Características agronômicas, bromatológicas e econômicas de alturas de corte para ensilagem da cultura do milho
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://www.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/15527 http://hdl.handle.net/11449/129204 |
Resumo: | The aim was to evaluate agronomic, bromatologic and economical characteristics harvest heights for ensiling of corn. The trial was conducted in randomized block design and treatments corresponded to harvest heights of 20; 50; 80 and 110 cm from the soil surface. The agronomic evaluations were conducted 114 days after planting. The percentage of dry matter (DM) and productivity of stem, grain and participation of potassium remaining in the stem increased linearly with increasing cutting height (p<0.05). Therefore, the mass used at ensiling decreased proportionally with increasing cutting height (p<0.05). The silage quality was improved because of the increase in the cutting height. We observed higher crude protein (CP) content and energetic value in the silage harvested at 110 cm from the soil surface, while there was lower fiber content. However, silages produced with plants harvested at 110 cm from the soil surface showed the highest production cost (4.47 times greater than cycling through K in the remainder of the stem). The agronomic and bromatologic characteristics of corn silage improves with increasing cutting height, but the increase cutting height unfeasible economically the practice silage when the generation of final products is not computed. Thus, it is recommended that the cutting height of the corn plant is at most 50 cm. |
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Características agronômicas, bromatológicas e econômicas de alturas de corte para ensilagem da cultura do milhoAgronomic, bromatologic and economical characteristics harvest heights for ensiling of cornEnergyFiberForage conservationProduction costNutritive valueConservação de forragemCusto de produçãoEnergiaFibraAValor nutritivoThe aim was to evaluate agronomic, bromatologic and economical characteristics harvest heights for ensiling of corn. The trial was conducted in randomized block design and treatments corresponded to harvest heights of 20; 50; 80 and 110 cm from the soil surface. The agronomic evaluations were conducted 114 days after planting. The percentage of dry matter (DM) and productivity of stem, grain and participation of potassium remaining in the stem increased linearly with increasing cutting height (p<0.05). Therefore, the mass used at ensiling decreased proportionally with increasing cutting height (p<0.05). The silage quality was improved because of the increase in the cutting height. We observed higher crude protein (CP) content and energetic value in the silage harvested at 110 cm from the soil surface, while there was lower fiber content. However, silages produced with plants harvested at 110 cm from the soil surface showed the highest production cost (4.47 times greater than cycling through K in the remainder of the stem). The agronomic and bromatologic characteristics of corn silage improves with increasing cutting height, but the increase cutting height unfeasible economically the practice silage when the generation of final products is not computed. Thus, it is recommended that the cutting height of the corn plant is at most 50 cm.Objetivou-se avaliar as características agronômicas, bromatológicas e econômicas de alturas de corte para ensilagem da cultura do milho. O experimento foi conduzido em delineamento de blocos ao acaso, avaliando-se quatro alturas de colheita: 20; 50; 80 e 110 cm em relação à superfície do solo. Após 114 dias, o milho foi avaliado, constatando-se acréscimo na concentração de matéria seca (MS) do colmo, quantidade de colmo remanescente na área colhida, participação de grãos na massa ensilada e quantidade de K remanescente no colmo devido à elevação na altura de corte (p<0,05). Em resposta a esse resultado, a quantidade de massa ensilada diminuiu proporcionalmente quando o corte das plantas foi realizado em alturas mais elevadas (p<0,05). Na medida em que aumentou a altura de corte da planta a ser ensilada, verificou-se melhora na qualidade das silagens produzidas, com acréscimo na concentração de proteína bruta (PB) e aporte energético, ao passo que houve redução na concentração de fibra nessas silagens (p<0,05). Entretanto, o custo de produção das silagens aumentou sobremaneira pela utilização de alturas de corte mais elevadas, verificando um custo 4,47 vezes maior do que a ciclagem de K na área por meio do colmo remanescente. As características agronômicas e bromatológicas da silagem de milho melhoram com a elevação da altura de corte, mas a elevação da altura de corte inviabiliza economicamente a prática da ensilagem quando a geração de produtos finais não é computada. Desta maneira, recomenda-se que a altura de corte da planta de milho seja de no máximo 50 cmUniversidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS) - Instituto de Ciências Agrárias, Alfenas, MGUniversidade de São Paulo (USP), Centro de Energia Nuclear na Agricultura, CENA/USP, Piracicaba, SPUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, (UNESP), Jaboticabal, SPUniversidade Federal de Alfenas (UNIFAL), Departamento de Ciências Exatas, Alfenas, MGUniversidade Estadual Paulista “Júlio de Mesquita Filho”, (UNESP), Curso Doutorado Zootecnia, Jaboticabal, SP, BrazilUniv Estadual LondrinaUniversidade José do Rosário Vellano (UNIFENAS)Universidade de São Paulo (USP)Universidade Estadual Paulista (Unesp)Universidade Federal de Alfenas (UNIFAL)Rezende, Adauton Vilela deWatanabe, Diogo JunsukeSilveira Rabelo, Flavio HenriqueSilveira Rabelo, Carlos Henrique [UNESP]Nogueira, Denismar Alves2015-10-21T20:35:32Z2015-10-21T20:35:32Z2015-01-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article961-970application/pdfhttp://www.uel.br/revistas/uel/index.php/semagrarias/article/view/15527Semina-ciencias Agrarias. Londrina: Univ Estadual Londrina, v. 36, n. 2, p. 961-970, 2015.1676-546Xhttp://hdl.handle.net/11449/12920410.5433/1679-0359.2015v36n2p961WOS:000354991600034WOS000354991600034.pdfWeb of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporSemina-ciencias Agrarias0.349info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-07T18:44:29Zoai:repositorio.unesp.br:11449/129204Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T22:39:08.861834Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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