Utilização do resíduo líquido de indústria de processamento de suco de laranja como meio de cultura de Penicillium citrinum: depuração biológica do resíduo e produção de enzima
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Data de Publicação: | 1998 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40421998000600010 http://hdl.handle.net/11449/22213 |
Resumo: | Penicillium citrinum grown in orange juice processing wastes medium under continuous agitation was studied in order to establish optimal conditions (incubation period, incubation temperature, initial pH and nitrogen addition) for biomass and ribonuclease production, as well as, biological depuration of the wastes. Nitrogen addition to wastes medium increased the biomass and ribonuclease production and provides COD reduction. The soy meal shows to be the best nitrogen source. The conditions for a more favorable enzyme and biomass production and COD reduction were initial pH 6.0 and temperature of 27°C. The maximum value obtained for these parameters on optimal conditions of cultivation was 11 U/mL of enzyme, 4 mg/mL of biomass (dry matter) and 55% of COD reduction, in 96 hours of incubation. |
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Utilização do resíduo líquido de indústria de processamento de suco de laranja como meio de cultura de Penicillium citrinum: depuração biológica do resíduo e produção de enzimaUtilization of residual liquid orange from juice processing as cultivation medium of Penicillium citrinum: biological depuration of the residue and enzyme productionwastesfungal grownCODPenicillium citrinum grown in orange juice processing wastes medium under continuous agitation was studied in order to establish optimal conditions (incubation period, incubation temperature, initial pH and nitrogen addition) for biomass and ribonuclease production, as well as, biological depuration of the wastes. Nitrogen addition to wastes medium increased the biomass and ribonuclease production and provides COD reduction. The soy meal shows to be the best nitrogen source. The conditions for a more favorable enzyme and biomass production and COD reduction were initial pH 6.0 and temperature of 27°C. The maximum value obtained for these parameters on optimal conditions of cultivation was 11 U/mL of enzyme, 4 mg/mL of biomass (dry matter) and 55% of COD reduction, in 96 hours of incubation.Universidade Estadual Paulista Instituto de Biociências - Letras e Ciências Exatas Departamento de Química e GeociênciasUniversidade Estadual Paulista Instituto de Biociências - Letras e Ciências Exatas Departamento de BiologiaUniversidade Estadual Paulista Instituto de Biociências - Letras e Ciências Exatas Departamento de Química e GeociênciasUniversidade Estadual Paulista Instituto de Biociências - Letras e Ciências Exatas Departamento de BiologiaSociedade Brasileira de QuímicaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Tavares, Valquíria Barco [UNESP]Sivieri, Kátia [UNESP]Ceron, Carlos Roberto [UNESP]Silva, Roberto da [UNESP]Trabuco, Elizeu [UNESP]Lombardi, Fábio Renato [UNESP]Gomes, Eleni [UNESP]2014-05-20T14:03:02Z2014-05-20T14:03:02Z1998-11-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article722-725application/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/S0100-40421998000600010Química Nova. Sociedade Brasileira de Química, v. 21, n. 6, p. 722-725, 1998.0100-4042http://hdl.handle.net/11449/2221310.1590/S0100-40421998000600010S0100-40421998000600010S0100-40421998000600010.pdf2307201085881971942417568820654569473417457676937091241742851920SciELOreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporQuímica Nova0.6460,255info:eu-repo/semantics/openAccess2023-10-01T06:04:25Zoai:repositorio.unesp.br:11449/22213Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T13:39:55.108997Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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