Degradabilidade e digestibilidade de híbridos de milho em função do estádio de colheita, tamanho de partícula e processamento por meio do esmagamento na ensilagem

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Factori, Marco Aurelio [UNESP]
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Costa, Ciniro [UNESP], Lima Meirelles, Paulo Roberto de [UNESP], Franco Da Silveira, Joao Paulo [UNESP], Berchiol Da Silva, Marina Gabriela [UNESP]
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UNESP
Texto Completo: http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/19855
http://hdl.handle.net/11449/129927
Resumo: During the process of silage corn, should take into consideration some aspects that will result in better utilization. The aim of this study was to evaluate the degradability of dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF) and starch digestibility and in vitro dry matter (DM) of silage corn hybrids due two textures, three stages of harvest, three particle sizes and processing by crushing. After harvesting and chipping, part of the material was crushed and then ensiled and sealed for 45 days. After opening the silos, analyzed the degradability in the incubation time of 20 hours using the technique in situ macro bag. The experimental design was a randomized split plot. The DM degradability was influenced only by the effect of stages of sampling used. The degradability of CP showed interaction between processing and particle size (Tp), noting that increased degradation due to processing. For NDF degradation significant interaction of factors, hybrid and processing, similar to the degradation of starch. The IVDMD was influenced by the effects of hybrid, stadium, Tp and processing. It can be concluded that benefits were higher with the use of processing associated with more advanced stages of harvest, in larger particle sizes.
id UNSP_13e3bba4ee4eac6be7cf47bdb83150b3
oai_identifier_str oai:repositorio.unesp.br:11449/129927
network_acronym_str UNSP
network_name_str Repositório Institucional da UNESP
repository_id_str 2946
spelling Degradabilidade e digestibilidade de híbridos de milho em função do estádio de colheita, tamanho de partícula e processamento por meio do esmagamento na ensilagemDegradability and digestibility of corn hybrids as a function of harvesting stage, particle size and processing through the crushing of silageHard textureMacro bagSilageSoft textureMacro bagSilagemTextura dentadaTextura duraDuring the process of silage corn, should take into consideration some aspects that will result in better utilization. The aim of this study was to evaluate the degradability of dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF) and starch digestibility and in vitro dry matter (DM) of silage corn hybrids due two textures, three stages of harvest, three particle sizes and processing by crushing. After harvesting and chipping, part of the material was crushed and then ensiled and sealed for 45 days. After opening the silos, analyzed the degradability in the incubation time of 20 hours using the technique in situ macro bag. The experimental design was a randomized split plot. The DM degradability was influenced only by the effect of stages of sampling used. The degradability of CP showed interaction between processing and particle size (Tp), noting that increased degradation due to processing. For NDF degradation significant interaction of factors, hybrid and processing, similar to the degradation of starch. The IVDMD was influenced by the effects of hybrid, stadium, Tp and processing. It can be concluded that benefits were higher with the use of processing associated with more advanced stages of harvest, in larger particle sizes.O objetivo do presente estudo foi avaliar a degradabilidade ruminal da matéria seca (MS), proteína bruta (PB), fibra em detergente neutro (FDN) e amido e a digestibilidade in vitro da matéria seca (DIVMS) da silagem de híbridos de milho em função de duas texturas, três estádios de colheita, três tamanhos de partículas e processamento por meio do esmagamento. Após colheita e picagem, parte do material foi esmagado sendo posteriormente ensilados e vedados por 45 dias. Após a abertura dos silos, analisou-se a degradabilidade ruminal no tempo de incubação de 20 horas por meio da técnica in situ macro bag. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado em esquema de parcelas subdivididas. A degradabilidade da MS foi influenciada apenas pelo efeito dos estádios de colheita utilizados. A degradabilidade da PB apresentou interação entre os fatores processamento e tamanho de partícula (Tp), observando aumento desta degradação em função do processamento. Para a degradação da FDN houve interação dos fatores, híbrido e processamento, sendo semelhante para a degradação do amido. A DIVMS foi influenciada pelos efeitos de híbrido, estádio, Tp e processamento. Pode-se concluir que foram maiores os benefícios com o uso do processamento associado a estádios mais avançados de colheita, em maiores granulometrias.Univ Estadual Paulista UNESP, Dept Melhoramento &Nutr Anim, Fac Med Vet &Zootecnia, Botucatu, SP, BrazilUNESP, Dept Melhoramento &Nutr Anim, Fac Med Vet &Zootecnia, Botucatu, SP, BrazilUNESP, Fac Med Vet &Zootecnia, Botucatu, SP, BrazilUniv Estadual Paulista UNESP, Dept Melhoramento &Nutr Anim, Fac Med Vet &Zootecnia, Botucatu, SP, BrazilUNESP, Dept Melhoramento &Nutr Anim, Fac Med Vet &Zootecnia, Botucatu, SP, BrazilUNESP, Fac Med Vet &Zootecnia, Botucatu, SP, BrazilUniv Federal UberlandiaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Factori, Marco Aurelio [UNESP]Costa, Ciniro [UNESP]Lima Meirelles, Paulo Roberto de [UNESP]Franco Da Silveira, Joao Paulo [UNESP]Berchiol Da Silva, Marina Gabriela [UNESP]2015-11-03T15:27:51Z2015-11-03T15:27:51Z2014-10-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/article882-891application/pdfhttp://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/19855Bioscience Journal. Uberlandia: Univ Federal Uberlandia, v. 30, n. 5, p. 882-891, 2014.1981-3163http://hdl.handle.net/11449/129927WOS:000350408000046WOS000350408000046.pdf97909982126355630000-0003-1854-2927Web of Sciencereponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPporBioscience Journal0.404info:eu-repo/semantics/openAccess2024-09-06T18:55:50Zoai:repositorio.unesp.br:11449/129927Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestrepositoriounesp@unesp.bropendoar:29462024-09-06T18:55:50Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false
dc.title.none.fl_str_mv Degradabilidade e digestibilidade de híbridos de milho em função do estádio de colheita, tamanho de partícula e processamento por meio do esmagamento na ensilagem
Degradability and digestibility of corn hybrids as a function of harvesting stage, particle size and processing through the crushing of silage
title Degradabilidade e digestibilidade de híbridos de milho em função do estádio de colheita, tamanho de partícula e processamento por meio do esmagamento na ensilagem
spellingShingle Degradabilidade e digestibilidade de híbridos de milho em função do estádio de colheita, tamanho de partícula e processamento por meio do esmagamento na ensilagem
Factori, Marco Aurelio [UNESP]
Hard texture
Macro bag
Silage
Soft texture
Macro bag
Silagem
Textura dentada
Textura dura
title_short Degradabilidade e digestibilidade de híbridos de milho em função do estádio de colheita, tamanho de partícula e processamento por meio do esmagamento na ensilagem
title_full Degradabilidade e digestibilidade de híbridos de milho em função do estádio de colheita, tamanho de partícula e processamento por meio do esmagamento na ensilagem
title_fullStr Degradabilidade e digestibilidade de híbridos de milho em função do estádio de colheita, tamanho de partícula e processamento por meio do esmagamento na ensilagem
title_full_unstemmed Degradabilidade e digestibilidade de híbridos de milho em função do estádio de colheita, tamanho de partícula e processamento por meio do esmagamento na ensilagem
title_sort Degradabilidade e digestibilidade de híbridos de milho em função do estádio de colheita, tamanho de partícula e processamento por meio do esmagamento na ensilagem
author Factori, Marco Aurelio [UNESP]
author_facet Factori, Marco Aurelio [UNESP]
Costa, Ciniro [UNESP]
Lima Meirelles, Paulo Roberto de [UNESP]
Franco Da Silveira, Joao Paulo [UNESP]
Berchiol Da Silva, Marina Gabriela [UNESP]
author_role author
author2 Costa, Ciniro [UNESP]
Lima Meirelles, Paulo Roberto de [UNESP]
Franco Da Silveira, Joao Paulo [UNESP]
Berchiol Da Silva, Marina Gabriela [UNESP]
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Universidade Estadual Paulista (Unesp)
dc.contributor.author.fl_str_mv Factori, Marco Aurelio [UNESP]
Costa, Ciniro [UNESP]
Lima Meirelles, Paulo Roberto de [UNESP]
Franco Da Silveira, Joao Paulo [UNESP]
Berchiol Da Silva, Marina Gabriela [UNESP]
dc.subject.por.fl_str_mv Hard texture
Macro bag
Silage
Soft texture
Macro bag
Silagem
Textura dentada
Textura dura
topic Hard texture
Macro bag
Silage
Soft texture
Macro bag
Silagem
Textura dentada
Textura dura
description During the process of silage corn, should take into consideration some aspects that will result in better utilization. The aim of this study was to evaluate the degradability of dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF) and starch digestibility and in vitro dry matter (DM) of silage corn hybrids due two textures, three stages of harvest, three particle sizes and processing by crushing. After harvesting and chipping, part of the material was crushed and then ensiled and sealed for 45 days. After opening the silos, analyzed the degradability in the incubation time of 20 hours using the technique in situ macro bag. The experimental design was a randomized split plot. The DM degradability was influenced only by the effect of stages of sampling used. The degradability of CP showed interaction between processing and particle size (Tp), noting that increased degradation due to processing. For NDF degradation significant interaction of factors, hybrid and processing, similar to the degradation of starch. The IVDMD was influenced by the effects of hybrid, stadium, Tp and processing. It can be concluded that benefits were higher with the use of processing associated with more advanced stages of harvest, in larger particle sizes.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-10-01
2015-11-03T15:27:51Z
2015-11-03T15:27:51Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/19855
Bioscience Journal. Uberlandia: Univ Federal Uberlandia, v. 30, n. 5, p. 882-891, 2014.
1981-3163
http://hdl.handle.net/11449/129927
WOS:000350408000046
WOS000350408000046.pdf
9790998212635563
0000-0003-1854-2927
url http://www.seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/19855
http://hdl.handle.net/11449/129927
identifier_str_mv Bioscience Journal. Uberlandia: Univ Federal Uberlandia, v. 30, n. 5, p. 882-891, 2014.
1981-3163
WOS:000350408000046
WOS000350408000046.pdf
9790998212635563
0000-0003-1854-2927
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Bioscience Journal
0.404
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv 882-891
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Univ Federal Uberlandia
publisher.none.fl_str_mv Univ Federal Uberlandia
dc.source.none.fl_str_mv Web of Science
reponame:Repositório Institucional da UNESP
instname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron:UNESP
instname_str Universidade Estadual Paulista (UNESP)
instacron_str UNESP
institution UNESP
reponame_str Repositório Institucional da UNESP
collection Repositório Institucional da UNESP
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)
repository.mail.fl_str_mv repositoriounesp@unesp.br
_version_ 1810021346735816704