Acúmulo de micronutrientes em beterraba submetida a diferentes manejos de fertirrigação e niveis de salinidade
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.dca.uem.br/V3N1.htm http://hdl.handle.net/11449/137403 |
Resumo: | Knowledge of the amount of nutrients accumulated in the plant provides important information that can assist in the fertilization of crops program. To study the salt effect caused by high amounts of fertilizers applied by fertigation, an experiment was conducted in a greenhouse at the FCA/UNESP, Botucatu, SP. The experiment lasted 90 days (01/11/11 to 29/01/12) constituting five levels of electrical conductivity (1.0, 3.0, 6.0, 9.0, and 12.0 dS m-1), fertigation two management (M1: traditional management, M2: management by controlling the ionic concentration of the soil solution) and two varieties of beets (Early Wonder and Itapuã) blocks with 4 repeats forming a 5x2x2 factorial. From the dry weight of shoots and roots was determined the levels of micronutrients (B, Cu, Fe, Mn, Zn mg kg-1), and by multiplying the dry matter accumulation was determined in these plant . The accumulation of micronutrients in different parts of the plant followed the order: Fe> Mn> Zn> B> Cu for the different management fertigation studied. The Cu, Fe, Mn element present responses to increased soil salinity leading to greater absorption. |
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Acúmulo de micronutrientes em beterraba submetida a diferentes manejos de fertirrigação e niveis de salinidadeAccumulation of micronutrient in beet posted to different fertigation management and salinity levelsBeta vulgaris L.Soil solutionElectrical conductivityBeta vulgaris L.Solução do soloCondutividade elétricaKnowledge of the amount of nutrients accumulated in the plant provides important information that can assist in the fertilization of crops program. To study the salt effect caused by high amounts of fertilizers applied by fertigation, an experiment was conducted in a greenhouse at the FCA/UNESP, Botucatu, SP. The experiment lasted 90 days (01/11/11 to 29/01/12) constituting five levels of electrical conductivity (1.0, 3.0, 6.0, 9.0, and 12.0 dS m-1), fertigation two management (M1: traditional management, M2: management by controlling the ionic concentration of the soil solution) and two varieties of beets (Early Wonder and Itapuã) blocks with 4 repeats forming a 5x2x2 factorial. From the dry weight of shoots and roots was determined the levels of micronutrients (B, Cu, Fe, Mn, Zn mg kg-1), and by multiplying the dry matter accumulation was determined in these plant . The accumulation of micronutrients in different parts of the plant followed the order: Fe> Mn> Zn> B> Cu for the different management fertigation studied. The Cu, Fe, Mn element present responses to increased soil salinity leading to greater absorption.O conhecimento da quantidade de nutrientes acumulados na planta fornece importantes informações que podem auxiliar no programa de adubação das culturas. Visando estudar o efeito salino provocado por elevadas quantidades de fertilizantes aplicadas pela fertirrigação, foi realizado um experimento em casa de vegetação na FCA/UNESP, Botucatu, SP. O experimento foi realizado durante 90 dias (01/11/11 a 29/01/12) constituindo-se de cinco níveis de condutividade elétrica (1,0; 3,0; 6,0; 9,0; e 12,0 dS m-1), dois manejos de fertirrigação (M1: manejo tradicional, M2: manejo por controle da concentração iônica da solução do solo) e dois cultivares de beterraba (Early Wonder e Itapuã) em blocos casualizados com 4 repetições formando um fatorial 5x2x2. A partir da massa de matéria seca da parte aérea e raízes foi determinado os teores de micronutrientes (B, Cu, Fe, Mn e Zn, mg kg-1), e pela multiplicação da massa de matéria seca determinou-se o acúmulo destes na planta. O acúmulo dos micronutrientes nas diferentes partes da planta seguiu a seguinte ordem: Fe > Mn > Zn > B > Cu, para os diferentes manejos da fertirrigação estudados. Os elemento B, Cu, Fe, Mn apresentaram respostas para o aumento da salinidade do solo levando a maiores absorção dos mesmos.Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Engenharia Rural, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA), Departamento de Engenharia Rural, Botucatu, SP, BrasilUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Silva, Alexsandro Oliveira da [UNESP]Klar, Antonio Evaldo [UNESP]2016-04-01T18:45:31Z2016-04-01T18:45:31Z2014info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article294-307application/pdfhttp://www.dca.uem.br/V3N1.htmJournal of Agronomic Sciences, v. 3, n. 1, p. 294-307, 2014.2316-1809http://hdl.handle.net/11449/137403ISSN2316-1809-2014-03-01-294-307.pdfCurrículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporJournal of Agronomic Sciencesinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-04-30T14:00:12Zoai:repositorio.unesp.br:11449/137403Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T13:41:26.934945Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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