Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , , , , , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400012 http://hdl.handle.net/11449/158161 |
Resumo: | SUMMARY This work aimed to evaluate three varieties of sorghum as wet grain silage (high, low and white tannin), combined with two form of food supply (concentrated with roughage separated or mixed) on dry matter intake, body weight evolution, average daily growth, feed conversion, main meat and carcass traits (rib eye area, fat thickness and marbling in vivo and post mortem) in Hereford-Angus crossbred steers. Forty eight males castrated with 20 months of age were used, divided into randomized blocks, arranged in a 3 × 2 factorial. The regression coefficients for the weight gain of each treatment was compared using orthogonal contrasts. Dry matter intake was affected by the type of sorghum (P=0.002) and the form of food supply (P=0.0005). The form of food supply can interfere with the dry matter intake (P=0.0001) and weight (P=0.0001). Feed conversion and marbling, was affected by the type of sorghum (P=0.04). Meat marbling measured at deboning was affected by the form of food supply (P=0.04). The type of sorghum and form of food supply did not influence carcass characteristics and weights of meat cuts. The concentrated with roughage separated supply is nutritionally and operationally preferable. |
id |
UNSP_04bb6589031cbbea55d1aa00adcf6856 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/158161 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgoCarcass and meat quality traits of crossbred Angus-Hereford calfs fed with Sorghum grain silagebeef cattlegrowth traitscarcass traitsmeat qualitytanninbovinos de cortecrescimentocarcaçaqualidade da carnetaninoSUMMARY This work aimed to evaluate three varieties of sorghum as wet grain silage (high, low and white tannin), combined with two form of food supply (concentrated with roughage separated or mixed) on dry matter intake, body weight evolution, average daily growth, feed conversion, main meat and carcass traits (rib eye area, fat thickness and marbling in vivo and post mortem) in Hereford-Angus crossbred steers. Forty eight males castrated with 20 months of age were used, divided into randomized blocks, arranged in a 3 × 2 factorial. The regression coefficients for the weight gain of each treatment was compared using orthogonal contrasts. Dry matter intake was affected by the type of sorghum (P=0.002) and the form of food supply (P=0.0005). The form of food supply can interfere with the dry matter intake (P=0.0001) and weight (P=0.0001). Feed conversion and marbling, was affected by the type of sorghum (P=0.04). Meat marbling measured at deboning was affected by the form of food supply (P=0.04). The type of sorghum and form of food supply did not influence carcass characteristics and weights of meat cuts. The concentrated with roughage separated supply is nutritionally and operationally preferable.RESUMO Objetivou-se avaliar três tipos de silagem de grão úmido de sorgo (alto tanino, baixo tanino e branco), na forma de silagem de grão úmido, combinados com duas formas de fornecimento da ração (volumoso e concentrado fornecidos de forma separada ou misturada), sobre o consumo de matéria seca, evolução do peso vivo, ganho de peso médio diário, conversão alimentar e principais características de carcaça (área de olho de lombo, espessura de gordura subcutânea e marmorização in vivo e post mortem) e carne (cor, maciez e pH) de novilhos cruzados Hereford-Angus. Foram utilizados 48 bovinos machos, castrados, cruzados Hereford-Angus, com idade média de 20 meses, divididos em blocos casualizados, em fatorial 3 × 2. A regressão do ganho de peso de cada tratamento foi comparada utilizando-se contrastes ortogonais. Para consumo de matéria seca relativo, houve efeito do tipo de sorgo (P=0,002) e forma de fornecimento da ração (P=0,0005). A forma de fornecimento da ração pode interferir sobre o consumo de matéria seca absoluto e peso vivo médio (P=0,0001). Para a conversão alimentar foi observado efeito do tipo de sorgo (P=0,04. Observou-se efeito da forma de fornecimento da ração para a marmorização (P=0,04) post mortem. Não houve efeito do tipo de sorgo e da forma de fornecimento da ração sobre as características de carcaça e pesos dos cortes cárneos. O fornecimento do volumoso separado do concentrado na alimentação de bovinos confinados é viável do ponto de vista operacional e nutricional.Universidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaUniversidade de São Paulo Departamento de Nutrição e Produção AnimalInstituto Nacional de Investigación AgropecuariaUniversidad de la República Facultad de AgronomíaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaUFBA - Universidade Federal da BahiaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Instituto Nacional de Investigación AgropecuariaUniversidad de la República Facultad de AgronomíaChiaia, Hermenegildo Lucas JustinoBaldi, FernandoPereira, Angélica Simone CravoBanchero, GeorggetBrito, GustavoLa Manna, AlejandroFernandez, EnriqueAcosta, YamandúMontossi, FabioGasalla, PabloMiglierina, Agustín FernándezNuÑez, Agustin2018-11-12T17:28:37Z2018-11-12T17:28:37Z2016-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article685-695application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400012Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 685-695, 2016.1519-9940http://hdl.handle.net/11449/15816110.1590/s1519-99402016000400012S1519-99402016000400685S1519-99402016000400685.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Saúde e Produção Animal0,273info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T18:39:53Zoai:repositorio.unesp.br:11449/158161Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T14:14:56.008086Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo Carcass and meat quality traits of crossbred Angus-Hereford calfs fed with Sorghum grain silage |
title |
Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo |
spellingShingle |
Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo Chiaia, Hermenegildo Lucas Justino beef cattle growth traits carcass traits meat quality tannin bovinos de corte crescimento carcaça qualidade da carne tanino |
title_short |
Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo |
title_full |
Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo |
title_fullStr |
Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo |
title_full_unstemmed |
Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo |
title_sort |
Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo |
author |
Chiaia, Hermenegildo Lucas Justino |
author_facet |
Chiaia, Hermenegildo Lucas Justino Baldi, Fernando Pereira, Angélica Simone Cravo Banchero, Georgget Brito, Gustavo La Manna, Alejandro Fernandez, Enrique Acosta, Yamandú Montossi, Fabio Gasalla, Pablo Miglierina, Agustín Fernández NuÑez, Agustin |
author_role |
author |
author2 |
Baldi, Fernando Pereira, Angélica Simone Cravo Banchero, Georgget Brito, Gustavo La Manna, Alejandro Fernandez, Enrique Acosta, Yamandú Montossi, Fabio Gasalla, Pablo Miglierina, Agustín Fernández NuÑez, Agustin |
author2_role |
author author author author author author author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual Paulista (Unesp) Universidade de São Paulo (USP) Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria Universidad de la República Facultad de Agronomía |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Chiaia, Hermenegildo Lucas Justino Baldi, Fernando Pereira, Angélica Simone Cravo Banchero, Georgget Brito, Gustavo La Manna, Alejandro Fernandez, Enrique Acosta, Yamandú Montossi, Fabio Gasalla, Pablo Miglierina, Agustín Fernández NuÑez, Agustin |
dc.subject.por.fl_str_mv |
beef cattle growth traits carcass traits meat quality tannin bovinos de corte crescimento carcaça qualidade da carne tanino |
topic |
beef cattle growth traits carcass traits meat quality tannin bovinos de corte crescimento carcaça qualidade da carne tanino |
description |
SUMMARY This work aimed to evaluate three varieties of sorghum as wet grain silage (high, low and white tannin), combined with two form of food supply (concentrated with roughage separated or mixed) on dry matter intake, body weight evolution, average daily growth, feed conversion, main meat and carcass traits (rib eye area, fat thickness and marbling in vivo and post mortem) in Hereford-Angus crossbred steers. Forty eight males castrated with 20 months of age were used, divided into randomized blocks, arranged in a 3 × 2 factorial. The regression coefficients for the weight gain of each treatment was compared using orthogonal contrasts. Dry matter intake was affected by the type of sorghum (P=0.002) and the form of food supply (P=0.0005). The form of food supply can interfere with the dry matter intake (P=0.0001) and weight (P=0.0001). Feed conversion and marbling, was affected by the type of sorghum (P=0.04). Meat marbling measured at deboning was affected by the form of food supply (P=0.04). The type of sorghum and form of food supply did not influence carcass characteristics and weights of meat cuts. The concentrated with roughage separated supply is nutritionally and operationally preferable. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-12-01 2018-11-12T17:28:37Z 2018-11-12T17:28:37Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400012 Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 685-695, 2016. 1519-9940 http://hdl.handle.net/11449/158161 10.1590/s1519-99402016000400012 S1519-99402016000400685 S1519-99402016000400685.pdf |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400012 http://hdl.handle.net/11449/158161 |
identifier_str_mv |
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 685-695, 2016. 1519-9940 10.1590/s1519-99402016000400012 S1519-99402016000400685 S1519-99402016000400685.pdf |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal 0,273 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
685-695 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
UFBA - Universidade Federal da Bahia |
publisher.none.fl_str_mv |
UFBA - Universidade Federal da Bahia |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1808128336211214336 |