric value, amount used, waste generation and water footprint (WF) of the food served. In the period evaluated, 95 patients age between 6 months and 17 years were identified, 55.7% of whom were male 187 breakfast were delivered, of which 50.8% were not consumed. In total, 20.42 Kg of products of animal origin and 14.35 Kg of products of plant origin were offered. Animal products represent 91,6% of the total WF and presented the worst results in the EE calculations. On the other hand, the breads/cakes and complements food groups obtained the best results in the EE evaluations. The use of EE calculations can be used as an environmental indicator associated with the factors involved in the consumption and waste of meals. |
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AVALIAÇÃO DA ECOEFICIÊNCIA DE REFEIÇÃO FORNECIDA POR UNIDADE DE INTERNAÇÃO PEDIÁTRICA DE UM HOSPITAL PÚBLICO DO SUL DO BRASIL: UM ESTUDO DE CASOThis study aimed to verify the food consumption in the breakfast meal in a pediatric inpatient unit of a university hospital (HPU) in southern Brazil and to evaluate the eco-efficiency (EE) of the raw materials used in this meal. This is an observational case study using secondary data. Data were collected on eight working days between October and November 2021. The consumption of the constituent items of this type of meal was evaluated, including types of drinks in general and solid foods. The characteristics regarding gender and age groups of the public who received this meal were also identified. Five types of calculations were used to assess EE. The variables used were: financial value, caloric value, amount used, waste generation and water footprint (WF) of the food served. In the period evaluated, 95 patients age between 6 months and 17 years were identified, 55.7% of whom were male 187 breakfast were delivered, of which 50.8% were not consumed. In total, 20.42 Kg of products of animal origin and 14.35 Kg of products of plant origin were offered. Animal products represent 91,6% of the total WF and presented the worst results in the EE calculations. On the other hand, the breads/cakes and complements food groups obtained the best results in the EE evaluations. The use of EE calculations can be used as an environmental indicator associated with the factors involved in the consumption and waste of meals.Esse estudo teve como objetivo avaliar a ecoeficiência (EE) das matérias-primas utilizadas na refeição de café da manhã em uma unidade de internação pediátrica de um hospital público universitário no sul do Brasil e verificar o consumo alimentar dos pacientes. Trata-se de um estudo de caso observacional e com utilização de dados secundários. Os dados foram coletados em oito dias úteis entre outubro e novembro de 2021. Avaliou-se os itens constituintes desse tipo de refeição, incluindo os tipos de bebidas em geral e alimentos sólidos. Também, foram identificadas as características quanto a gênero e faixas etárias do público que recebeu essa refeição. Foram desenvolvidos cinco tipos de cálculo para avaliar a EE, utilizando as variáveis: valor financeiro e calórico para “valor de produto”; e quantidade utilizada e pegada hídrica (PH) dos alimentos para “influência ambiental”. No período avaliado foram identificados 95 pacientes com idades entre seis meses a 17 anos incompletos, sendo 55,7% do sexo masculino. Foram entregues 187 cafés da manhã, sendo que 50,8% não foi consumido. No total foram ofertados 20,42 kg de produtos de origem animal e 14,35 kg de produtos de origem vegetal. Os produtos de origem animal representam 91,6% do total da PH e apresentaram os piores resultados nos cálculos de EE. Em contrapartida, os grupos de alimentos de pães/bolos e complementos obtiveram os melhores resultados nas avaliações de EE. O uso de cálculos de EE pode ser usado como um indicador ambiental associado aos fatores envolvidos no consumo e desperdícios de refeições.Editora Universitária Tiradentes2022-11-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.set.edu.br/saude/article/view/1097010.17564/2316-3798.2022v9n1p273-289Interfaces Científicas - Saúde e Ambiente; v. 9 n. 1 (2022): Fluxo Contínuo; 273-2892316-37982316-331310.17564/2316-3798.2022v9n1reponame:Interfaces Científicas. Saúde e Ambiente (Online)instname:Universidade Tiradentes (UNIT)instacron:UNITporhttps://periodicos.set.edu.br/saude/article/view/10970/5105Copyright (c) 2022 Interfaces Científicas - Saúde e Ambientehttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessStrasburg, Virgílio JoséBassanesi, Fernanda de VargasSilveira, Ana Clara Javier Lemos2022-11-04T20:26:35Zoai:ojs.emnuvens.com.br:article/10970Revistahttps://periodicos.set.edu.br/saudePRIhttps://periodicos.set.edu.br/index.php/saude/oai||crismporto@gmail.com||interfaces_saude_editor@yahoo.com.br2316-37982316-3313opendoar:2022-11-04T20:26:35Interfaces Científicas. Saúde e Ambiente (Online) - Universidade Tiradentes (UNIT)false |
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