A PRÁTICA DOCENTE NA EDUCAÇÃO PROFISSIONAL E TECNOLÓGICA: RELATO DE UMA INTERVENÇÃO PEDAGÓGICA INTERDISCIPLINAR PARA O CURSO TÉCNICO EM ALIMENTOS INTEGRADO AO ENSINO MÉDIO
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Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Interfaces Científicas. Educação (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.set.edu.br/educacao/article/view/10755 |
Resumo: | School projects dynamically involve professors and students. Thus, an interdisciplinary pedagogical intervention project was planned and developed as a partnership between professors of Chemistry and of specific subjects in the secondary integrated Technical Course in Food. The class experience entitled Identification and characterization of organic functional groups in molecules of use/interest in the area of food given to students of the 3rd year, and the remote teaching activities developed are reported, since its conception, planning and implementation. Finally, the impact of the theory-practice relationship on the teaching-learning process, visualizing Chemistry in the area of food and in the daily life itself, is assessed through a specific survey applied to students. The results were satisfactory and encourage the improvement of this and the development of new interdisciplinary projects by the teams. |
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A PRÁTICA DOCENTE NA EDUCAÇÃO PROFISSIONAL E TECNOLÓGICA: RELATO DE UMA INTERVENÇÃO PEDAGÓGICA INTERDISCIPLINAR PARA O CURSO TÉCNICO EM ALIMENTOS INTEGRADO AO ENSINO MÉDIOSchool projects dynamically involve professors and students. Thus, an interdisciplinary pedagogical intervention project was planned and developed as a partnership between professors of Chemistry and of specific subjects in the secondary integrated Technical Course in Food. The class experience entitled Identification and characterization of organic functional groups in molecules of use/interest in the area of food given to students of the 3rd year, and the remote teaching activities developed are reported, since its conception, planning and implementation. Finally, the impact of the theory-practice relationship on the teaching-learning process, visualizing Chemistry in the area of food and in the daily life itself, is assessed through a specific survey applied to students. The results were satisfactory and encourage the improvement of this and the development of new interdisciplinary projects by the teams.Los proyectos escolares involucran dinámicamente a docentes y alumnos. Así, se planificó y desarrolló un proyecto de intervención pedagógica interdisciplinar en colaboración entre profesores de la disciplina de Química y de disciplinas específicas del Curso Técnico en Alimentación Integrado a la Enseñanza Media. Se relata la experiencia de clase titulada Identificación y caracterización de grupos orgánicos funcionales en moléculas de uso/interés en el área de alimentos, impartida a estudiantes de 3° año, y las actividades de enseñanza a distancia desarrolladas desde su concepción, planificación e implementación. Al final, se evaluó el impacto de la relación teoría-práctica en el proceso de enseñanza-aprendizaje, con la visualización de la Química en el área de alimentación y en la propia vida cotidiana, a través de un cuestionario específico aplicado a los estudiantes. Los resultados fueron muy satisfactorios y fomentan la mejora de este y el desarrollo de nuevos proyectos interdisciplinares entre los equipos.Projetos escolares envolvem de maneira dinâmica professores e alunos. Assim, um projeto de intervenção pedagógica interdisciplinar foi planejado e desenvolvido como uma parceria entre docentes da disciplina de Química e de disciplinas específicas do Curso Técnico em Alimentos Integrado ao Ensino Médio. A experiência de aula intitulada Identificação e caracterização de grupos funcionais orgânicos em moléculas de uso/interesse na área de alimentos ministrada aos alunos do 3º ano, e as atividades de ensino remotas desenvolvidas são relatadas desde sua concepção, planejamento e implementação. Ao final, o impacto da relação teoria-prática no processo de ensino-aprendizagem, com visualização da Química na área de alimentos e no cotidiano em si, foi avaliado através de questionário específico aplicado aos alunos. Os resultados foram muito satisfatórios e fomentam o aprimoramento deste e o desenvolvimento de novos projetos interdisciplinares entre as equipes.Editora Universitária Tiradentes2023-07-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.set.edu.br/educacao/article/view/1075510.17564/2316-3828.2023v12n1p245-264Interfaces Científicas - Educação; v. 12 n. 1 (2023): Fluxo Contínuo; 245-2642316-38282316-333X10.17564/2316-3828.2023v12n1reponame:Interfaces Científicas. Educação (Online)instname:Universidade Tiradentes (UNIT)instacron:UNITporhttps://periodicos.set.edu.br/educacao/article/view/10755/5394Copyright (c) 2023 Interfaces Científicas - Educaçãoinfo:eu-repo/semantics/openAccessFeiten, Mirian Cristina2023-02-27T20:20:13Zoai:ojs.periodicos.set.edu.br:article/10755Revistahttps://periodicos.set.edu.br/educacaoPRIhttps://periodicos.set.edu.br/educacao/oai||crismporto@gmail.com2316-38282316-333Xopendoar:2023-10-16T10:12:34.655174Interfaces Científicas. Educação (Online) - Universidade Tiradentes (UNIT)false |
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