Caracterização fitoquímica e ensaios biológicos de Coleus blumei Benth

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Sato, Thais Harumi [UNESP]
Data de Publicação: 2011
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://hdl.handle.net/11449/121081
Resumo: Coleus blumei Benth (Lamiaceae), popularly known in Brazil as heart-hurt or coleus-of-Java is an ornamental plant widely used due to the color of its leaves. Several species of the genus Coleus present compounds with antioxidant, antimicrobial and allopathic activities due to the presence of chemicals such coleonol, forskolin and rosmarinic acid. Therefore, this study aimed to carry out phytochemical study and biological tests to evaluate the antibacterial, antioxidant and allopathic activities of the 70% ethanol extract and its fractions ethyl acetate, dichloromethane and end aqueous fraction leaf of Coleus blumei Benth. The plant extract was prepared by turbolisis from the powder of dried leaves, as a solvent for extraction using 70% ethanol. The ethanol extract was fractionated with solvents dichloromethane and ethyl acetate. The phytochemical study identified the presence of saponins, free anthraquinones, flavonoids and anthocyanidins. In evaluating the antibacterial dichloromethane fraction showed activity against all microorganisms tested both in agar diffusion test and microdilution test. The 70% ethanol extract showed activity against the micro-organisms S. aureus and S. epidermidis in agar diffusion test and against all microorganisms tested in microdilution test. The ethyl acetate fraction showed activity against the micro-organism S. aureus in the agar diffusion test and against all microorganisms tested in microdilution test. The end aqueous fraction showed no activity against any micro-organism tested. In the test of evaluation activity allopathic dichloromethane fraction showed greater inhibition of seed germination and growth of tomato (Lycopersicon esculentum Mill), followed by 70% ethanolic extract, the ethyl acetate fraction and the end aqueous fraction. In testing the antioxidant activity with DPPH ethyl acetate fraction showed higher antioxidant activity followed... (Complete abstract click electronic access below)
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The phytochemical study identified the presence of saponins, free anthraquinones, flavonoids and anthocyanidins. In evaluating the antibacterial dichloromethane fraction showed activity against all microorganisms tested both in agar diffusion test and microdilution test. The 70% ethanol extract showed activity against the micro-organisms S. aureus and S. epidermidis in agar diffusion test and against all microorganisms tested in microdilution test. The ethyl acetate fraction showed activity against the micro-organism S. aureus in the agar diffusion test and against all microorganisms tested in microdilution test. The end aqueous fraction showed no activity against any micro-organism tested. In the test of evaluation activity allopathic dichloromethane fraction showed greater inhibition of seed germination and growth of tomato (Lycopersicon esculentum Mill), followed by 70% ethanolic extract, the ethyl acetate fraction and the end aqueous fraction. In testing the antioxidant activity with DPPH ethyl acetate fraction showed higher antioxidant activity followed... (Complete abstract click electronic access below)Coleus blumei Benth (Lamiaceae), popularmente conhecida no Brasil como “coração-magoado” ou “coléus-de-Java”, é uma planta ornamental amplamente utilizada devido ao colorido de suas folhas. Diversas espécies do gênero Coleus apresentam compostos com atividade antioxidante, antimicrobiana e alelopática devido à presença de compostos químicos como coleonol, forscolina e ácido rosmarínico. Portanto, o presente trabalho teve como objetivo realizar o estudo fitoquímico e realizar ensaios biológicos para avaliar a atividade antibacteriana, antioxidante e alopática do extrato etanólico 70% e de suas frações acetato de etila, diclorometano e fração aquosa final de folhas de Coleus blumei Benth. O extrato vegetal foi preparado por turbólise a partir do pó de folhas secas trituradas, utilizando como solvente para extração etanol 70%. O extrato etanólico foi fracionado com os solventes diclorometano e acetato de etila. O estudo fitoquímico identificou a presença de saponinas, antraquinonas livres, flavonoides e antocianidinas. Na avaliação antibacteriana a fração diclorometânica apresentou atividade frente a todos os micro-organismos testados tanto no teste de difusão em Ágar quanto no teste de microdiluição. O extrato etanólico 70% sem fracionamento apresentou atividade frente aos micro-organismos S. aureus e S. epidermidis no teste de difusão em Ágar e frente a todos os micro-organismos testados no teste de microdiluição. A fração acetato de etila apresentou atividade frente ao micro-organismo S. aureus no teste de difusão em Ágar e frente a todos os micro-organismos testados no teste de microdiluição. A fração aquosa final não apresentou atividade frente a nenhum micro-organismo testado. No teste da avaliação da atividade alopática a fração diclorometânica apresentou maior inibição de germinação e crescimento de sementes de tomateiro... (Resumo completo, clicar acesso eletrônico abaixo)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Salgado, Hérida Regina Nunes [UNESP]Universidade Estadual Paulista (Unesp)Sato, Thais Harumi [UNESP]2015-03-23T15:28:40Z2015-03-23T15:28:40Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis52 f.application/pdfSATO, Thais Harumi. Caracterização fitoquímica e ensaios biológicos de Coleus blumei Benth. 2011. 52 f. Trabalho de conclusão de curso (Farmácia-Bioquímica) - Universidade Estadual Paulista, Faculdade de Ciências Farmacêuticas, 2011.http://hdl.handle.net/11449/121081000677660sato_th_tcc_arafcf.pdfAlephreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-24T15:37:58Zoai:repositorio.unesp.br:11449/121081Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:10:52.141515Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
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