Suscetibilidade à podridão negra e produtividade de brócolis em função de doses de nitrogênio e potássio
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362013000300013 http://hdl.handle.net/11449/110146 |
Resumo: | The purpose of this study was to investigate the influence of potassium and nitrogen on the severity of black rot and yield of head. The experiment was carried out in split plots with factorial subplots, in randomized blocks with four replications. In the plots we assessed the influence of inoculation (injured plants with distilled water and inoculated with Xanthomonas campestris pv. campestris) and in the subplots we evaluated the 4 x 4 factorial, potassium doses (0, 275, 550 and 825 kg ha-1) and nitrogen (0, 150, 300 and 450 kg ha-1). The hybrid Broccoli BRO68 was inoculated using the toothpick method at 64 days after sowing. We observed that potassium in the plant reduced the disease, but nitrogen increased disease. We estimated that the highest levels of potassum in the plant reduced the severity of the disease but lack or excess of nitrogen increased disease severity. The highest production of broccoli inflorescence was obtained at doses from 541 to 751 kg ha-1 of K2O and 286 to 328 kg ha-1 of N. However, when considering a balanced fertilization to obtain higher yield and size of inflorescences and greater resistance to black rot, the ideal doses are 283 kg ha-1 of N and 550 kg ha-1 of K2O. |
id |
UNSP_096c38b6fccfe7c4016d800444ef41d9 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.unesp.br:11449/110146 |
network_acronym_str |
UNSP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UNESP |
repository_id_str |
2946 |
spelling |
Suscetibilidade à podridão negra e produtividade de brócolis em função de doses de nitrogênio e potássioSusceptibility to black rot and yield of broccoli depending on nitrogen and potassium dosesBrassica oleracea var. italicaXanthomonas campestris pv. campestrisdoençaadubaçãonutriçãoXanthomonas campestris pv. campestrisBrassica oleracea var. italicadiseasefertilizationnutritionThe purpose of this study was to investigate the influence of potassium and nitrogen on the severity of black rot and yield of head. The experiment was carried out in split plots with factorial subplots, in randomized blocks with four replications. In the plots we assessed the influence of inoculation (injured plants with distilled water and inoculated with Xanthomonas campestris pv. campestris) and in the subplots we evaluated the 4 x 4 factorial, potassium doses (0, 275, 550 and 825 kg ha-1) and nitrogen (0, 150, 300 and 450 kg ha-1). The hybrid Broccoli BRO68 was inoculated using the toothpick method at 64 days after sowing. We observed that potassium in the plant reduced the disease, but nitrogen increased disease. We estimated that the highest levels of potassum in the plant reduced the severity of the disease but lack or excess of nitrogen increased disease severity. The highest production of broccoli inflorescence was obtained at doses from 541 to 751 kg ha-1 of K2O and 286 to 328 kg ha-1 of N. However, when considering a balanced fertilization to obtain higher yield and size of inflorescences and greater resistance to black rot, the ideal doses are 283 kg ha-1 of N and 550 kg ha-1 of K2O.O objetivo do presente estudo foi investigar a influência da adubação com nitrogênio e com potássio na severidade da podridão negra e na produtividade de brócolis tipo inflorescência única. O delineamento utilizado foi em blocos casualizados, com 4 repetições, em esquema de parcelas subdivididas com fatorial nas subparcelas. Na parcela avaliou-se a influência da inoculação (plantas injuriadas com água destilada e inoculadas com Xanthomonas campestris pv. campestris) e na subparcela avaliou-se o fatorial 4 x 4 correspondendo a doses de potássio (0, 275, 550 e 825 kg ha-1) e de nitrogênio (0, 150, 300 e 450 kg ha-1). O brócolis híbrido BRO68 foi inoculado utilizando o método de palito aos 64 dias após a semeadura. Foi verificado que maiores doses de potássio aplicadas reduziram a severidade da doença, porém a ausência ou o excesso de nitrogênio aumentaram a severidade da doença. Estimou-se que as maiores produções de inflorescência de brócolis foram obtidas nas doses de 541 a 751 kg ha-1 de K2O e 286 a 328 kg ha-1 de N. No entanto, ao se considerar uma adubação equilibrada para obter maior produtividade, tamanho de inflorescência e maior resistência à podridão negra as doses indicadas são de 283 kg ha-1 de N e 550 kg ha-1 de K2O.UNEMAT Depto AgronomiaUNESP FCA Depto Produção VegetalEmbrapa AgrobiologiaUNESP FCA Depto Produção VegetalAssociação Brasileira de HorticulturaUniversidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA)Seabra Junior, SantinoLalla, Juliana G De [UNESP]Goto, Rumy [UNESP]Maringoni, Antonio Carlos [UNESP]Villas Boas, Roberto Lyra [UNESP]Rouws, Janaina RcOriani, Eduardo E [UNESP]2014-10-01T13:08:52Z2014-10-01T13:08:52Z2013-09-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article426-431application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362013000300013Horticultura Brasileira. Associação Brasileira de Horticultura, v. 31, n. 3, p. 426-431, 2013.0102-0536http://hdl.handle.net/11449/11014610.1590/S0102-05362013000300013S0102-05362013000300013WOS:000326054600013S0102-05362013000300013.pdf23346225010628750464443742139470SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporHorticultura Brasileira0.6770,605info:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-15T06:14:28Zoai:repositorio.unesp.br:11449/110146Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-12-15T06:14:28Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Suscetibilidade à podridão negra e produtividade de brócolis em função de doses de nitrogênio e potássio Susceptibility to black rot and yield of broccoli depending on nitrogen and potassium doses |
title |
Suscetibilidade à podridão negra e produtividade de brócolis em função de doses de nitrogênio e potássio |
spellingShingle |
Suscetibilidade à podridão negra e produtividade de brócolis em função de doses de nitrogênio e potássio Seabra Junior, Santino Brassica oleracea var. italica Xanthomonas campestris pv. campestris doença adubação nutrição Xanthomonas campestris pv. campestris Brassica oleracea var. italica disease fertilization nutrition |
title_short |
Suscetibilidade à podridão negra e produtividade de brócolis em função de doses de nitrogênio e potássio |
title_full |
Suscetibilidade à podridão negra e produtividade de brócolis em função de doses de nitrogênio e potássio |
title_fullStr |
Suscetibilidade à podridão negra e produtividade de brócolis em função de doses de nitrogênio e potássio |
title_full_unstemmed |
Suscetibilidade à podridão negra e produtividade de brócolis em função de doses de nitrogênio e potássio |
title_sort |
Suscetibilidade à podridão negra e produtividade de brócolis em função de doses de nitrogênio e potássio |
author |
Seabra Junior, Santino |
author_facet |
Seabra Junior, Santino Lalla, Juliana G De [UNESP] Goto, Rumy [UNESP] Maringoni, Antonio Carlos [UNESP] Villas Boas, Roberto Lyra [UNESP] Rouws, Janaina Rc Oriani, Eduardo E [UNESP] |
author_role |
author |
author2 |
Lalla, Juliana G De [UNESP] Goto, Rumy [UNESP] Maringoni, Antonio Carlos [UNESP] Villas Boas, Roberto Lyra [UNESP] Rouws, Janaina Rc Oriani, Eduardo E [UNESP] |
author2_role |
author author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Universidade do Estado de Mato Grosso (UNEMAT) Universidade Estadual Paulista (Unesp) Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Seabra Junior, Santino Lalla, Juliana G De [UNESP] Goto, Rumy [UNESP] Maringoni, Antonio Carlos [UNESP] Villas Boas, Roberto Lyra [UNESP] Rouws, Janaina Rc Oriani, Eduardo E [UNESP] |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Brassica oleracea var. italica Xanthomonas campestris pv. campestris doença adubação nutrição Xanthomonas campestris pv. campestris Brassica oleracea var. italica disease fertilization nutrition |
topic |
Brassica oleracea var. italica Xanthomonas campestris pv. campestris doença adubação nutrição Xanthomonas campestris pv. campestris Brassica oleracea var. italica disease fertilization nutrition |
description |
The purpose of this study was to investigate the influence of potassium and nitrogen on the severity of black rot and yield of head. The experiment was carried out in split plots with factorial subplots, in randomized blocks with four replications. In the plots we assessed the influence of inoculation (injured plants with distilled water and inoculated with Xanthomonas campestris pv. campestris) and in the subplots we evaluated the 4 x 4 factorial, potassium doses (0, 275, 550 and 825 kg ha-1) and nitrogen (0, 150, 300 and 450 kg ha-1). The hybrid Broccoli BRO68 was inoculated using the toothpick method at 64 days after sowing. We observed that potassium in the plant reduced the disease, but nitrogen increased disease. We estimated that the highest levels of potassum in the plant reduced the severity of the disease but lack or excess of nitrogen increased disease severity. The highest production of broccoli inflorescence was obtained at doses from 541 to 751 kg ha-1 of K2O and 286 to 328 kg ha-1 of N. However, when considering a balanced fertilization to obtain higher yield and size of inflorescences and greater resistance to black rot, the ideal doses are 283 kg ha-1 of N and 550 kg ha-1 of K2O. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-09-01 2014-10-01T13:08:52Z 2014-10-01T13:08:52Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362013000300013 Horticultura Brasileira. Associação Brasileira de Horticultura, v. 31, n. 3, p. 426-431, 2013. 0102-0536 http://hdl.handle.net/11449/110146 10.1590/S0102-05362013000300013 S0102-05362013000300013 WOS:000326054600013 S0102-05362013000300013.pdf 2334622501062875 0464443742139470 |
url |
http://dx.doi.org/10.1590/S0102-05362013000300013 http://hdl.handle.net/11449/110146 |
identifier_str_mv |
Horticultura Brasileira. Associação Brasileira de Horticultura, v. 31, n. 3, p. 426-431, 2013. 0102-0536 10.1590/S0102-05362013000300013 S0102-05362013000300013 WOS:000326054600013 S0102-05362013000300013.pdf 2334622501062875 0464443742139470 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Horticultura Brasileira 0.677 0,605 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
426-431 application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Horticultura |
publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Horticultura |
dc.source.none.fl_str_mv |
SciELO reponame:Repositório Institucional da UNESP instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP) instacron:UNESP |
instname_str |
Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
instacron_str |
UNESP |
institution |
UNESP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UNESP |
collection |
Repositório Institucional da UNESP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1797790004599062528 |