Efeito da adição de caldo de cana-de-açúcar na dinâmica da população de Escherichia coli e presença de E. Coli shigatoxigênicas durante a codigestão anaeróbia de dejetos bovinos leiteiros
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Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UNESP |
Texto Completo: | http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20170382 http://hdl.handle.net/11449/176119 |
Resumo: | The objective of this study was to evaluate the effects of the addition of sugarcane juice on the population dynamics of Escherichia coli and the presence of Shiga-toxigenic E. coli (STEC) during the anaerobic codigestion of dairy cattle manure. For the overall analyses at the end of a hydraulic retention time of 90 days, ten two-liter batch-type biodigesters were divided into two treatment groups: biodigester containing manure and water (MW) and the biodigester containing manure, water and sugarcane juice (MSC). For monitoring the population dynamics and presence of microorganisms, pH, and volatile acidity, tests were carried out every ten days, on 36 smaller-scale batch biodigesters made of one-liter plastic bottles (18 for each treatment). The reductions in E. coli population over time were significant in the MW (60 days) and MSC (20 days) biodigesters. Inactivation of STEC occurred in a shorter period (40 days in MW and <10 days in MSC). Significant differences were obtained between the two treatments, with the pH values being lower, the concentrations of volatile acids (VA) being higher, and the inactivation of E. coli and STEC being faster in the biodigester with sugarcane juice added. The amount of sugarcane juice applied (7%) suggests its suitability for the sanitization of dairy cattle manure for use as a biofertilizer, given the high reduction in the E. coli population and inactivation of STEC. |
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Efeito da adição de caldo de cana-de-açúcar na dinâmica da população de Escherichia coli e presença de E. Coli shigatoxigênicas durante a codigestão anaeróbia de dejetos bovinos leiteirosEffects of sugarcane juice addition on the population dynamics of Escherichia coli and the presence of Shiga-toxigenic E. Coli during the anaerobic codigestion of dairy cattle manureBiodigestion anaerobicEnvironmental sustainabilityManure treatmentPathogenic microorganismsThe objective of this study was to evaluate the effects of the addition of sugarcane juice on the population dynamics of Escherichia coli and the presence of Shiga-toxigenic E. coli (STEC) during the anaerobic codigestion of dairy cattle manure. For the overall analyses at the end of a hydraulic retention time of 90 days, ten two-liter batch-type biodigesters were divided into two treatment groups: biodigester containing manure and water (MW) and the biodigester containing manure, water and sugarcane juice (MSC). For monitoring the population dynamics and presence of microorganisms, pH, and volatile acidity, tests were carried out every ten days, on 36 smaller-scale batch biodigesters made of one-liter plastic bottles (18 for each treatment). The reductions in E. coli population over time were significant in the MW (60 days) and MSC (20 days) biodigesters. Inactivation of STEC occurred in a shorter period (40 days in MW and <10 days in MSC). Significant differences were obtained between the two treatments, with the pH values being lower, the concentrations of volatile acids (VA) being higher, and the inactivation of E. coli and STEC being faster in the biodigester with sugarcane juice added. The amount of sugarcane juice applied (7%) suggests its suitability for the sanitization of dairy cattle manure for use as a biofertilizer, given the high reduction in the E. coli population and inactivation of STEC.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Departamento de Medicina Veterinária e Reprodução Animal Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Universidade Estadual Paulista (UNESP)Faculdade de Ciências Agrárias Universidade Estadual PaulistaInstituto Federal Catarinense (IFC)Departamento de Medicina Veterinária e Reprodução Animal Laboratório de Epidemiologia Molecular Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Universidade Estadual PaulistaDepartamento de Engenharia Rural Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Universidade Estadual PaulistaDepartamento de Medicina Veterinária e Reprodução Animal Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias (FCAV) Universidade Estadual Paulista (UNESP)Faculdade de Ciências Agrárias Universidade Estadual PaulistaDepartamento de Medicina Veterinária e Reprodução Animal Laboratório de Epidemiologia Molecular Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Universidade Estadual PaulistaDepartamento de Engenharia Rural Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias Universidade Estadual PaulistaUniversidade Estadual Paulista (Unesp)Instituto Federal Catarinense (IFC)Branco, Paula Maria Pilotto [UNESP]Fernandes, Aline [UNESP]Cangani, Max Ternerode Souza-Pollo, Andressa [UNESP]de Lucas Júnior, Jorge [UNESP]do Amaral, Luiz Augusto [UNESP]2018-12-11T17:19:08Z2018-12-11T17:19:08Z2018-01-01info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttp://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20170382Ciencia Rural, v. 48, n. 3, 2018.1678-45960103-8478http://hdl.handle.net/11449/17611910.1590/0103-8478cr20170382S0103-847820180003004522-s2.0-85044771548S0103-84782018000300452.pdfScopusreponame:Repositório Institucional da UNESPinstname:Universidade Estadual Paulista (UNESP)instacron:UNESPengCiencia Rural0,337info:eu-repo/semantics/openAccess2024-06-06T18:09:33Zoai:repositorio.unesp.br:11449/176119Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unesp.br/oai/requestopendoar:29462024-08-05T17:09:17.530110Repositório Institucional da UNESP - Universidade Estadual Paulista (UNESP)false |
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