Extrato de alho na quebra do repouso vegetativo de amoreira-preta cultivada organicamente

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Dias, João Paulo Tadeu [UNESP]
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Carmo, Ezequiel Lopes do [UNESP], Duarte Filho, Jaime, Ono, Elizabeth Orika [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.periodicoseletronicos.ufma.br/index.php/ccaatropica/article/view/602
http://hdl.handle.net/11449/140369
Resumo: We evaluated the application of garlic extract on breaking the vegetative rest of blackberry cv. Tupy, in the period from August to November 2009. The experimental design was randomized blocks with five concentrations of garlic extract and four replications, each plot consisted of two plants, separated by two border plants. The treatments consisted of five concentrations of garlic extract in the form of solution: 0, 1.0, 2.0, 3.0, 4.0 and 5.0% by applying approximately 250 mL per plant. The evaluations were done at 14, 21, 28, 35 and 42 days after treatment, two randomly selected branches in the middle third of the plant being evaluated: the percentage of sprouting, the total number of buds per branch and shoot length. The best results were obtained in higher concentrations of garlic extract, promoting greater anticipation and shoot growth of blackberry. The results indicate the need for studies, which may contribute to increasing the use of garlic extract in the breaking of the dormancy.
id UNSP_0aeb89bb5d79176cd349a76fb0a2e347
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/140369
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Extrato de alho na quebra do repouso vegetativo de amoreira-preta cultivada organicamenteGarlic extract in the break of vegetative repose of blackberry cultivated organicallyRubus spp.TupyVegetative budsSproutsRubus spp.TupyDesenvolvimento de gemasBrotaçãoWe evaluated the application of garlic extract on breaking the vegetative rest of blackberry cv. Tupy, in the period from August to November 2009. The experimental design was randomized blocks with five concentrations of garlic extract and four replications, each plot consisted of two plants, separated by two border plants. The treatments consisted of five concentrations of garlic extract in the form of solution: 0, 1.0, 2.0, 3.0, 4.0 and 5.0% by applying approximately 250 mL per plant. The evaluations were done at 14, 21, 28, 35 and 42 days after treatment, two randomly selected branches in the middle third of the plant being evaluated: the percentage of sprouting, the total number of buds per branch and shoot length. The best results were obtained in higher concentrations of garlic extract, promoting greater anticipation and shoot growth of blackberry. The results indicate the need for studies, which may contribute to increasing the use of garlic extract in the breaking of the dormancy.Avaliou-se a aplicação de extrato de alho na quebra do repouso vegetativo de amoreira-preta cv. Tupy, no período de agosto a novembro de 2009. O delineamento experimental utilizado foi blocos casualizados, com seis tratamentos e quatro repetições, sendo cada parcela composta por duas plantas, separadas por duas plantas de bordadura. Os tratamentos constaram de seis concentrações de extrato de alho, na forma de solução: 0,0; 1,0; 2,0; 3,0; 4,0 e 5,0% aplicando cerca de 250 mL de solução por planta. As avaliações foram feitas aos 14, 21, 28, 35 e 42 dias após os tratamentos, em dois ramos escolhidos aleatoriamente no terço médio da planta, sendo avaliadas: a porcentagem de brotação, número total de brotos por ramo e comprimento dos brotos. Os melhores resultados foram obtidos em maiores concentrações de extrato de alho, promovendo antecipação e maior crescimento da parte aérea da amoreirapreta. Os resultados apontam a necessidade de mais estudos, os quais podem contribuir para o incremento da utilização do extrato de alho na quebra do repouso vegetativo.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Universidade Estadual Paulista, Departamento de Botânica, Instituto de Biociências de BotucatuUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Coordenadoria de Assistência Técnica Integral/Escritório de Desenvolvimento Rural (CATI/EDR)Dias, João Paulo Tadeu [UNESP]Carmo, Ezequiel Lopes do [UNESP]Duarte Filho, JaimeOno, Elizabeth Orika [UNESP]2016-07-07T12:33:31Z2016-07-07T12:33:31Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article23-29application/pdfhttp://www.periodicoseletronicos.ufma.br/index.php/ccaatropica/article/view/602Revista Trópica: Ciências Agrárias e Biológicas, v. 5, n. 2, p. 23-29, 2011.1982-4831http://hdl.handle.net/11449/140369ISSN1982-4831-2011-05-02-23-29.pdf7904769201845860Currículo Lattesreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporRevista Trópica: Ciências Agrárias e Biológicasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-29T06:06:01Zoai:repositorio.unesp.br:11449/140369Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462023-10-29T06:06:01Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Extrato de alho na quebra do repouso vegetativo de amoreira-preta cultivada organicamente
Garlic extract in the break of vegetative repose of blackberry cultivated organically
title Extrato de alho na quebra do repouso vegetativo de amoreira-preta cultivada organicamente
spellingShingle Extrato de alho na quebra do repouso vegetativo de amoreira-preta cultivada organicamente
Dias, João Paulo Tadeu [UNESP]
Rubus spp.
Tupy
Vegetative buds
Sprouts
Rubus spp.
Tupy
Desenvolvimento de gemas
Brotação
title_short Extrato de alho na quebra do repouso vegetativo de amoreira-preta cultivada organicamente
title_full Extrato de alho na quebra do repouso vegetativo de amoreira-preta cultivada organicamente
title_fullStr Extrato de alho na quebra do repouso vegetativo de amoreira-preta cultivada organicamente
title_full_unstemmed Extrato de alho na quebra do repouso vegetativo de amoreira-preta cultivada organicamente
title_sort Extrato de alho na quebra do repouso vegetativo de amoreira-preta cultivada organicamente
author Dias, João Paulo Tadeu [UNESP]
author_facet Dias, João Paulo Tadeu [UNESP]
Carmo, Ezequiel Lopes do [UNESP]
Duarte Filho, Jaime
Ono, Elizabeth Orika [UNESP]
author_role author
author2 Carmo, Ezequiel Lopes do [UNESP]
Duarte Filho, Jaime
Ono, Elizabeth Orika [UNESP]
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
Coordenadoria de Assistência Técnica Integral/Escritório de Desenvolvimento Rural (CATI/EDR)
dc.contributor.author.fl_str_mv Dias, João Paulo Tadeu [UNESP]
Carmo, Ezequiel Lopes do [UNESP]
Duarte Filho, Jaime
Ono, Elizabeth Orika [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Rubus spp.
Tupy
Vegetative buds
Sprouts
Rubus spp.
Tupy
Desenvolvimento de gemas
Brotação
topic Rubus spp.
Tupy
Vegetative buds
Sprouts
Rubus spp.
Tupy
Desenvolvimento de gemas
Brotação
description We evaluated the application of garlic extract on breaking the vegetative rest of blackberry cv. Tupy, in the period from August to November 2009. The experimental design was randomized blocks with five concentrations of garlic extract and four replications, each plot consisted of two plants, separated by two border plants. The treatments consisted of five concentrations of garlic extract in the form of solution: 0, 1.0, 2.0, 3.0, 4.0 and 5.0% by applying approximately 250 mL per plant. The evaluations were done at 14, 21, 28, 35 and 42 days after treatment, two randomly selected branches in the middle third of the plant being evaluated: the percentage of sprouting, the total number of buds per branch and shoot length. The best results were obtained in higher concentrations of garlic extract, promoting greater anticipation and shoot growth of blackberry. The results indicate the need for studies, which may contribute to increasing the use of garlic extract in the breaking of the dormancy.
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011
2016-07-07T12:33:31Z
2016-07-07T12:33:31Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.periodicoseletronicos.ufma.br/index.php/ccaatropica/article/view/602
Revista Trópica: Ciências Agrárias e Biológicas, v. 5, n. 2, p. 23-29, 2011.
1982-4831
http://hdl.handle.net/11449/140369
ISSN1982-4831-2011-05-02-23-29.pdf
7904769201845860
url http://www.periodicoseletronicos.ufma.br/index.php/ccaatropica/article/view/602
http://hdl.handle.net/11449/140369
identifier_str_mv Revista Trópica: Ciências Agrárias e Biológicas, v. 5, n. 2, p. 23-29, 2011.
1982-4831
ISSN1982-4831-2011-05-02-23-29.pdf
7904769201845860
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Revista Trópica: Ciências Agrárias e Biológicas
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 23-29
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Currículo Lattes
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799964740959600640