Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Chiaia, Hermenegildo Lucas Justino
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Baldi, Fernando, Pereira, Angélica Simone Cravo, Banchero, Georgget, Brito, Gustavo, La Manna, Alejandro, Fernandez, Enrique, Acosta, Yamandú, Montossi, Fabio, Gasalla, Pablo, Miglierina, Agustín Fernández, NuÑez, Agustin
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400012
http://hdl.handle.net/11449/158161
Resumo: SUMMARY This work aimed to evaluate three varieties of sorghum as wet grain silage (high, low and white tannin), combined with two form of food supply (concentrated with roughage separated or mixed) on dry matter intake, body weight evolution, average daily growth, feed conversion, main meat and carcass traits (rib eye area, fat thickness and marbling in vivo and post mortem) in Hereford-Angus crossbred steers. Forty eight males castrated with 20 months of age were used, divided into randomized blocks, arranged in a 3 × 2 factorial. The regression coefficients for the weight gain of each treatment was compared using orthogonal contrasts. Dry matter intake was affected by the type of sorghum (P=0.002) and the form of food supply (P=0.0005). The form of food supply can interfere with the dry matter intake (P=0.0001) and weight (P=0.0001). Feed conversion and marbling, was affected by the type of sorghum (P=0.04). Meat marbling measured at deboning was affected by the form of food supply (P=0.04). The type of sorghum and form of food supply did not influence carcass characteristics and weights of meat cuts. The concentrated with roughage separated supply is nutritionally and operationally preferable.
id UNSP_04bb6589031cbbea55d1aa00adcf6856
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/158161
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgoCarcass and meat quality traits of crossbred Angus-Hereford calfs fed with Sorghum grain silagebeef cattlegrowth traitscarcass traitsmeat qualitytanninbovinos de cortecrescimentocarcaçaqualidade da carnetaninoSUMMARY This work aimed to evaluate three varieties of sorghum as wet grain silage (high, low and white tannin), combined with two form of food supply (concentrated with roughage separated or mixed) on dry matter intake, body weight evolution, average daily growth, feed conversion, main meat and carcass traits (rib eye area, fat thickness and marbling in vivo and post mortem) in Hereford-Angus crossbred steers. Forty eight males castrated with 20 months of age were used, divided into randomized blocks, arranged in a 3 × 2 factorial. The regression coefficients for the weight gain of each treatment was compared using orthogonal contrasts. Dry matter intake was affected by the type of sorghum (P=0.002) and the form of food supply (P=0.0005). The form of food supply can interfere with the dry matter intake (P=0.0001) and weight (P=0.0001). Feed conversion and marbling, was affected by the type of sorghum (P=0.04). Meat marbling measured at deboning was affected by the form of food supply (P=0.04). The type of sorghum and form of food supply did not influence carcass characteristics and weights of meat cuts. The concentrated with roughage separated supply is nutritionally and operationally preferable.RESUMO Objetivou-se avaliar três tipos de silagem de grão úmido de sorgo (alto tanino, baixo tanino e branco), na forma de silagem de grão úmido, combinados com duas formas de fornecimento da ração (volumoso e concentrado fornecidos de forma separada ou misturada), sobre o consumo de matéria seca, evolução do peso vivo, ganho de peso médio diário, conversão alimentar e principais características de carcaça (área de olho de lombo, espessura de gordura subcutânea e marmorização in vivo e post mortem) e carne (cor, maciez e pH) de novilhos cruzados Hereford-Angus. Foram utilizados 48 bovinos machos, castrados, cruzados Hereford-Angus, com idade média de 20 meses, divididos em blocos casualizados, em fatorial 3 × 2. A regressão do ganho de peso de cada tratamento foi comparada utilizando-se contrastes ortogonais. Para consumo de matéria seca relativo, houve efeito do tipo de sorgo (P=0,002) e forma de fornecimento da ração (P=0,0005). A forma de fornecimento da ração pode interferir sobre o consumo de matéria seca absoluto e peso vivo médio (P=0,0001). Para a conversão alimentar foi observado efeito do tipo de sorgo (P=0,04. Observou-se efeito da forma de fornecimento da ração para a marmorização (P=0,04) post mortem. Não houve efeito do tipo de sorgo e da forma de fornecimento da ração sobre as características de carcaça e pesos dos cortes cárneos. O fornecimento do volumoso separado do concentrado na alimentação de bovinos confinados é viável do ponto de vista operacional e nutricional.Universidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaUniversidade de São Paulo Departamento de Nutrição e Produção AnimalInstituto Nacional de Investigación AgropecuariaUniversidad de la República Facultad de AgronomíaUniversidade Estadual Paulista Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Departamento de ZootecniaUFBA - Universidade Federal da BahiaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade de São Paulo (USP)Instituto Nacional de Investigación AgropecuariaUniversidad de la República Facultad de AgronomíaChiaia, Hermenegildo Lucas JustinoBaldi, FernandoPereira, Angélica Simone CravoBanchero, GeorggetBrito, GustavoLa Manna, AlejandroFernandez, EnriqueAcosta, YamandúMontossi, FabioGasalla, PabloMiglierina, Agustín FernándezNuÑez, Agustin2018-11-12T17:28:37Z2018-11-12T17:28:37Z2016-12-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article685-695application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400012Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 685-695, 2016.1519-9940http://hdl.handle.net/11449/15816110.1590/s1519-99402016000400012S1519-99402016000400685S1519-99402016000400685.pdfSciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Brasileira de Saúde e Produção Animal0,273info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T18:39:53Zoai:repositorio.unesp.br:11449/158161Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T14:14:56.008086Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo
Carcass and meat quality traits of crossbred Angus-Hereford calfs fed with Sorghum grain silage
title Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo
spellingShingle Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo
Chiaia, Hermenegildo Lucas Justino
beef cattle
growth traits
carcass traits
meat quality
tannin
bovinos de corte
crescimento
carcaça
qualidade da carne
tanino
title_short Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo
title_full Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo
title_fullStr Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo
title_full_unstemmed Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo
title_sort Desempenho, características da carcaça e qualidade da carne de novilhos cruzados Hereford-Angus alimentados com silagem de grão úmido de sorgo
author Chiaia, Hermenegildo Lucas Justino
author_facet Chiaia, Hermenegildo Lucas Justino
Baldi, Fernando
Pereira, Angélica Simone Cravo
Banchero, Georgget
Brito, Gustavo
La Manna, Alejandro
Fernandez, Enrique
Acosta, Yamandú
Montossi, Fabio
Gasalla, Pablo
Miglierina, Agustín Fernández
NuÑez, Agustin
author_role author
author2 Baldi, Fernando
Pereira, Angélica Simone Cravo
Banchero, Georgget
Brito, Gustavo
La Manna, Alejandro
Fernandez, Enrique
Acosta, Yamandú
Montossi, Fabio
Gasalla, Pablo
Miglierina, Agustín Fernández
NuÑez, Agustin
author2_role author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Universidade de São Paulo (USP)
Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria
Universidad de la República Facultad de Agronomía
dc.contributor.author.fl_str_mv Chiaia, Hermenegildo Lucas Justino
Baldi, Fernando
Pereira, Angélica Simone Cravo
Banchero, Georgget
Brito, Gustavo
La Manna, Alejandro
Fernandez, Enrique
Acosta, Yamandú
Montossi, Fabio
Gasalla, Pablo
Miglierina, Agustín Fernández
NuÑez, Agustin
dc.subject.por.fl_str_mv beef cattle
growth traits
carcass traits
meat quality
tannin
bovinos de corte
crescimento
carcaça
qualidade da carne
tanino
topic beef cattle
growth traits
carcass traits
meat quality
tannin
bovinos de corte
crescimento
carcaça
qualidade da carne
tanino
description SUMMARY This work aimed to evaluate three varieties of sorghum as wet grain silage (high, low and white tannin), combined with two form of food supply (concentrated with roughage separated or mixed) on dry matter intake, body weight evolution, average daily growth, feed conversion, main meat and carcass traits (rib eye area, fat thickness and marbling in vivo and post mortem) in Hereford-Angus crossbred steers. Forty eight males castrated with 20 months of age were used, divided into randomized blocks, arranged in a 3 × 2 factorial. The regression coefficients for the weight gain of each treatment was compared using orthogonal contrasts. Dry matter intake was affected by the type of sorghum (P=0.002) and the form of food supply (P=0.0005). The form of food supply can interfere with the dry matter intake (P=0.0001) and weight (P=0.0001). Feed conversion and marbling, was affected by the type of sorghum (P=0.04). Meat marbling measured at deboning was affected by the form of food supply (P=0.04). The type of sorghum and form of food supply did not influence carcass characteristics and weights of meat cuts. The concentrated with roughage separated supply is nutritionally and operationally preferable.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-12-01
2018-11-12T17:28:37Z
2018-11-12T17:28:37Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400012
Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 685-695, 2016.
1519-9940
http://hdl.handle.net/11449/158161
10.1590/s1519-99402016000400012
S1519-99402016000400685
S1519-99402016000400685.pdf
url http://dx.doi.org/10.1590/s1519-99402016000400012
http://hdl.handle.net/11449/158161
identifier_str_mv Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal. UFBA - Universidade Federal da Bahia, v. 17, n. 4, p. 685-695, 2016.
1519-9940
10.1590/s1519-99402016000400012
S1519-99402016000400685
S1519-99402016000400685.pdf
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal
0,273
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 685-695
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv UFBA - Universidade Federal da Bahia
publisher.none.fl_str_mv UFBA - Universidade Federal da Bahia
dc.source.none.fl_str_mv SciELO
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808128336211214336